SchrijnwerkPremium

Inrichting Belfiusgebouw bezorgt Qubus award

winnaar schrijnwerk awards 2020: interieurelementen

Langs de Kortrijksesteenweg in Gent werd in 2016 de inkomhal van de regionale zetel van Belfius volledig gerenoveerd. Qubus - het renovatiebedrijf uit Aalter - werd aangenomen om deze renovatie tot een goed eind te brengen, met een prachtig resultaat tot gevolg. Pieter Houwen meldde zich met dit project aan bij de Schrijnwerk Awards en dit met succes. Ze overhaalden meer dan terecht de vakjury en mochten de award in ontvangst nemen.



Qubus
Afgewerkte balie en geïntegreerde zitmeubel in het onthaal
van de regionale Belfiuszetel te Sint-Denijs-Westrem Foto: Abscis Architecten

qubus

Qubus is een renovatiebedrijf uit Aalter. Het bedrijf bestaat uit een dynamisch team die ondertussen al 30 jaar ervaring met zich meedraagt. De activiteiten die ze met zich meedragen, zijn ontstaan vanuit een voorliefde voor hout. In 2011 werd een houtatelier overgenomen, waardoor Qubus kon uitgroeien tot een uniek bedrijf waar kwaliteit, maatwerk en authenticiteit centraal staan.

'Belfius New Concept' was geboren

Het gelijkvloers van de regionale zetel van Belfius aan de Kortrijksesteenweg in Gent werd in 2016 onderworpen aan een renovatie. De bouwheer wilde een nieuw concept. In samenwerking met Abscis Architecten - die het project ontwierpen - kreeg het gelijkvloers een volledig nieuw uitzicht met een onthaal met balie, kantoren, selfbank, receptieruimte en een incubator voor jonge starters. Daarnaast wilde het architectenbureau het gebouw niet enkel ten dienste stellen voor de gebruikers, maar ook voor externen. "Gedeeld ruimtegebruik is geen puur binnenstedelijke aangelegenheid."

Het onthaal van het gebouw is uitnodigend, tijdloos en elegant

Het onthaal van het gebouw werd met de balie en het geïntegreerde zitmeubel zeer uitnodigend, tijdloos én elegant. Het ontwerp maakt de ruimte en heeft verder geen nood aan meubilair of decoratie. "Het doet ons hart sneller slaan. Het gaat om klasse, gemaakt in ons eigen atelier en naadloos geplaatst door onze eigen echte vakmannen. Het gaat om exclusiviteit en finesse."

omschrijving van het project

reliëf

Om de ruimte leef- en bruikbaar te maken voor alle gebruikers van het gebouw, incorporeerde de ontwerper enkele cockpits. In dit ontwerp stond onder meer het gebruik van vlakken en materialen centraal. Dat idee werd aangehaald voor het ontwerp van de onthaalbalie. De architect greep deze kans om creatief aan de slag te gaan en zich te laten leiden door esthetiek.

Qubus
Het ontwerp kan worden omschreven in één kernwoord: reliëf (Foto: © Qubus (2016))

Het ontwerp kan worden omschreven in één kernwoord: reliëf. De balie met geïntegreerde zitbank bestond uit uiterst fijne veelhoeken, die schijnbaar naadloos op elkaar aansloten in bijzonder scherpe en stompe hoeken.

Omdat de tekenaar opmerkte dat dit fijne ontwerp moeilijk realiseerbaar zou zijn met de gekozen materialen, droeg Qubus op technisch vlak bij aan het ontwerp. Door een minimum aantal scherpe hoeken van de veelhoeken op te leggen, alsook de hoek waarin de vlakken op elkaar aansloten, werd dit project alsnog mogelijk. Zonder deze tussenkomst zou het verstek namelijk flinterdun geworden zijn met een te hoge broosheid tot gevolg. Tijdens de productie of de montage zou het fineer afbreken. De architect paste het ontwerp uiteindelijk aan, waardoor de meest scherpe hoek ongeveer 11 graden betreft.

voorbereiding

"Het project begon met een brainstormsessie van twee weken om het perfecte ontwerp te vinden. Deze werden gevolgd door nog eens twee weken tekenwerk en een week waarin de werkvoorbereider-programmeur de CNC-machine programmeerde. Aan het zagen van alle onderdelen kwam helemaal geen handenarbeid aan te pas."

Qubus

plaatsing en afwerking

De montage van de balie werd allemaal in het atelier uitgevoerd. Nadien werd deze in één stuk naar Sint-Denijs-Westrem gebracht. Daar moesten ze enkel nog voorzien worden van een werk- en zitblad in witte volkern. "Die volkern is een stevig materiaal en hebben we ter plekke boven het fineerfront geplaatst." Ook de zijkanten van die volkern werden heel licht afgekant, waardoor de voegen quasi onzichtbaar zijn.

milieu

Qubus draagt duurzaamheid enorm hoog in het vaandel. Als totaalaannemer met een passie voor hout, streeft Qubus naar een verantwoord bosbeheer. Ze zijn sinds verschillende jaren in het bezit van een label voor duurzaam bosbeheer. Vanuit dit standpunt opteerde men dan ook voor het gebruik van het milieuvriendelijke fineer. 

Vanuit hun duurzaamheidsstandpunt gebruikten ze milieuvriendelijk fineer

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine