PlafondPremium

Kan je isoleren met behangpapier?

thermisch isolerende wandbekleding

Wanneer we denken aan het isoleren van een buitenmuur langs binnen, doemt meteen het beeld op van een voorzetwand met platen of wol achter. Daar zijn wel wat risico's aan verbonden. Een alternatief dat zeker bij renovatie interessant is: thermisch isolerende wandbekleding. De geringe diktes zonder bevestigingsframe beperken het ruimteverlies dat je hebt bij traditionele isolatie. We werpen even een blik op enkele opties.

 

Isoleren, een must

Bij een slecht geïsoleerd huis ontsnapt meer dan 25% warmte via de buitengevel. Het is dus belangrijk om die goed te isoleren. 

onderbehang isolerend

Wanneer isoleren met wandbekleding?

Bij nieuwbouwwoningen worden buitenmuren standaard geïsoleerd. Bij oudere woningen moet dat misschien nog gebeuren. Hoewel je de investering in isolatiewerken op termijn vrij snel terugverdient, neemt het in eerste instantie wel een flinke hap uit je budget. Heb je dat budget niet? Dan kan het aanbrengen van thermisch isolerende binnenwandbekleding een goede oplossing bieden, in plaats (of in afwachting) van een doorgedreven buitenmuurisolatie. 

Deze optie wordt ook gekozen wanneer gevel- of spouwmuurisolatie om een bepaalde reden technisch onmogelijk is. Denk aan enkelsteensmuren of muren met een te smalle spouw. Bij dergelijke noordelijk gerichte gevels blaast de wind er bij manier van spreken dwars doorheen. Buitengevelisolatie is evenmin een keuze wanneer de rooilijn wordt overschreden door extra centimeters gevelisolatie, of wanneer de bestaande gevel intact moet blijven.

grafiek isoleren met onderbehang

Hoe werkt isolerende wandbekleding?

Thermisch isolerende wandbekleding slaat de initiële warmte in de ruimte op. Hierdoor verhoogt de oppervlaktetemperatuur aanzienlijk, met 3 tot 9 °C, afhankelijk van het gekozen type.

Kwaliteitsvolle producten zijn ademend en microporeus om te voorkomen dat er schimmelvorming optreedt in onvoldoende geventileerde ruimtes. Ze zijn niet irriterend, hebben een beperkte dikte en zijn brandveilig. Bovendien zijn ze gemakkelijk te versnijden en te plaatsen. Ten slotte zorgen deze oplossingen voor een perfecte afdekking van de ondergrond en corrigeren ze oneffenheden. Veelal werken ze ook geluiddempend.

Aandachtspunten

Als de wandbekleding correct geplaatst werd volgens de regels van de kunst, komen er weinig tot geen problemen voor. Belangrijk is dat de ondergrond maatvast is. Sommige varianten zijn vrij stroef waardoor bochten iets moeilijker te bekleden zijn.

LET OP
De isolatiewaarde van de wandbekleding is sterk afhankelijk van de muur zelf: is er een spouwmuur of niet? In sommige gevallen is wandbekleding efficiënter dan veel dikkere en volumineuze materialen. De samenstelling van het isolatiemateriaal is immers belangrijker dan de meetmethode.

  

Isolerende wandbekleding

Onderbehang

Een eerste optie is onderbehang. Dit is meestal effen van kleur en dient vooral als extra laag voor zwak gepleisterde muren en om minieme oneffenheden weg te halen uit de ondergrond, voor je decoratief behang plaatst of overschildert. Denk aan een ondervloer waarop je parket-, laminaat- of vinylplanken bevestigt. Een laag onderbehang bevordert ook de hechting van het uiteindelijke behangpapier.

odnerbehang zonder isolatielaag?

Uit polystyreen

Polystyreen onderbehang is een isolerende onderlaag op rol, verkrijgbaar in diktes van 2 en 4 mm. Bij het aanbrengen is het aangeraden om een dunne laag acrylprimer te gebruiken om een betere hechting van het behang te verzekeren. Laat 48 tot 72 uur drogen alvorens te behangen. Dit type onderbehang is niet overschilderbaar.

Isolerend onderbehang uit polystyreen kan ook voorzien worden van een kartonnen bovenblad om het plaatsen van het behang te vereenvoudigen. De kartonnen laag moet hierbij steeds een beetje langer gesneden worden. Dergelijk onderbehang is beschikbaar op rol van 3 of 5 mm, en kan eveneens niet geschilderd worden. 

Uit polyestervezels en cellulosevlies

Hier gaat het om een tweelagig ondervlies dat overtrokken wordt met behang. Het isolatiebehang heeft een gladde bovenlaag en een wollige achterzijde; deze laatste komt tegen de muur. Schilderen kan, maar is hier af te raden omwille van de dikte en samendrukbaarheid van het product. Na het aanbrengen moet je hier de naden netjes plamuren.

onderbehang met isolatielaag nmc

Isolatieplaat op rol

Een tweede mogelijkheid is een dunne isolatieplaat gemaakt uit geëxtrudeerd polystyreen, bedekt met vliespapier. De polystyreenzijde wordt tegen de muur aangebracht. Dergelijke rollen bestaan in uitvoeringen van 3, 4 en 5 mm dik. Laat wel eerst 24 tot 48 uur drogen voor het aanbrengen van een decoratieve behang- of verflaag.

Aan te raden is om af te werken met vliesbehang; dit is namelijk eenvoudig te verwijderen. Zo kan het behang meermaals worden veranderd zonder het isolatiebehang te beschadigen.

AANBRENGEN VAN ONDERBEHANG EN ISOLATIEPLAAT OP ROL
- Snij de banen met wat extra lengte, met behulp van een cutter of een schaar.
- Bedek de wand over het gehele oppervlak met een aangepaste isolatiebehanglijm met een getande troffel van 2,5 mm.
- Breng de banen op de muur aan, aligneer ze en druk stevig aan met een borstel of rubberen rol.
- Bedek vervolgens de voegen met een luchtdichte tape.

 

Latexschuim op rol

Fijncellig latexschuim is ook een optie. Dit bestaat in rollen van 5 mm dik, bekleed met een laag zeer drukvast vlies, dat efficiënt is tegen scheuren omwille van de rekbaarheid en buigzaamheid. Latexschuim kan met de meeste muurbekledingen afgewerkt worden.

De elasticiteit van het schuim zorgt voor een uitstekende stabiliteit, flexibiliteit en een goede bestendigheid bij verschuivingen. Koudebruggen en bijhorende condensatievlekken worden weggewerkt. Latexschuim is ook eenvoudig aan te brengen: de rol kan met een hiervoor ontwikkelde lijm aangebracht worden, eventueel ook met vinyltextiellijm (vooraf testen).

latexschuim behang

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine