PlafondPremium

Hoe verwijder je zelf oud behangpapier?

Wie zijn woning renoveert, botst maar al te vaak op oubollig, lelijk of beschadigd behangpapier. Ook wie regelmatig een frisse wind door zijn interieur laat waaien en graag eens een nieuw kleurtje of motief op de wanden uitprobeert, is oud behang liever kwijt dan rijk. Veel klussers weten echter dat het een vervelend en tijdrovend werk kan zijn om papier of lijmresten van de muur te verwijderen. Gelukkig bestaan er enkele hulpmiddelen om je een handje te helpen. We geven je enkele tips om gemakkelijk en vlot van je oude muurbekleding af te geraken.

 

Boodschappenlijstje

benodigdheden behangpapier verwijderen

Voor deze klus heb je niet zoveel nodig. Een emmer (warm) water, een spons, schuursponsje en enkele gereedschappen om te krabben zijn meestal voldoende.

Voor hardnekkige wandbekleding kan je enkele dopjes behangafweekmiddel aan je water toevoegen. Dit product zorgt er namelijk voor dat de lijm sneller afbreekt en week wordt, waardoor het papier sneller loslaat.

stoommachine behangpapier verwijderen

Bepaalde types behang laten geen water door. Dan heb je een prikroller nodig om gaatjes te maken waar het water wel door kan.

Wanneer je grotere oppervlaktes voor de boeg hebt, is het maar zo gemakkelijk om een behangstoomapparaat te lenen of te huren. Hier heb je enkel water voor nodig, maar je kan ook wat afweekmiddel toevoegen. Houd er rekening mee dat het toestel gemiddeld een kwartiertje nodig heeft om op te warmen.

stomer stoommachine behangpapier verwijderen

Eventueel kan je wat warm water toevoegen om dat proces te versnellen. Let op dat de hete stoom niet in aanraking komt met je gezicht of je huid!

Voorzie ook een beetje herstelpasta of plamuur om eventuele beschadigingen in het pleisterwerk weer glad te zetten. Dat is nodig als je de muur opnieuw wil behangen of een laagje verf wil geven.

 

Voorbereiding

afdekplaatjes behangpapier verwijderen

Behangpapier losmaken, daar heb je water voor nodig. Het kan dus gebeuren dat je morst op de vloer. Dek deze daarom af zodat je vloerbekleding beschermd is. In de doe-het-zelfzaak kan je waterdichte folies met een kleefrand kopen, maar enkele stukken karton, oude vodden of een stuk afdekzeil doen ook goed dienst.

Opgelet met muren waar een stopcontact zit! Als je met water werkt, zorg je er best voor dat je de nodige kringen uitschakelt. Haal daarna ook het afdekplaatje van je stopcontact weg, zodat je niet moet zitten prutsen aan achtergebleven stukjes papier.

 

Standaard of duplex?

plamuurmes behangpapier verwijderen

Begin door de spons in het warme water (met of zonder afweekmiddel) te dompelen. Wrijf daarna het behangpapier strook per strook in en laat alles enkele minuten inwerken. Start altijd vanaf de hoeken of randen en werk daarna naar het midden toe.

Ga verder door het behang aan de randjes af te steken met bijvoorbeeld een plamuurmes. Hoe breder het mes, hoe vlotter het zal gaan.

afscheuren behangpapier verwijderen

Scheur vervolgens de losgekomen stukken rustig af. Omdat dit soort papier uit twee lagen bestaat (vandaar de naam duplexbehang) en ook wat fragieler is, zou dat vlot moeten gaan.

Waar het moeilijker gaat, kan je het insoppen herhalen. Vind je nadien nog lijmresten op je muur? Pak het schuursponsje en schrob alles er af.

 

Vinyl- of vliesbehang?

schuimvinyl hard vinyl behangpapier verwijderen

Vinylbehang is van een hogere kwaliteit en bestaat uit twee soorten: schuimvinyl en hard vinyl. Ze hebben allebei een kunststof toplaag. Schuimvinyl heeft een verende structuur en wordt gebruikt om een oneffen ondergrond beter te egaliseren. Het is vaak overschilderd. Hard vinyl heeft een harde toplaag en is afwasbaar. Het maakt het beter geschikt voor vochtige ruimtes of plaatsen waar de muur veel wordt aangeraakt, zoals een kinderkamer.

vinylbehang behangpapier verwijderen

Vliesbehang mag je op dezelfde manier behandelen als vinylbehang. Het bevat een vlieslaag die soms wordt gecombineerd met vinyl. Het is echter iets minder sterk.

De waterwerende eigenschappen van deze types behang, maken het moeilijker om de lijm week te maken. Om dat op te lossen moet je minuscule gaatjes in het papier maken zodat het water erachter kan lopen. Een koud kunstje voor onze prikroller. Ze bestaan in een kleine diameter die goed in de hand ligt, en bevatten enkele tandwieltjes die ronddraaien en gemakkelijk door het behang prikken. Maak cirkelvormige bewegingen over de wand om gaatjes te maken. Voor grotere oppervlaktes kan je een steviger model kiezen dat je kan monteren op een steel.

gaten herstellen behangpapier verwijderen

Omdat dit papier hardnekkiger is dan duplexpapier, kan het behangstoomapparaat hier echt van pas komen. Laat de machine warm worden en druk de stroken behang gedurende enkele seconden goed aan. Werk telkens van boven naar onderen en sta op een ladder om overal goed bij te kunnen. Met dit apparaat heb je achteraf ook minder tot geen werk om lijmresten te verwijderen en heb je meer kans dat je pleisterwerk mooi egaal blijft.

In kleine hoekjes kan je de lijmresten makkelijkst van al loskrijgen met een schuursponsje.  Vergeet na deze klus niet om de gaatjes in het pleisterwerk te dichten met plamuur of herstelpasta! Laat de muur goed uitdrogen voor je een nieuwe afwerking aanbrengt.

 

Glasvezelbehang

glasvezel behangpapier verwijderen

Omdat dit type behang vooral wordt gebruikt om oneffen oppervlaktes te herstellen of kleine beschadigingen snel weg te werken, is het heel sterk. Bovendien is het waterbestendig.

Een zeer moeilijke klus, dus is het beter om dit type behang gewoon te overschilderen. Dat doe je door de wand eerst te behandelen met een primer en daarna af te werken met een verf. Of je kan de muur ook opnieuw uitpleisteren.

 

Afwerking

afwerking behangpapier verwijderen

Als alle papier- en lijmresten verwijderd zijn én alle beschadigingen zijn hersteld, kan je de muur even laten uitdrogen vooraleer je er nieuwe wandbekleding op aanbrengt.

In afwachting tot je je muur helemaal af hebt, mag je niet vergeten de afdekplaatjes weer op alle contacten aan te brengen en schakel je het circuit terug aan.

 

Is het tijd voor nieuw behang? Lees dan hier verder.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine