Behangpapier kiezen: welke soorten bestaan er?
Er is behang in zowat alle prijsklassen en uit zowat alle materialen. In dit artikel zetten we de verschillende soorten op een rijtje.
Papierbehang
Papierbehang is meestal goedkoper en verkrijgbaar in vele stijlen en structuren. Vroeger was zowat alle behang papierbehang. Het bestaat meestal uit een boven- en onderlaag van papier, maar er bestaat ook papierbehang die slechts één laag dik is, en logischerwijze een stuk brozer is. Vroeger was papierbehang houthoudend , waardoor zonlicht het behang kon verkleuren. Tegenwoordig is dat niet meer zo.
Papierbehang is wat moeilijker te verwerken, omdat het makkelijk kan scheuren als het nat is. De dikkere soorten zijn beter te verwerken. Er bestaat ook voorgelijmd papierbehang dat e moet natmaken voor je het op de muur aanbrengt.
Rauhfaser behang
Rauhfaser is de naam van een zeer betaalbare behangsoort op basis van houtvezels die tussen de twee papierlagen worden geperst. Die houtvezels bepalen ook de structuur van het behang. Er zijn grote verschillende kwaliteiten en verschillende structuren, afhankelijk van het papier en het formaat van houtvezels. Dit behang gebruik je als basislaag, afwerken doe je met verf.
Vliesbehang
Vliesbehang heeft een onderlaag/rug van vlies, de toplaag is papier of vinyl. Vliesbehang is samengesteld van cellulose (hout) en textielvezels (polyester). De textielvezels geven het vlies stabiliteit, de cellulose zorgt voor een betere vochthuishouding en hechting van het vliesbehang aan de wand/verf. De kwaliteit van vliesbehang is afhankelijk van het cellulosegehalte, de snijdbaarheid, de opaciteit, de gladheid, de vorming van plooien in natte en droge toestand, de weerstand van het vlies in opgerolde toestand, het absorptievermogen, de uitzettingsgraad, de dikte en het gewicht.
Er bestaan heel wat soorten, met tekening of te overschilderen. Ook de toplaag kan verschillen, wat telkens andere eigenschappen kan geven. Bij het plaatsen lijm je de muur in, niet het behang. Het is sterker dan papier en je hoeft het niet te laten weken. Over het algemeen kan je twee soorten van elkaar onderscheiden: glad cellulosevliesbelang en gestructureerd vliesbehang met een reliëf in.
Nieuw zijn gladde vliezen met het Ecolabel. Bij dit type vliesbehang bestaat het cellulosegedeelte uit gerecycleerd papier. Door de toevoeging van as tijdens de productie verkrijgt dit product een lichtblauwe schijn en wordt verkleuring voorkomen. Er is ook ecologisch, gestructureerd vliesbehang, vervaardigd uit houtvezels afkomstig van duurzame bosbouw, gerecycleerd papier en speciale textielvezels. Dit type vliesbehang is uiteraard vrij van glasweefsel, pvc en weekmakers.
Een ander recent ontwikkeld vliesbehang bestaat uit een vlies met een onderlaag van textielvezels (polyester). Dat wordt vooral gebruikt bij renovaties, want het vormt een goed alternatief om een gestructureerde wand opnieuw glad te maken zonder arbeidsintensief pleisterwerk.
Nog een andere nieuwigheid is vliesbehang (naar keuze voorgepigmenteerd of niet) dat al tijdens het productieproces van een lijmlaag voorzien werd. De klassieke vlieslijm is bijgevolg overbodig; het vliesbehang wordt door een met water gevulde bak gehaald, de lijm op de achterzijde wordt geactiveerd en het product is klaar om op de wand gekleefd te worden.
TIP
Lichte soorten vliesbehang zijn enigszins transparant, zorg dus voor een witte muur, zonder potloodmarkeringen.
Lees hier hoe je vliesbehang plaatst.
Glasweefselbehang
Glasweefsel bestaat helemaal uit glasvlies en is nog steviger dan andere vliesbehangsoorten. Glasweefsel wordt gebruikt voor de scheuroverbruggende eigenschappen en is dus perfect voor nieuwe of werkende muren, maar ook in renovatieprojecten bewijst het dienst. Je moet het wel nog overschilderen.
Vinylbehang
Wil je behangen in een natte ruimte? Dan is vinylbehang een betere oplossing dan papier. Het is ook zwaarder, waardoor het beter bestand is tegen scheuren. De toplaag bestaat uit vinyl. De onderlaag bestaat uit vlies, papier of katoen.
Bij vinylbehang kan je twee soorten van elkaar onderscheiden: schuimvinyl en vlakvinyl of hard vinyl. Het voordeel van schuimvinylbehang is zijn egaliserende effect. Kleine putjes in de muur hoef je dus niet noodzakelijk vooraf weg te werken (al is dat wel altijd aangewezen). Hard vinyl heeft een hardere toplaag en is afwasbaar. Het maakt het beter geschikt voor vochtige ruimtes of plaatsen waar de muur veel wordt aangeraakt, zoals een kinderkamer.
Textielbehang
Bij textielbehang worden textielvezels (jute, wol, katoen, ...) aangebracht op een papieren onderlaag. Het is een zeer decoratieve oplossing, maar is niet in elke ruimte even geschikt. Het trekt namelijk vuil aan en is meestal niet goed bestand tegen vocht.