AFBOORDING PLAATSEN VOOR OPRIT OF TERRAS
Het zorgen voor afboording is van belang omdat een boordsteen voorkomt dat de tegels op termijn wegzakken of verschuiven (dit geldt vooral bij zwaardere stenen zoals klinkers en kasseien). Je kunt, in plaats van boordstenen te plaatsen, ook de afboording in beton gieten.
HET BELANG VAN BOORDSTENEN
Het zorgen voor afboording is van belang omdat een boordsteen voorkomt dat de tegels op termijn wegzakken of verschuiven (dit geldt vooral bij zwaardere stenen zoals klinkers en kasseien). Je kunt, in plaats van boordstenen te plaatsen, ook de afboording in beton gieten (zie onder).
Bij een tuinpad zou je de boordstenen eventueel kunnen weglaten, als je de bodem die tegen de klinkers rust goed aandamt. Vind je boordstenen nogal ontsierend, dan hoef je ze niet zichtbaar te laten, maar kun je ze iets lager plaatsen dan de bedekking en laten begroeien met gras.
BOORDSTENEN PLAATSEN
Indien je twee lagen fundering aanbrengt, horen de boordstenen in de stabilisélaag ingewerkt te worden. Je begint dus te werken vanaf de onderfundering, indien die er is. Eerst en vooral duid je de hoogte aan tot waar de boordstenen mogen komen; je kunt ze boven de klinkers uit laten komen, maar ze mogen net zo goed ietwat lager geplaatst worden, wat een ander effect geeft.
Zet de boordstenen in de stabilisé, zodat ze stevig vaststaan. Breng ook al wat stabilisé tegen de zijkant van de boordsteen aan, zodat deze niet omvalt.
BOORDSTENEN GIETEN
Als je de boord in beton wilt gieten in plaats van boordstenen te zetten, dan doe je dat wanneer de terrasbedekking al geplaatst is. Ga in dat geval dus eerst nog verder met alle andere stappen.
Hierna plaats je een bekisting, die je met plankjes op de juiste afstand van de stenen of tegels houdt om aan te duiden tot waar het beton gegoten moet worden. Achter de planken van de bekisting sla je paaltjes in de grond, die je vastschroeft aan de afstandsplankjes.
Voor je effectief het beton in de geul giet, bevochtig je die eerst nog zodat het water in het middel niet meteen opgenomen wordt door de ondergrond, mocht die heel droog zijn. Dan kun je de geul er al gedeeltelijk mee vullen.
Let wel op dat je de pas gelegde tegels of klinkers niet bevuilt - leg er bijvoorbeeld een plank op ter bescherming.
Duw het beton wat aan, zodat het overal ongeveer even hoog komt. Voor je verder gaat met vullen, plaats je eerst nog wapeningsijzer; beton is immers wel hard, maar ook breekbaar. Door er staal in aan te brengen wordt het beton verstevigd.
Na deze stap voeg je de rest van het beton toe, tot aan de rand van de bekisting. Die hoor je nog zo'n 24 uur lang te laten staan; wacht je te lang, dan kleeft de bekisting aan het beton en krijg je hem moeilijk weg.