Hoe is een koel- of vriescel opgebouwd?
Afhankelijk van beschikbare plaats en ruimte
Hoe een koelcel precies is opgebouwd, is afhankelijk van de beschikbare plaats en de ruimte.
ALGEMENE OPBOUW
Meestal genieten geïsoleerde sandwichpanelen de voorkeur. Panelen met een haak-as- en tand-groefverbinding worden door middel van een zeskantsleutel verbonden. De panelen schuiven onderling in elkaar om een perfecte dichting te garanderen en een koudebrug te vermijden. De sandwichpanelen maken een snelle opbouw mogelijk en bovendien kunt u de constructie demonteren en op een andere plaats weer opbouwen. Met dit systeem is het ook eenvoudig om bestaande koelcellen uit te breiden. De panelen zelf bestaan uit twee stevige staalplaten waartussen polyurethaanschuim (pur) wordt gespoten voor een maximale isolatie. De isolatiedikte wordt aangepast aan de temperatuur in de cel. Dat is 80 of 100 mm voor een koelcel waarin een temperatuur van +2 °C heerst. Voor een vriescel van -25 °C is dat 100 of 140 mm.
VLOER
Het samenstellen van een koel- of vriescel begint natuurlijk bij de eventuele celvloer, als die ook isolerend moet zijn en er geen zwaar heftruckverkeer tot in de cel zelf nodig is. De vloerpanelen kunnen op sanitaire latten gemonteerd worden om zo enige luchtcirculatie tussen de cel en de ondergrond toe te staan, en zo ook de cel beter te kunnen uitpassen.
Afhankelijk van de toepassing of de (punt)belasting kan er bijvoorbeeld ook gekozen worden voor een antislipafwerking of een kunststof coating. Is er een hoogteverschil tussen de celvloer en de ondergrond, dan kan een schuine oprit gewenst zijn uit gemaks- en veiligheidsoverwegingen.
WANDEN
De sandwichpanelen van een koel- of vriescel verschillen in wezen alleen in dikte, en zo ook in gewicht en U-waarde. Het verschil tussen de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur is een belangrijke parameter in deze berekening.
De panelen zijn samengesteld uit twee vlakke, gegalvaniseerde en voorgelakte staalplaten waartussen pur- of PIR-schuim wordt geïnjecteerd, dat uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Afhankelijk van de toepassing zijn er optionele coatings en afwerkingen voor de staalplaten, zoals de typische rvs-bekleding voor de voedingsindustrie. Ook de reinigbaarheid speelt een belangrijke rol in deze keuze. Uit esthetische of marketingoverwegingen kunnen de panelen tegenwoordig zelfs in de bedrijfskleuren worden uitgevoerd.
Via specifieke paneelsluitingen worden de panelen van binnenuit aan elkaar verbonden bij het samenstellen van de koel- of vriescel, vertrekkend van de hoeken. Dit kan bijvoorbeeld met een kunststof sluitsysteem dat tijdens de injectie van het schuim is aangebracht. Naargelang van de lengte van de panelen zijn er meerdere slot-asverbindingen op vaste plaatsen ingebouwd; telkens een slot aan de ene kant en een as of haakje aan de andere kant. Met een speciale montagesleutel haakt het haakje vooreerst achter het asje en worden de panelen daarna nog tegen elkaar getrokken voor een sluitende afdichting zonder koudebruggen.
Voor de hoekverbindingen tussen twee wandpanelen, of tussen een wand en het plafond of de vloer, zijn er standaard-pvc-hoekstukken die ook geïsoleerd zijn en zo een koudebrugvrije verbinding verzekeren. Op de vloer kunnen afgeronde plinten worden aangebracht, die te bevestigen zijn op de wand. Op die manier bekom je overal lucht- en dampdichte verbindingen, om zo de groei van schimmels en bacteriën in de koel- of vriescel te vermijden.
PLAFOND
De plafondpanelen zijn meestal dezelfde als de wandpanelen en worden dan ook precies op dezelfde manier met elkaar verbonden. Hier spelen het gewicht en de afmetingen uiteraard een grotere rol. Bij te grote overbruggingen of zware belastingen op het plafond zal er een ondersteunende structuur nodig zijn. Meestal wordt er gekeken of een plafondophanging een uitweg kan bieden.
DEUR
Ook voor de deurbladen en -kaders zijn er verschillende afwerkingen en opties mogelijk, net als voor de openingssystemen. Er zijn draaideuren, schuifdeuren of deurluiken, elk met hun voor- of nadelen voor een specifieke toepassing of bedrijfssituatie. Soms is ook een (semi)automatische deur gewenst, gekoppeld aan een drukknop, trektouw of sensor. Aan de binnenkant van de deur zit er altijd een zuiver mechanische veiligheidshandknop, zodat de deur te allen tijde geopend kan worden. Belangrijk hierbij is de - vaak dubbele - rubberen afdichtingsband, voor een optimale isolatie en dus een minimum aan koudeverlies. Ook de deurdikte draagt hier in belangrijke mate toe bij.
Bij diepvriestoepassingen is er een elektrische weerstand in het deurkader ingebouwd, daar waar het rubber contact maakt met het kader. Die zorgt voor een continue, lichte verwarming, zodat er geen condens ontstaat en de deur niet dicht kan vriezen.