Hoe kies je een kettingzaag?
Welke kettingzaag je kiest, hangt grotendeels af van hoe vaak je hem zal gebruiken. Om slechts sporadisch enkele blokken te verzagen heb je immers geen zwaar geschut nodig. We overlopen waarop je moet letten om de juiste keuze te maken.
De aandrijving
Kettingzagen voor de hobbytuinier zijn vaak elektrisch: gesnoerd of met een batterij. Gesnoerd gereedschap is handig wanneer je voor lange tijd aan een stuk moet werken. Het combineert directe power met een licht gewicht. Een heggenschaar op accu laat je vrijer bewegen dan een toestel dat werkt op netstroom. Je bent niet gebonden aan een kabel en hebt ook geen hinder van een snoer die je nog moet uitrollen.
Machines op benzine zijn doorgaans het krachtigst en renderen beter voor langere, intensieve gebruikstijden. Uiteraard vereisen ze wel meer onderhoud. Daarnaast krijgt je ook vaker te maken met een uitlaat en lawaai.
Het vermogen
Bij een elektrisch aangedreven kettingzaag wordt de kracht aangeduid in W (watt). Bij een toestel dat werkt op benzine, wordt het vermogen uitgedrukt in CC (cilinderinhoud - dit geeft aan hoeveel lucht en brandstof het motorblok per cyclus kan verbranden). Bij machines op accu let je op de elektrische spanning, uitgedrukt in V (volt). Daar is ook de accucapaciteit een belangrijk aandachtspunt. Die wordt uitgedrukt in Ah (ampère-uur). Hoe hoger, hoe langer je kan werken met de batterij.
Wie slechts sporadisch enkele houtblokken moet zagen, zal zonder meer het best af zijn met een lichte elektrische kettingzaag. Hoe vaker je de machine nodig denkt te hebben, hoe groter de bomen zijn of hoe harder de houtsoort is, hoe meer je baat hebt bij een krachtige machine met een hoger vermogen.
De zwaardlengte
Nog belangrijk is de zwaardlengte, kettingzagen bestaan immers met verschillende zwaardlengtes. Het toestel met het langste zwaard is niet steeds de beste oplossing. Je moet opnieuw rekening houden met de klus, met name met de diameter van de takken en bomen die je te lijf wilt gaan.
Een zwaard van 35 cm volstaat bijvoorbeeld voor een boom met een doorsnede van 50 cm. Een machine met een korter zwaard is steeds makkelijker om mee te werken want hoe korter het zwaard, hoe minder kans op terugslag.
Het gewicht
Het gewicht van een kettingzaag heeft een grote invloed op het gebruiksgemak, de wendbaarheid en de belasting voor de gebruiker. Een lichtere kettingzaag is gemakkelijker te hanteren, vooral bij langdurig gebruik of precisiewerk, en is ideaal voor snoeiwerkzaamheden of lichte zaagklussen. Een zwaardere kettingzaag biedt daarentegen vaak meer kracht en stabiliteit, wat nuttig is voor het zagen van dikke bomen of zwaar hout.
De kettingsnelheid
De kettingsnelheid van een kettingzaag geeft aan hoe snel de zaagketting over het zaagblad beweegt, meestal uitgedrukt in meters per seconde (m/s).
Een hogere kettingsnelheid zorgt voor een snellere en efficiëntere zaagsnede, wat vooral nuttig is bij het zagen van dikke of harde houtsoorten. De ideale snelheid hangt af van het type zaagwerk, de kracht van de motor en de kettingspecificaties.
De kettingsteek
De kettingsteek van een kettingzaag is de afstand tussen de schakels van de zaagketting en wordt gemeten als de halve afstand tussen drie opeenvolgende aandrijfschakelpunten. Dit wordt meestal uitgedrukt in inches, bijvoorbeeld 1/4", 3/8" of .325".
Een grotere kettingsteek betekent doorgaans een agressievere zaagwerking, geschikt voor krachtigere kettingzagen, terwijl een kleinere steek zorgt voor minder trillingen en een fijnere snede, wat beter is voor precisiewerk en kleinere zagen.
Gereedschapsloos aanspannen
Bij kettingzagen moet de ketting goed op eht zwaard gespannen zitten. Idealiter kies je voor een machine waarbij dat gereedschapsloos kan gebeuren.
Automatische smering
Als een kettingzaag beschikt over automatische kettingsmering, betekent dit dat de zaag zelf olie naar de ketting en het zaagblad doseert tijdens het gebruik. Dit systeem zorgt ervoor dat de ketting continu goed gesmeerd blijft, waardoor wrijving en slijtage worden verminderd, de zaag soepeler loopt en de levensduur van zowel de ketting als het zaagblad wordt verlengd. Afhankelijk van het model kan de oliehoeveelheid variabel of vast zijn ingesteld.
Telescopische steel
Met een kettingzaag die beschikt over een telescopische steel kan je eenvoudig zagen op grote hoogtes, zoals bij hogere takken in bomen.
Vibratiedempend handvat
Een kettingzaag produceert wel wat trilling wanneer je door een dikke tak of stam gaat. De meeste machines zijn tegenwoordig uitgerust met een handvat die de trillingen kan dempen. Dat maakt het makkelijker om te werken wanneer je langdurig aan de slag moet met je kettingzaag.
MEER WETEN:
> Alles over kettingzagen
> Hoe gebruik je een kettingzaag?