Hoe kies je een accu grasmaaier?
Een grasmaaier is een onmisbare tool voor wie een tuin heeft. Het makkelijkst werk je met een grasmaaier op batterij. Er bestaan daarin heel wat merken en modellen. Wij nemen een kijkje waar je op moet letten bij de aankoop van een accu grasmaaier.
Op maat van je tuin
Elektrisch aangedreven maaiers op accu zijn vooral populair in kleinere tot middelgrote tuinen, waar de oppervlakte minder dan 500 m² beslaat. Normaal zal er in de handleiding van je grasmaaier altijd een maximale oppervlakte aangegeven staan die je kan maaien met je grasmaaier.
Tip: wisselbatterij
Wie een grote tuin heeft en een grasmaaier op batterij kiest, denkt best aan meerdere accu's. Zo kan je een wisselsysteem hanteren: je maait het gras met de ene batterij, terwijl je de andere batterij oplaadt. Wanneer de ene batterij plat is, wissel je die met de opgeladen batterij.
De kracht van de batterij
Wanneer je een toestel kiest, kan je altijd nagaan met welke batterij de maaier compatibel is. Daarbij let je op de kracht van de batterij en de vereiste accuspanning van de machine (in Volt). Hoe hoger het voltage of de accuspanning, hoe krachtiger de machine. Uiteraard moeten het voltage van de batterij en de vereiste spanning van de machine overeenkomen om de machine te laten werken.
Daarnaast is de batterijcapaciteit (in Ampère-uur of Ah) ook belangrijk. Hoe hoger de accucapaciteit in Ah, hoe langer de batterij kan werken.
Eén of meer batterijen
Loopmaaiers kunnen zowel één als twee accu's bevatten. Soms worden ook meerdere accu's gecombineerd om de autonomie verder te verhogen. Maaiers met twee batterijen zijn veeleer geschikt voor grotere tuinen.
De maaibreedte
De aandrijvingskracht heeft een invloed op de maximale gazonoppervlakte. Een andere belangrijke factor die dat beïnvloedt, is de maaibreedte. Hoe breder het maaimes is, hoe meer gras je in één beweging kan wegmaaien. Je kan met een grotere maaibreedte dus sneller werken en een groter oppervlak in een korter tijdsbestek maaien.
De opvangbak
Een loopmaaier beschikt vrijwel altijd over een opvangbak waarin de gemaaide grassnippers worden opgevangen. De grootte van die opvangbak varieert van toestel tot toestel, maar meestal bedraagt die een inhoud van 30, 40 of 50 l.
Tip: mulchplug
Voor je gazon is het echter beter om van tijd tot tijd ook te mulchen. Daarom zijn veel grasmaaiers vaak uitgerust met een mulchplug. Die sluit je aan op je grasmaaier. Via dit opzetstuk wordt het gras versnipperd en terug het gazon ingeblazen als voedingsstof
Graskammen
Een loopmaaier die aan de zijkanten van het maaidek is uitgerust met extra graskammen, zal ook buiten de wielen kunnen maaien. Dat is handig wanneer je dicht tegen de randen van je gazon maait. Dankzij de graskammen worden de randen zo veel mogelijk meegenomen, waardoor je achteraf maar weinig trimwerk meer overhebt.
Maaihoogte-instelling
Bij de meeste accumaaiers gebeurt de instelling van de maaihoogte makkelijk via het handvat met een centrale hoogte-instelling. Het aantal mogelijke instellingen varieert van toestel tot toestel.
Bij sommige toestellen gebeurt de instelling van de maaihoogte onderaan met een hendel bij de wielen. Sommige maaiers moet je op hun kant leggen om de messen handmatig te verstellen.
Inklapbare duwboom
Een grasmaaier is geen klein toestel dat je zomaar ergens op een rek kan wegzetten. Je moet wel wat plaats maken in je tuinhuis of garage om het toestel te kunnen plaatsen. Meestal kan je de maaier compacter maken met een inklapbare duwboom.
Geluidsniveau
Een elektromotor aangedreven door een accu maakt minder lawaai dan een motor aangedreven door netstroom of door benzine. Fijner werken voor jou én voor je buren. Je kan je maaibeurten hierdoor immers flexibeler inplannen. Weinig tijd? Dan kan je 's ochtends wat vroeger maaien zonder omwonenden te storen. Het geluidsniveau van de grasmaaier staat altijd aangegeven in de technische fiche.
MEER WETEN:
> Alles over accugrasmaaiers
> Hoe gebruik je een accugrasmaaier?