Waarom kiezen voor een draadloze robotmaaier?
##video:zdbbe2510u00_NL;center;p100##
Robotmaaiers zijn reeds goed ingeburgerd in onze tuinen. Wil je er één in jouw tuin of is het tijd om je oude robotmaaier op pensioen te sturen en een nieuw model aan te schaffen? Dan is een draadloze robotmaaier een interessante optie. We vertellen je er hier meer over.
Waarom kiezen voor een robotmaaier?
De voordelen van een robotmaaier zijn ondertussen wel gekend: je hoeft zelf geen tijd meer te verspillen met achter je grasmaaier aan te lopen, de robot doet het werk. Robotmaaiers doen hun werk overigens in complete stilte, zodat de buren geen last hebben wanneer je de robot op zondag laat maaien. Maaien op zondag, dat kan immers gewoon: je kan de maaitijden van de robotmaaier volledig naar je zin (of beter nog, naar de noden van je gazon) programmeren via een app.
Belangrijk: kies volgens je tuin
Robotmaaiers komen ook in verschillende groottes en vormen voor. De keuze van je toestel stel je af op de grootte van je grasoppervlakte. Er zijn robotmaaiers geschikt voor kleinere stadstuinen tot 500 m², voor grotere tuinen tot 1.200 m² en voor tuinen tot 1.500 m².
Daarnaast is het ook handig om te weten welke hellingsgraad de beoogde robotmaaier aankan. De meeste gazons zijn een vlak polderlandschap, maar weet dat robotmaaiers vaak hellingen van 25% tot zelfs 35% prima de baas kunnen.
Waarom kiezen voor een robotmaaier zonder begrenzingsdraad?
Het enige wat enig werk vergt bij een traditionele robotmaaier, is de installatie. Bij de klassieke robotmaaiers moet het laadstation geplaatst worden en verbonden worden met de stroomvoorziening, én moet de tuin afgebakend worden met een begrenzingsdraad, die aangeeft binnen welke zone de robotmaaier kan maaien. Dat kan nogal een werk zijn, zeker als je een tuin hebt van meer dan 500 m².
Met de nieuwe generatie robotmaaiers, zoals de Sileno Free van Gardena, is de installatie van die draad echter passé composé. Het laadstation moet uiteraard nog geplaatst en verbonden worden, maar verder is het enkel kwestie van je tuin in kaart te brengen en de maaier te configureren via de app. Je kunt dus meteen aan de slag zonder draden, antennes of bakens te installeren.
De Sileno Free-maaier werkt met satellietsignalen. Doordat de maaier met satelliet werkt, moet je er juist op letten dat het basisstation zich op een open gebied bevindt, weg van hoge muren. Met de LONA-technologie breng je je gazon eenvoudig in kaart en verdeel je het in verschillende zones. Zo kun je instellen hoe vaak elk gebied gemaaid moet worden.
Extra functies
Vaak zitten er extra functies op een robotmaaier, die het maaiwerk preciezer maken en uiteindelijk voor een mooier gazon zorgen.
- Trim to edge: met deze functie maait de robot tot op 1 cm naast randen, muren en hekken. Zo moet je niet langer de kanten van het gazon bijwerken met een kantmaaier. Hierbij is een extra maaischijf - de DualCutting Disc - handig. Wanneer de robotmaaier een rand nadert en de Trim-to-edgefunctie inschakelt, gaat de kleinere maaischijf zichzelf activeren. Van zodra de maaier de rand verlaat, gaat enkel nog de grotere maaischijf werken.
- AI-precisie: met behulp van intelligente localisatietechnologie, kan de robotmaaier complexe gazons aan met speciale hoeken en kantjes. De robot leert, brengt in kaart en past zich aan elke tuin aan.
- Weersensoren: je kan een maaischema inplannen in de app, maar het weer heb je uiteraard niet in de hand. Robotmaaiers beschikken daarom vaak over sensoren om het schema te staken of aan te passen bij regen- en vriesweer.
- SensorControl: het intelligente maaisysteem past de maaitijd automatisch aan op basis van de groei-intensiteit van het gras.
- Spotcutting: dit is een handige extra functie om ter plekke te maaien daar waar het gras duidelijk hoger staat, zoals wanneer je een trampoline of tuinmeubelen verplaatst.
Power For All
Een robotmaaier werkt altijd op een batterij, die tussen de maaibeurten door aan het laadstation wordt opgeladen. Ook andere elektrische tuintools, groot en klein, werken tegenwoordig meer en beter op batterij. Accutoestellen zijn krachtig, stiller, proper én je werkt mobiel.
Je hebt ook niet voor elk toestel in je arsenaal een aparte accu nodig, dankzij het POWER FOR ALL-accu- en ladersysteem waar Gardena in participeert. Met één accu kan je meerdere toestellen bedienen. Ze kunnen worden gebruikt voor meer dan 70 producten en voor meer dan 100 verschillende toepassingen in huis en tuin. Het gamma biedt een brede variabiliteit en compatibiliteit voor alle 18V-producten.
