HET GEMAK VAN EEN ROBOTMAAIER
Je hebt een gazon, maar je hebt de tijd niet om het eens per week te maaien? Dan biedt een robotmaaier een uiterst handige oplossing. In dit artikel overlopen we hoe je zo’n beestje installeert en hoe hij je gazon piekfijn in orde houdt.
DE ROBOTMAAIER: EEN ECHTE GAZONSLAAF
GEMAKKELIJK TE INSTALLEREN IN 6 STAPPEN
DE ROBOTMAAIER: EEN ECHTE GAZONSLAAF
Hoe vaak je je gazon maait, hangt af van de groeisnelheid van het gras, het weer en de droogte. Eén keer per week maaien is in de meeste gevallen genoeg. Heb je de tijd daar niet voor? Dan is een robotmaaier de perfecte oplossing.
Een robotmaaier kan je namelijk dagelijks zijn ding laten doen – ook bij slecht weer. Dagelijks een kort stukje van het gras maaien zorgt voor een natuurlijke voedingsbron, waardoor het gras er nog mooier uit komt te zien.
Naast tijdwinst is het in tegenstelling tot andere grasmaaiers ook een echt lichtgewicht toestel dat je heel gemakkelijk kan dragen en plaatsen waar je wilt.
Om op te laden, is de robotmaaier uitgerust met een laadstation. Het beestje is ook slim genoeg om te weten wanneer hij moet opladen. Na een uurtje maaien keert de maaier uit zichzelf terug naar het station om een uurtje op te laden, waarna hij opnieuw aan het werk gaat.
De robotmaaier weet ook zelf tot waar hij mag gaan. Hoe? Via begrenzingsdraden. Er loopt namelijk een zwakstroom door deze draden die een magnetisch veld creëert. Daarvoor zit onderaan de maaier een sensor. Daarmee voelt de robot het magnetische veldje en op het moment dat hij over de draad komt, gaat hij onmiddellijk rechtsomkeer maken.
Let wel: de eerste keer zal dat even duren, daar de maaier de grenzen van het gazon opzoekt. Wanneer hij alles heeft gevonden, weet hij precies hoe hij zigzag moet rijden om je gazon echt egaal mooi kort te maken.
Wanneer de taak van de robotmaaier erop zit, of hij wil wat energie opdoen, zoekt hij de terugkeerdraad op. Deze leg je op twee meter in een rechte lijn naar het laadstation.
Je kan je robotmaaier handmatig instellen, maar je kan hem ook vanop afstand bedienen.
GEMAKKELIJK TE INSTALLEREN IN 6 STAPPEN
BEGRENZINGSDRAAD
1. Baken het gazonperceel af met een begrenzingsdraad rondomrond. Deze draad vertelt de robotmaaier tot waar hij mag komen.
2. Vervolgens fixeer je de draad met behulp van plastic haringen. Dat doe je telkens op een gelijke afstand van de terrastegel, boordsteen of bordergrens.
LAADSTATION
3. Voor het laadstation kies je het best een strategische plaats, zodat de robotmaaier er zonder moeilijkheden aan kan en er ruimte genoeg is voor de terugkeerdraad.
4. De begrenzingsdraden komen terug naar het station. De draden die je dan fixeerde in het gazon, keren terug naar het platform. Daar connecteer je ze met behulp van een simpel klemmetje. Overtollige draad snijd je af en dan heb je enkel maar de draad in te pluggen.
5. Het laadstation schroef je vast met enkele grondschroeven.
BESCHERMKAP
6. De robotmaaier en het laadstation bescherm je het best wel tegen slecht weer. Daar kan je met een beschermkap een mouw aan passen. Deze wordt niet standaard meegeleverd, maar is zeker geen overbodige luxe.
De beschermkap kan simpel worden vastgezet met grondschroeven.
Na deze 6 simpele stappen is de robotmaaier – mits een oplaadbeurt – klaar om zich te smijten op je gazon!