SchilderenPremium

Hoe kies je een elektrische verfspuit?

Een elektrische verfspuit is een handige tool om schilderwerk snel tot een goed einde te brengen. We geven mee waarop je moet letten bij de aanschaf van een dergelijk toestel.

 

Aandrijving: accu of snoer?

Een eerste keuze die je moet maken is of je een elektrische verfspuit op accu of netstroom wilt. Een snoergebonden verfspuit biedt doorgaans constante kracht en is ideaal voor langdurige klussen zonder onderbrekingen, zolang er een stroombron beschikbaar is. Accu-aangedreven modellen bieden daarentegen meer flexibiliteit en mobiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor moeilijk bereikbare plekken of buitenprojecten zonder stopcontact. 

parkside verfspuit

Spuittechnieken

De traditionele manier van verf spuiten is de techniek waarbij je een verfspuitkop aansluit op een compressor. Dat wordt vandaag echter niet vaak meer toegepast vanwege het lage rendement tegenover de andere verfspuittechnieken. 

HVLP

De HVLP-techniek maakt gebruik van een lage spuitdruk in combinatie met een hoge verfopbrengst en een sterke luchtstroom, die de verfstraal 'stuurt'. Dat zorgt voor een grote controle over de spuitrichting en een fijn resultaat. HVLP-toestellen zijn vooral geschikt voor dunne verven en beitsen. Wil je met een dikkere verf aan de slag? Dan zal die dus verdund moeten worden.

XVLP

XVLP-verfspuiten werken volgens dezelfde manier als HVLP-systemen, maar hebben een groter vermogen. Dat komt neer op een hogere verstuivingscapaciteit, een grotere dekking en minder nevelvorming. Met deze toestellen kan je heel precies werken, wat het geschikt maakt voor het wat fijnere schilderwerk.

Airless

Airless-toestellen werken zonder luchtstroom, en met een veel hogere druk dan HVLP-toestellen. De verf wordt rechtstreeks aangezogen vanuit de verfemmer. Je werkt een stuk sneller, maar de techniek vraagt iets meer oefening omdat het minder makkelijk te ‘sturen’ is. Het is dan ook minder geschikt voor precisiewerk. 

verfspuit gebruik meubel

Verfopbrengst

De verfopbrengst slaat op hoeveel verf er per minuut uit het toestel kan komen. Bij heel wat toestellen is die traploos en nauwkeurig regelbaar. Logisch, want je wil je spuit voor verschillende klussen kunnen gebruiken, en een radiator schilderen benodigt een kleinere verfopbrengst dan een volledig plafond.

testen verf spuiten

Spuithoek

Bij veel verfspuiten kan je ook de spuithoek van de verfstraal aanpassen aan de klus. Voor een radiator mag die al wat kleiner zijn dan voor een muur. Voor grotere oppervlakten beslaat de spuithoek best 50° of meer.

wagner spuitverf muur

Verfrichting

Met een verfspuittoestel kan je zowel verticaal als horizontaal spuiten. Het hangt af van wat je zelf het makkelijkste vindt. Daarvoor beschikken verfspuiten over een instelbare straal: meestal verticaal of horizontaal. HVLP heeft meestal nog een derde stand voor de hoeken, die een ronde straal produceert. Bij airless spuit je volle muren en hoeken op dezelfde manier.

versatilmiteit verfspuit

De reservoirgrootte

Bij HVLP- en XVLP-machines wordt de verf in een verfcup/reservoir gegoten, dat meestal boven of onderaan het pistool of de spuitkop wordt gemonteerd. Hier kan dan een kleine hoeveelheid (meestal tot 1 l) verf in. Dit is ideaal voor kleinere klussen waarbij je niet te vaak moet bijvullen. Er bestaan ook spuittoestellen met een groter reservoir (voor 7 à 8 l) dat je kan meedragen. Om gevels, muren en plafonds aan te pakken, zijn er ook systemen met een apart, staand reservoir.

Bij airless-toestellen wordt de verf met een slang rechtstreeks uit de verfemmer aangezogen. Er bestaan inmiddels ook HVLP-toestellen waarbij dat mogelijk is.

vastzetten verfreservoir

Nozzles

Meestal is er één spuitkop meegeleverd met het verfspuittoestel, en is het toestel geschikt voor dunne (of verdunde) verven (lakken, oliën, beitsen), of voor dikkere verven (muur- en plafondverf, latexverf). Idealiter heb je (minstens) twee nozzles, zodat je zowel je omheining als je plafond kan aanpakken met één toestel.

Wanneer je heel dunne verf gebruikt, is het belangrijk om een spuitmond met een kleine opening te gebruiken, bij een te grote spuitkop kan dergelijke vloeibare verf gaan lopen. Voor een minder lopende verf (plafond- en muurverf of latexverf) moet de opening dan weer groter zijn om vlot te verspuiten.

nozzles van verfspuiten

 

MEER WETEN:
> Alles over elektrische verfspuiten
> Hoe gebruik je een elektrische verfspuit?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine