SchilderenPremium

Hoe gebruik je een elektrische verfspuit?

Een elektrische verfspuit wordt gebruikt voor schilderklussen op muren, meubels, en andere objecten, zowel binnen als buiten. Ermee werken vergt echter wel wat oefening. We leggen uit hoe je een verfspuit gebruikt.

 

Hoe zit een verfspuit in elkaar?

Een verfspuitsysteem bestaat uit een pistool, met spuitmond en handvat, dat in verbinding staat middels een slang met het (vaak met een schouderriem draagbare) toestel zelf, waarin de turbine zit verwerkt. Het toestel wordt vrijwel altijd elektrisch gevoed op netstroom. Het bedienen van het toestel gaat via een de trekker aan het pistool. Bij het ene toestel is die al wat stroever dan bij het andere. 

Onder de HVLP-toestellen heb je ook goedkopere compacte uitvoeringen, waarbij de snoer rechtstreeks op het pistool is aangesloten en er geen luchtslang is, de turbine zit in het pistool zelf. Bij die kleinere toestellen heb je ook varianten die werken met een accu. Goed nieuws voor wie meer bewegingsvrijheid wil bij zijn spuitverfklussen.

Bij HVLP- en XVLP-machines wordt de verf in een verfcup/reservoir gegoten, dat meestal boven of onderaan het pistool of de spuitkop wordt gemonteerd. Om gevels, muren en plafonds aan te pakken, zijn er ook systemen met een apart, staand reservoir. Bij airless-toestellen wordt de verf met een slang rechtstreeks uit de verfemmer aangezogen. Er bestaan inmiddels ook HVLP-toestellen waarbij dat mogelijk is.

bosch verfspuit onderdelen

Hoe ga je te werk?

Oppervlak behandelen

Uiteraard moet je het te schilderen oppervlak eerst goed schoonmaken en ontvetten. Dicht ook eventuele scheuren en gaten in muren en plafonds. Last van een poederend oppervlak? Gebruik dan eerst een fixeermiddel. 

Goed afplakken

Net als bij het traditioneel verven moet je bij het spuiten van verf de ruimte op voorhand goed afplakken. Gebruik niet enkel traditionele afplaktape, maar combineer met plastic folie om grote oppervlakken (muren, vloeren, plafonds, schrijnwerk dat niet moet meegeschilderd worden …) en deuropeningen af te dekken.

afplakken ruimte voor spuiten

Persoonlijke bescherming

Voor je begint te spuiten, moet je niet enkel je omgeving, maar ook jezelf goed beschermen. De fijne verfnevel kan immers schadelijk zijn als je die inademt. Gebruik daarom altijd een speciaal spuitmasker, zowel bij binnen- als bij buitenklussen.

Vergewis je ervan dat een gewoon stofmasker onvoldoende bescherming biedt. Let op de A-aanduiding bij de aanschaf van een masker. Dat wil zeggen dat er een gasfilter op het masker zit. Draag ook een veiligheidsbril, zeker als je boven je hoofd werkt. Voor grote klussen kan een wegwerpverfpak een goed alternatief zijn.

ergonomie parkside

De juiste spuitkop

De tip of spuitkop die het product vernevelt, is een van de belangrijkste onderdelen van het spuitpistool. Kies steeds de juiste spuitkop in functie van de dikte van de verf, afhankelijk van welke klus je doet: een gevel verven, een tuinhuis beitsen, tuinmeubels lakken ...

graco spuittip verfspuit

Verf verdunnen

Soms moet je verf of beits verdunnen om vlot te spuiten. Zeker als je met dikkere verf gaat werken in een HVLP-toestel. Op de verpakking van de verf staat aangeduid hoeveel ze verdund moet worden.

Als je al wat ervaren bent, kan je zelf aanvoelen hoeveel je moet verdunnen. Anders zijn er speciale viscositeitsbekers beschikbaar, of mengstokjes met maataanduidingen. Solventgedragen verven moet je doorgaans iets meer verdunnen dan watergedragen verven.

ver verdunnen om te spuiten

De richting instellen

Stel dan de richting van werken in: horizontaal of verticaal. Als je meer dan één laag moet aanbrengen (wat vaak niet nodig is), breng je de tweede laag kruislings aan. Heb je de eerste laag dus horizontaal gespoten, dan doe je de volgende laag verticaal.

versatilmiteit verfspuit

Spuittechniek testen

Voor je begint, kan je een uitgebreide test doen om de juiste snelheid, spuitafstand en houding onder de knie te krijgen en om de instellingen (spuithoek, richting) indien nodig aan te passen. Dat doe je het best op een stuk karton of papier, dat heeft ongeveer dezelfde zuigkracht als hout of pleister. 

testen verf spuiten

Verf spuiten

Dan kan je aan de slag met het spuiten zelf. Let daarbij zeker op de volgende aandachtspunten.

  • Stroken: probeer (zeker op een wand of plafond) tussen de stroken steeds een overlapping van zo'n 50% aan te houden. Op die manier ben je zeker van een perfecte dekking.
  • Afstand: tijdens het spuiten is het van groot belang om steeds dezelfde afstand (tussen de 15 en de 25 cm) ten opzichte van het oppervlak aan te houden, om zoveel mogelijk spuitnevel te vermijden. Om dezelfde reden is het erg belangrijk om steeds loodrecht te blijven ten opzichte van de muur. Probeer dus niet te zwengelen met je arm. Op die manier vermijd je niet enkel nevel, maar ben je er ook zeker van dat de verflaag overal even dik is. Zo vermijd je verfuitlopers.
  • Laagdikte: er is niet echt een gouden regel die bepaalt wat de juiste laagdikte is. Hoeveel verf je in één keer mag aanbrengen, zal voornamelijk van de ondergrond afhangen. Een beetje experimenteren en uitproberen is hier dus de boodschap.

wagner spuitverf muur

Verfspuit reinigen

De meeste verfpistolen zijn gemakkelijk te reinigen. Je kan ze helemaal leegspuiten – zo beperk je verfverlies tot een minimum – en wat er toch in het pistool achterblijft, kan je eruit halen door het te spoelen met white spirit (bij solventgedragen verven) of met water en zeep (bij watergedragen verven). Dat herhaal je vervolgens tot de spuitstraal volledig helder is.

Als er nog veel verf in de HVLP-beker achterblijft, giet je die gewoon weer in de emmer. Daarna vul je de beker met water of white spirit en spuit je door, tot de straal helemaal helder is. De meeste toestellen hebben als accessoire (al dan niet meegeleverde) reinigingsborsteltjes of reinigingssets voor alle onderdelen. Sommige verfspuiten zijn overigens zelfreinigend.

verfspuit reinigen

TIP
Reinig het toestel altijd meteen na gebruik, om ervoor te zorgen dat de verf niet opdroogt. Want dat gaat je enkel meer werk opleveren bij het reinigen.

 

MEER WETEN:
> Alles over elektrische verfspuiten
> Hoe kies je een elektrische verfspuit?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine