Stijn Lambert van Ecofest over duurzame eventcatering
"Groene symbolen, een gemengde menukaart en vlees met optie meerprijs"

Eind december 2024 was er de eerste editie van de eventbeurs Eventure. De bezoekers werden ondergedompeld in een bad van nieuwe trends en oplossingen om ieder event, ongeacht het type, succesvol te maken. Bij voorkeur ook groener met een duurzame kijk op eventcatering. In dat kader was er de presentatie van Ecofest. Een eye-opener die de negatieve impasse van een vegan of veggie menu kan helpen doorbreken.
Plantaardige menukeuzes
Milieu-impact van rood vlees
Eventcatering spitst zich toe op een meerderheid aan mensen, hetzij klein- of grootschalige events. De menukeuzes kunnen net daarom bergen van verschil maken in de impact op het klimaat. Enerzijds door de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van dierlijke als plantaardige producten. Anderzijds door de steeds aanwezige voedselverspilling op het einde van een evenement door no-shows. Beiden zijn niet terug te brengen tot een nuloperatie, maar de opbouw van een menukaart en doordachte keuzes die erachter schuilgaan kunnen veel verschil maken.
"Als we klimaatverandering als impactcategorie nemen, is het verminderen van dierlijke producten de nummer één maatregel. Vermijd vlees van herkauwers, zoals rundsvlees, omdat dit een zwaardere impact heeft dan ander vlees. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de broeikasgassen in de voedselketen veroorzaakt worden door de productie van dierlijke producten, terwijl de productie van plantaardige voeding 10 tot 100 keer minder CO2-uitstoot vervaardigt", verwoordt Stijn Lambert, een van de oprichters van Ecofest. Bij de omzetting van rood vlees naar voedsel komt er namelijk veel methaan vrij tijdens de vertering, wat ervoor zorgt dat rood vlees een zeer hoge impact heeft op het milieu. Meer dan andere soorten vlees.


Plantaardig en smaakvol
"Kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten is een tweede maatregel die de CO2-impact van je event kan verlagen. Net zoals de keuze voor biologische en fairtrade producten. Er is geen verschil in menukeuze voor grote of kleine evenementen, aangezien ieder event dezelfde insteek moet hebben, namelijk nieuwsgierigheid opwekken bij de bezoekers door hen in aanraking te brengen met plantaardige voeding op een vernieuwende en lekkere manier", aldus Stijn.
ECOLOGISCHE TRANSITIE
Als non-profitorganisatie richt Ecofest zich op gedragsverandering in de evenementenbranche. Ze combineren kennis over circulariteit en duurzaamheid via hands-on milieubeheer op evenementen. Specifiek begeleiden ze organisatoren bij de uitvoering van groene maatregelen vanaf de beginstappen tot en met de evaluatiefase, waarin verschillende thema's zoals voeding, energie, transport en sanitair aan bod komen.ADVIESTRAJECT OF PRODUCTIONELE ONDERSTEUNING
"Klanten kunnen kiezen tussen een adviestraject of een productionele ondersteuning. Binnen een adviestraject focussen we op het adviseren van de productie, maar zijn we zelf nog steeds aanwezig op het evenement om aan kwaliteitscontrole te doen. Zo kunnen we bijsturen waar nodig. Bij productionele ondersteuning gaan we aan de slag met afvalplannen, omzetting van wetgeving in praktische systemen en nemen we de volledige coördinatie en opvolging van het afvalbeheer van het evenement voor onze rekening", vertelt Stijn.
NETWERKING
Ecofest is toegankelijk voor iedere organisator van evenementen. Momenteel werken zij nauw samen met een mix van sport- en muziekevenementen (zoals Pukkelpop, Flanders Classics en Horst Arts and Music), partners, overheden en een duurzaam leveranciersnetwerk. De duurzame leverancierspagina is een platform die eventorganisatoren kunnen raadplegen wanneer zij een duurzaam evenement willen organiseren. Leveranciers van herbruikbare bekers, watertaps, composttoiletten, zakasbakjes en vegan catering zijn hiervan enkele voorbeelden.
Tips en tricks voor eventorganisatoren

1 Aantrekkelijke visuele voorstelling
"Vaak worden plantaardige opties in een afzonderlijk hoekje van de menukaart geplaatst of onder de optie vegetarische gerechten. Voorgaand onderzoek heeft aangetoond dat een gemengde menukaart, waarin zowel vegetarische, veganistische als dierlijke opties inbegrepen zijn, wel 86 procent meer kansen biedt op bezoekers die voor een vegetarische optie kiezen. Plaats de plantaardige opties bij voorkeur ook helemaal als eerste op de menukaart." De termen vegetarisch of vegan hebben een vrij negatieve bijklank, waardoor groene symbolen of de letters 'V' en 'VE' een betere optie vormen. "Geef plantaardige gerechten een verleidelijke naam en vermeld hierbij ook de herkomst van het gerecht. Vermijd de rechtstreekse vermelding van de termen plantaardig of vegan", vertelt Stijn.
2 Positieve communicatiestijl
Tracht vegetarische of vegan alternatieven ook telkens aantrekkelijk te verwoorden, zodat je de smaakpapillen van de bezoekers stimuleert tot het proeven ervan. Slechts een kleine nuance in de verwoording van gerechten - door middel van het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden - kan namelijk een groot verschil maken. Kies voor 'krokant gebakken zoete aardappelen met pittige tzatziki' ter vervanging van 'zoete aardappelen met soja tzatziki' of 'gezonde zoete aardappelen met veganistische tzatziki'.
3 Trek de betaalbare kaart
"De vegetarische of vegan optie zou steeds de goedkoopste moeten zijn. Voor vlees maak je bijvoorbeeld een extra optie tegen een meerprijs zodat plantaardig de norm wordt. Zorg bovendien voor een gevarieerd aanbod van plantaardige gerechten op de menukaart. Een brede keuze aanbieden, vergroot namelijk de kans dat bezoekers de plantaardige optie effectief uitproberen", voegt Stijn toe.
4 Informeer over wat je serveert
"Tot slot, helpt het om de bezoekers te informeren over de milieu-impact van de menukaart. Zo werd op Paradise City bijvoorbeeld de CO2-uitstoot per gerecht gevisualiseerd op de kaart. Dit schept meteen een beeld over welke invloed slechts één maaltijd kan hebben op het klimaat. Voor grootschalige evenementen, zoals een congres, raden we aan om de buffetten minder vol te leggen en kleinere borden te voorzien."
5 Anticipeer op voedselverspilling en recycleer
Een vierde en laatste tip die Stijn Lambert ons uit de doeken doet, is hun ethiek: first reduce, dan repair en re-use en dan pas recycle. Door alert te zijn voor een onvermijdbaar afhakend percentage van de bezoekers of crewmedewerkers, alsook te investeren in tijdloze materialen, kan je veel verspilling vermijden. "Vraag vooraf aan iedere leverancier hoeveel medewerkers mee-eten. Voorzie voor 80 procent van dat aantal een maaltijd. Er zijn altijd mensen die minder eten of afwezig zijn, waardoor je steeds voldoende voorraad zal hebben. We adviseren organisatoren ook altijd om de crew T-shirts, banners en signaleermaterialen zoveel als mogelijk tijdloos te ontwerpen, zodat deze voor meerdere edities herbruikbaar zijn", rondt Stijn af .
Meer info over duurzame eventcatering of andere thema's binnen duurzame evenementen vind je via de website van Ecofest.