Sarkingdaken en isolatie langs de binnenzijde van een gevel
Het aanbrengen van isolatie langs de buitenzijde van een hellend dak wordt vaak beschouwd als een interessante oplossing bij renovatie omdat deze techniek toelaat om een ononderbroken isolatie te bekomen ... op voorwaarde tenminste dat de lucht de thermische isolatie niet kan omzeilen ter hoogte van de aansluitingen. Bij een langs de binnenzijde geïsoleerde gevel is het echter niet altijd gemakkelijk om de continuïteit van de thermische isolatie en de luchtdichtheid te verzekeren.
Isolatie langs buiten- en binnenzijde combineren: waarom?
Het is doorgaans gemakkelijker om een isolatie langs de buitenzijde van het dak te laten aansluiten op een isolatie langs de buitenzijde van de gevel. Bij renovatiewerken wordt de isolatie langs de buitenzijde van het dak soms echter toch verbonden met de isolatie langs de binnenzijde van de gevel wanneer:
- de hoogte onder het plafond op de zolder te klein is om er de gewenste isolatiedikte in aan te brengen;
- men het uitzicht van de gevel wil of moet behouden.
Net zoals bij de dakranden (zie Buildwise artikel 2019/06.03) bestaat de belangrijkste uitdaging erin om de continuïteit van de luchtdichtheid aan de warme zijde van de thermische isolatie te waarborgen.
Geval van een dak met een thermische isolatie tussen de kepers en een luchtscherm
Als het dak al voorzien is van een thermische isolatie tussen de kepers van het daktimmerwerk (zie Afbeelding 1), heeft de bijkomende isolatie die langs de buitenzijde aangebracht wordt tot doel om de warmteweerstand van het dak te verbeteren.
Als het bestaande dak over geen luchtscherm beschikt, moet er één voorzien worden bovenop het daktimmerwerk
Wanneer de oude dakbedekking verwijderd wordt, moet er dus op toegezien worden dat:
- er over het volledige dakoppervlak een luchtscherm aanwezig is;
- dit scherm in goede staat verkeert (geen zichtbare schade, onderbrekingen, doorboringen ...);
- het luchtdicht aangesloten is op het luchtscherm van de gevel.
Als er aan al deze voorwaarden voldaan is, dan is het mogelijk om aan de buitenzijde van de kepers isolatieplaten aan te brengen zonder bijkomend luchtscherm. Is dit niet het geval, dan verwijzen we naar de oplossing die in het volgende hoofdstuk besproken wordt.
Indien men achteraf vaststelt dat het luchtscherm toch enkele plaatselijke onderbrekingen vertoont, moet men de volgende aanbevelingen opvolgen om het condensatierisico te beperken:
- gebruikmaken van isolatieplaten met tand- en groefverbinding;
- toevoegen van isolatie waarvan de warmteweerstand minstens 1,5 keer groter is dan die van de reeds geplaatste isolatie (zie TV 251, § 4.3.2.2). In de praktijk zal er aan deze voorwaarde voldaan kunnen worden door een polyurethaanlaag toe te voegen die minstens even dik is als de bestaande kepers.
Daken zonder thermische isolatie aan binnenzijde of luchtscherm
Als het bestaande dak over geen enkel luchtscherm beschikt dat zijn luchtdichtheid waarborgt, moet er één voorzien worden bovenop het daktimmerwerk (zie Afbeelding 2). Hierbij moet men erop toezien dat dit scherm over de kepers doorloopt tot aan het luchtscherm aan de binnenzijde van de gevel en dat de continuïteit van de luchtdichtheid van het gebouw gewaarborgd is.
Bijkomende aandachtspunten
De aansluiting die in dit artikel aan bod komt, vereist de tussenkomst van verschillende bouwberoepen. Daarom is het aangeraden om de werf te laten opvolgen door een architect en/of algemene aanneming die kunnen anticiperen op eventuele problemen, de tussenkomst van de verschillende bouwberoepen kunnen coördineren en de fasering van de werken kunnen beheren.
Als de isolatiewerken aan de gevel en het dak niet op hetzelfde moment uitgevoerd worden, geniet het de voorkeur om ter hoogte van de muurplaat een voorlopig luchtscherm te voorzien.
Met dank aan Buildwise