Welke Maatregelen nemen tegen asbest
Wie in contact komt met asbest, neemt best de nodige maatregelen; de hoogste voorzichtigheid is soms nog niet genoeg. Zo moet je vermijden dat asbest zich kan verspreiden.
Als werkgever
Werkgevers staan in voor het welzijn van hun werknemers en moeten dus de nodige maatregelen nemen. Zo maak je een asbestinventaris van de werkzone alsook een risicoanalyse, om zo de juiste werkmethodiek te bepalen. Daarnaast moet je dit 15 dagen voor je de werkzaamheden aanvat, melden aan de lokale directie Toezicht op het Welzijn op het Werk en aan diens preventieadviseur en/of arbeidsgeneesheer. Die melding bevat:
- de ligging van de werf;
- de types en hoeveelheden asbest;
- welke werkzaamheden en procedés er gebeuren;
- het aantal betrokken werknemers;
- de begindatum en de duur van de werken;
- de genomen maatregelen ter preventie of beperking van blootstelling van werknemers.
Als werknemer
Voor je als werknemer mag werken aan asbest, moet je een opleiding volgen bij een erkend opleidingscentrum. Die opleiding, het zogeheten Opleidingsattest Eenvoudige Handelingen, omvat:
- de basiskenmerken en de gezondheidsrisico's van asbest;
- de soorten asbesthoudende materialen en hoe ze te herkennen;
- veilige werkmethodes;
- het gebruik van PBM's;
- de vereisten inzake gezondheidstoezicht;
- de opslag en verwijdering van de materialen en afvalstoffen.
Jaarlijks moet de werknemer een bijscholing volgen.
Vermeld de aanwezigheid van asbest reeds in de offerte
ASBEST VERWIJDEREN
Om het voor alle partijen zo duidelijk mogelijk te houden, wordt de aanwezigheid van asbest reeds in de offerte vermeld. De klant/opdrachtgever moet de gezondheidsrisico’s van asbestverontreiniging en dus de noodzakelijke maatregelen en kosten begrijpen. Dat gaat dan om de inventarisatie, analyse en verwijdering van de asbesthoudende materialen. Daartoe kan een aparte asbestclausule helpen om het overzicht te bewaren. Het is ook interessant om de klant te wijzen op de bestaande renovatieondersteuning via subsidies, premies en fiscale voordelen.
WERFVOORBEREIDING
Om de buitenwereld zo goed mogelijk te vrijwaren van de werkzaamheden, moet je de nodige maatregelen nemen.
Zo zijn PBM’s verplicht: op zijn minst een wegwerpmasker type P3, maar beter is een volgelaatsmasker. Daarnaast een stofdichte wegwerpoverall met kap, wegwerphandschoenen, (afspoelbare) veiligheidsschoenen en eventueel een stofbril.
Bij afwezigheid van een onderdak of binnenafwerking moet je de onderliggende ruimte reinigen met geïmpregneerde doeken of een stofzuiger met industriële HEPA-filter (H14). Daarna voorzie je een PE-folie om gruis of stof op te vangen. Die breng je ook aan in loopzones en kieren en spleten, zodat asbestvezels zich niet naar andere ruimtes kunnen verspreiden. Buiten voorzie je de folie ook rondom de dak- en gevelrand als maaiveld.
Tussen de (vuile) werkzone en de propere (binnen)ruimtes voorzie je een sas. Hier gebeurt het aan- en uittrekken van de PBM’s, zodat mogelijk vrijgekomen asbestvezels zich niet kunnen hechten aan de kleren, de huid, de schoenen e.d. van de werknemer, die die asbestvezels onbewust meeneemt in zijn voertuig, de hoofdzetel van zijn werk of de eigen woning.
Voorzie een sas tussen de vuile werkzone
en de propere (binnen)ruimtes
DE EENVOUDIGE HANDELINGEN
De eigenlijke verwijdering van asbestcement gebeurt via de methodiek van ‘eenvoudige handelingen’. Hierbij ga je zo te werk, dat het risico op het vrijkomen van asbest beperkt is, zodat de norm van 0,01 vezels/cm³ niet wordt overschreden:
- elke ontmanteling via deze werkwijze start met een voorafgaande fixatie – die tussendoor herhaald wordt;
- je past de juiste technieken toe: je verwijdert alles voorzichtig, bij voorkeur manueel en zonder het te gooien of te breken;
- je gebruikt geen mechanische toestellen met grote snelheid (slijp- of boormachines).
Je past die handelingen toe in situaties waar:
- het hechtgebonden asbest niet is beschadigd,
- het asbest in een buitentoepassing beschadigd is maar de vrije vezels zichtbaar zijn,
- het losgebonden (en gefixeerde) asbestmateriaal gedemonteerd, weggenomen en verpakt kan worden zonder dat het kan breken of beschadigd worden.
NA DE WERKZAAMHEDEN
Wil je de werfzone verlaten (door pauze, het einde van de werkdag of het einde van de effectieve werken), dan ga je in de sluiszone je PBM’s uitdoen. Dat doe je door je pak binnenstebuiten af te stropen. Het pak wordt in een daartoe voorziene verpakking gestopt en afgesloten.
Het asbestafval (inclusief alle asbestbesmette materialen) wordt opgeslagen in dubbele of dubbelwandige zakken, gescheiden van het andere sloopafval. Die zakken bestaan in tal van formaten, van kleinere zakken tot bigbags en inliners voor in containers.