De tuin als verlengstuk van onze leefruimte
Jurgen van de walle (grondig groen) pleit voor meer biodiversiteit
Tuinarchitect zijnde, is Jurgen Van de Walle van mening dat de tuin het verlengstuk is van onze leefruimte. Desondanks is de oprichter van Grondig Groen van mening dat sommige aspecten – waaronder biodiversiteit – nog niet voldoende geïntegreerd worden in onze tuinen. "Door wat laaggroeiende tredplanten in te zaaien, trek je al heel veel leven aan. En je hebt zes maanden bloei in je gazon. Naar input toe kost dat weinig en het zijn zulke planten die in de zomer mooi groen blijven."
Achtergrond in de chemie
Jurgen Van de Walle en zijn bedrijf Grondig Groen zijn gevestigde waarden in de tuinbranche. Toch belandde de zaakvoerder pas later in het architectuurwereldje. "Ik ben van opleiding scheikundige, maar heb altijd al een passie en diepe interesse gehad voor alles wat leeft en groeit. Hetzelfde geldt voor dingen schetsen en tekenen: dat zijn zaken waar ik al van kinds af aan mee bezig ben. Een vijftiental jaar terug heb ik dan uiteindelijk besloten om een carrièreswitch te maken. Ik wist voordien dat het niet gemakkelijk ging worden om vanuit het niks 100% bezig te zijn met ontwerpen, omdat ik nu eenmaal niet uit die sector kom. Achteraf gezien ben ik uiteraard zeer blij met de keuze die ik gemaakt heb."
Ervaring bij een tuinaannemer
Zijn gebrek aan ervaring in de tuinsector was echter van korte duur. Jurgen besloot namelijk om na zijn studies een jaar lang mee te lopen met een tuinaannemer. "Dat was drie keer per week, vooral onderhoud en aanleg. Pas dan besefte ik dat een tuin ontwerpen nog iets helemaal anders is dan een project effectief tot een goed einde brengen. Zoiets vergt een gans team van gemotiveerde specialisten. Uiteraard blijft de opvolging van de tuinontwerper in dat opzicht wel erg belangrijk."
... En Samenwerken met tuinaannemers
"Dankzij die ervaring in het aannemerschap is mijn kennis gegroeid en ben ik intensief beginnen samenwerken met verschillende aannemers. Ik ontwerp namelijk totaalprojecten bij Grondig Groen. Dat gaat dan over werkelijk alles dat met een tuin te maken heeft: bijgebouwen, zwemvijvers, zwembaden ... Aldus gaat een tuinproject bij mij al snel gepaard met een vijftal verschillende aannemers die stuk voor stuk gespecialiseerd zijn in hun eigen vakgebied. Het is tegenwoordig nog moeilijk om te kunnen inschatten wie een kwaliteitsvolle aannemer is met erkenning en ervaring. Iemand die zich niet zomaar specialist waant in het vakgebied. Een zwembadspecialist gaat beter geen terrassen aanleggen of bomen planten."
"Er is uiteraard wel een onderlinge samenwerking tussen de aannemers. Wanneer aannemers regelmatig met elkaar aan tafel moeten zitten, uit zich dat in een hoogstaande en kwalitatieve afwerking. Ze trekken elkaar een niveau hoger tijdens de uitvoeringsfase. Ik ben het aanspreekpunt van de klant in dat verhaal en plan de agenda's in van iedereen. Op die manier vallen er geen leemtes tussen de verschillende fases van het project. Alles moet kort op elkaar volgen."
Particuliere opdrachten
Naast een vlotte samenwerking met meerdere aannemers doet Grondig Groen – eenmanszaak zijnde – vaak een beroep op freelancers. De projecten zijn eerder kleinschalig van aard, maar Van de Walle ziet dit evolueren. "We merken dat klanten steeds meer tijd en budget aan hun tuin besteden. Dat wil zeggen dat ze meer disciplines willen integreren. Denk aan zwembaden en -vijvers, voedselvoorziening, biodiverse beplanting ... Het is niet evident om dat allemaal op een steeds kleiner wordend oppervlakte in elkaar te puzzelen. Ik betrap mezelf er wel op dat ik in de particuliere markt vaak te maken heb met grote landelijke projecten. Daar voel ik mij het beste in thuis."
aandacht voor Biodiversiteit
Jurgens liefde voor landelijke projecten valt grotendeels te verklaren door de hoge mate aan biodiversiteit die in deze ontwerpen geïntegreerd kunnen worden. "De natuur krijgt in dat verhaal vaak een bijzonder grote rol toebedeeld. Maar ook in kleinere tuinen is mijn uitgangspunt altijd om zoveel mogelijk leven aan te trekken. Vogels, insecten, amfibieën ... Het kan zo simpel zijn, maar je moet eraan denken. Als je een afsluitdraad plaatst met uw buur, maak dan dat die draden niet te klein zijn. Steek er geen betonplaat onder als het niet nodig is. Maak dat die egel nog kan passeren en zich niet langs de straat moet verplaatsen om in een andere tuin te geraken. Dat zijn allemaal kleine dingen waar vaak niet aan gedacht wordt. Juist om die reden probeer ik dat biodivers verhaal te promoten bij mijn klanten."
Openbare projecten
Toch blijft het niet bij private opdrachten voor Grondig Groen. "Als eenmanszaak zijn openbare projecten geen evidentie, maar toch ga ik vaak gretig in op die voorstellen. Naast het biodiverse aspect is het trachten bewaren van de sociale cohesie bij medegebruikers tijdens het ontwerpen een facet dat mij enorm boeit. Zoveel mogelijk mensen moeten hun gading kunnen vinden in grote openbare projecten zoals bijvoorbeeld fiets- en wandelinfrastructuur", aldus Van de Walle.
"De zintuigelijke gewaarwording in een tuin is erg belangrijk voor mij"
"Momenteel ben ik met een aantal boeiende grote opdrachten bezig. Wat eveneens regelmatig tot mijn takenpakket behoort, is het vergroenen van speelterreinen. Ik doe dat graag omdat speelpleinen vaak slechts een stukje steen en ruimte zijn die wij dan mogen ontharden en herinrichten. Bij het ontwerpen van dergelijke speeltoestellen proberen we vooral geen thema's op te leggen. De creativiteit van het kind wordt op die manier ten volste gestimuleerd. Ook tracht ik in mijn projecten zoveel mogelijk zintuigelijke gewaarwording te integreren. Eens kunnen proeven of ruiken van iets. Zo ga je op ontdekking, vergaar je kennis en breng je respect op voor wat leeft."
Experimenteertuin
Het experimenteren met verschillende plantensoorten zit diep geworteld in de filosofie van Jurgen en zijn bedrijf Grondig Groen. Als een ware kameleon probeert hij steeds nieuwe dingen uit die niet altijd stroken met dat wat de kweker aanbeveelt. "Mijn eigen tuin dient enerzijds als een soort toontuin, waar men allerlei materialen en planten kan bezichtigen. Maar het is nog veel meer een experimenteertuin. Planten worden dikwijls op een specifieke manier aangeprezen, vanuit de persoonlijke visie van een kweker. Maar bij planten moet je echt de uitersten durven aftasten. Pas als ik echt goed heb geëxperimenteerd en afgetast bij collega's, zal ik bepaalde planten vast beginnen te gebruiken in mijn projecten. Niet op basis van een kwekerij die recent een nieuw aanbod heeft."
"Dat zijn ook zaken die ik echt aanmoedig bij mijn klanten. Het is niet omdat een tuin ontworpen is, dat er geen mogelijkheden zijn om in diezelfde tuin af te wijken en dingen uit te testen. Je hoeft daarvoor het houvast van je concept niet te verliezen. Bij die structuren kan je na verloop van tijd met biodiverse planten een andere mix gaan toepassen."