ad
WielladersPremium

Besparen met de juiste wiellader

Productiever, zuiniger en veiliger werken

De juiste wiellader kiezen is cruciaal voor het veilige en efficiënte verloop van projecten. Als de ingezette machine onvoldoende afgestemd is op het materiaal, de werfomstandigheden en de gebruiksfrequentie, kan de machine diverse extra kosten met zich meebrengen, zowel op korte als langere termijn. Wij helpen u deze te voorkomen door de belangrijkste keuzefactoren voor u op een rijtje te zetten.

Capaciteit & prestaties

Hiervoor zijn de volgende parameters belangrijk:

Motorvermogen (kW of pk): maximale hoeveelheid mechanische energie per tijdseenheid die de motor kan leveren.
Hefvermogen (kg): maximale gewicht dat de machine theoretisch kan optillen, bepaald door hydraulisch systeem.
Kiplast (kg): maximale gewicht dat de machine kan tillen zonder te kantelen, bepaald door het zwaartepunt.
Uitbreekkracht (kN): maximale kracht die de machine via de laadbakrand kan uitoefenen om materiaal los te werken uit een hoop of (ondiepe) ondergrond.

Een duurzamere werf zal de komende jaren een hybride werf blijken
15 artikels
Alles over bouwmachinesOntdek ons digitaal magazine over bouwmachines
Lees magazinechevron_right

Motorvermogen

Een groter motorvermogen staat voor sneller accelereren, beter klimmen op hellingen en het efficiënter overbruggen van langere afstanden in zwaarbeladen toestand. Aangezien de motor de hydrauliekpomp aandrijft, betekent meer motorvermogen daarnaast ook meer kracht bij het tillen, kippen en sturen. 

In de volgende toepassingsvoorbeelden komt een groter motorvermogen dan ook van pas: grootschalige bouw, grindgroeves... 

In andere situaties betekenen de hogere kosten van een wiellader met groot motorvermogen overkill (aankoop/huur, trailertransport naar de werf, hoger brandstofverbruik...)

Een wiellader met een kleiner vermogen kan overigens al volstaan. Bepaalde compacte machine met een kleiner motorvermogen kunnen toch relatief veel tillen dankzij een slim ontwerp en korte hefarmen.

Het laadbakvolume dient afgestemd te zijn op het gewicht per volume-eenheid (kg/m³) van het te vervoeren materiaal. 

Natte klei kan tot 50% zwaarder zijn dan droge klei, bij teelaarde kan dit verschil oplopen tot 60%, en natte houtsnippers kunnen zelfs tot drie keer zwaarder zijn dan droge.

Het is cruciaal dat het volume van de laadbak niet zó groot is dat je met een zwaar materiaal die grens overschrijdt. 

 Enerzijds om optimaal gebruik te maken van het hefvermogen van de wiellader. Anderzijds met het oog op veiligheid

Overbelading kan leiden tot minder stabiel rijgedrag (bochten, oneffen terrein), kantelgevaar en een overbelasting van de machine (motor, transmissie, assen, hydrauliek...). Met name bij rijden van een helling kan het bovendien leiden tot verlies van tractie. Bovendien kan bij een overschrijding van het hefvermogen het volledige hydraulische systeem onder druk komen te staan, waarbij de bak zelfs plots kan gaan zakken.

Bij materiaal met een lage dichtheid zoals houtsnippers of graan, raakt een te kleine bak snel vol zonder dat het maximale hefvermogen benut wordt, wat inefficiënt werken betekent. Door het kleinere volume van de bak wordt hiermee minder kg per cyclus vervoerd waardoor er meer laadcycli nodig zijn.

Moderne midi en grote wielladers van bepaalde merken hebben standaard of optioneel een geïntegreerd beladings- of weegsysteem.

Uitbreekkracht (kN). 

Afmetingen & inzetbaarheid

Toepassingsgebied & aanbouwdelen

Sommige machines zijn uitgerust met een hydraulisch snelwisselsysteem voor het snel wisselen van aanbouwdelen en bakken. Dat is voornamelijk handig voor wie op korte tijd veel verschillende taken moet uitvoeren, want het voorkomt dat de bestuurder voortdurend moet uitstappen om een aanbouwdeel handmatig te verwisselen.

Het terug zekeren van het aanbouwdeel verloopt via een push-pullsysteem. De aansturing van deze aanbouwdelen kan vanuit de cabine door middel van het instellen van een hydraulisch debiet naar het aanbouwdeel.

Er bestaat een quasi eindeloos aantal types aanbouwdelen waarmee de wiellader klussen in diverse sectoren kan klaren: puinrieken, zeefbakken, betonmengbakken, palletvorken, borstels, sneeuwruimers, grondboren, mulchers.

Terrein & ondergrond

Comfort en bedieningsgemak

Comfort is een belangrijk aandachtspunt voor wielladerfabrikanten.

De bestuurder wordt centraal gesteld, door het werken met de wiellader op elk moment en overal zo aangenaam mogelijk te maken, ook bij minder gunstige werkomstandigheden (hobbelige ondergrond, barre weersomstandigheden zoals wind, koude, regen, hitte...).

Het begint al bij een wijde deur voor vlot in- en uitstappen, luchtgeveerde stoelen, airco, handige opbergvakken, USB, bluetooth...

Qua besturing hebben sommige wielladers een makkelijk afstelbare (kantelende en telescopische) stuurkolom. 

Heel wat wielladers bieden tegenwoordig standaard of optioneel 'fingertip'-besturing, wat de nauwkeurigheid van het sturen verbetert. Dit werkt op basis van een elektroproportionele aansturing van de hydraulische installatie. De bestuurder kan hiermee de olietoevoer uiterst nauwkeurig doseren. 

Naast vingertopbediening bestaan er ook grotere joysticks, die er het traditionele stuurwiel vervangen. Zo behoudt de bestuurder een beter overzicht over het dashboard.

Het geluidsdrukniveau buiten de machine dient maximaal te worden beperkt om geluidsoverlast voor de omwonenden te beperken. Maar ook het geluidsdrukniveau in de cabine is belangrijk, voor de bestuurder. Fabrikanten houden hier ontwerpmatig rekening mee. Opgelet: de geluidsdruk wordt weergegeven in decibel, wat een logaritmische eenheid is: het verschil tussen 105 en 100 dB is dus geen 5%.

Duurzaamheid & regelgeving

Kosten & rendement

Onderhoud

Heel wat fabrikanten maken werk van een goede toegankelijkheid van de machine-onderdelen met het oog op een vlot onderhoud. Ook een goede ondersteuning van de fabrikant (dealer) is belangrijk (vlotte levering van onderdelen...).

Telematica

De inzet van een wiellader brengt diverse kosten met zich mee: aankoop- of huurprijs, brandstofverbruik, onderhoud... 

Voor kleinere bedrijven vallen deze kosten relatief erg zwaar, waardoor ze vaak een scherp toezicht houden op brandstof, onderhoud en stilstand. Telematica helpt om brandstofverbruik te monitoren, onderhoud tijdig in te plannen (minder onverwachte stilstand) en urenregistratie automatisch bij te houden (handig voor facturatie of loon). 

Wielladers met geïntegreerde telematica worden tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt door kleinere bedrijven – en het is niet meer per se te duur. De toegankelijkheid is sterk toegenomen. Veel merken (zoals CAT, Volvo, Doosan, Liebherr) leveren telematica standaard of plug-and-play op hun machines, zelfs op kleinere modellen. Voor basisfuncties (zoals locatie, draaiuren, onderhoudsmeldingen) zijn de kosten vaak inbegrepen in de garantieperiode of gratis in het eerste jaar.

Met medewerking van: AVANT Machinery, BIA, Bergerat Monnoyeur, Firma Beel, JCB, New Holland, Nijssen Wielladers

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert

Meer weten over

ad

Ontdek vorige edities