ad
Hernieuwbare energiePremium

"In de toekomst woont iedereen elektrisch"

Ten huize van Klinkenberg

elektricien Klinkenberg
Klinkenberg groeide snel uit tot een grote naam in de sector

Sinds 1975 is Klinkenberg, initieel gestart als installateur van elektriciteit voor woningen, verankerd in Luik en de wijde Waalse regio. Ondertussen telt het bedrijf 220 werknemers, en is het gespecialiseerd in alles wat met elektriciteit en de energietransitie te maken heeft. Gedelegeerd bestuurder Christophe Klinkenberg nam het bedrijf in 2015 over van zijn vader, en ziet een interessante toekomst in de sector.

Christophe Klinkenberg
Christophe Klinkenberg, gedelegeerd bestuurder van Klinkenberg

Sterke groei op korte tijd

Michel Klinkenberg richtte 49 jaar geleden het gelijknamige bedrijf Klinkenberg op, destijds om elektriciteit te voorzien in de residentiële sector. Ondertussen is het takenpakket aanzienlijk uitgebreid: "Eerst hebben we ons aanbod aangevuld in de industrie en de tertiaire sector", legt Christophe Klinkenberg, zoon van Michel en huidig gedelegeerd bestuurder, uit.

Twintig jaar geleden stapte Klinkenberg ook in de HVAC-sector voor de residentiële markt. Nadien volgde ook nog de installatie van alarmsystemen en bewakingscamera's. In 2011 kwamen de fotovoltaïsche panelen er ook bij.

Een logische stap, volgens Christophe: "We verzorgden al de bekabeling voor al deze zaken als elektricien, en we dachten: waarom het werk niet volledig afronden, of het nu om alarmen of fotovoltaïsche panelen gaat? Het heeft ook voordelen: onze klanten zijn zeer geïnteresseerd in het multitechnisch concept. Eén aanspreekpunt, of zoals ik het graag zeg, één enkel btw-nummer. Als er morgen een probleem is, weet de klant naar wie zij moet bellen."

Het bedrijf kende een sterke groei in de voorbije decennia, tot 31 mei van dit jaar was alleen de familie Klinkenberg aandeelhouder. Negen jaar lang was Christophe Klinkenberg zelf de enige aandeelhouder van het familiebedrijf, maar om zich in te dekken voor de toekomst heeft Klinkenberg zijn kapitaal opengesteld en heeft de Vlaamse groep Think2Act aandelen verworven.

"Het was een strategische beslissing met het oog op de evolutie van het bedrijf", verklaart Christophe Klinkenberg, "Het bedrijf werd door één persoon geleid, mezelf, dus besefte ik dat er een risico was. Als er morgen iets met me gebeurt, komt het bedrijf in gevaar. Mijn zoon is nog te jong, dus hij kan het nog niet overnemen."

elektriciteitskast Klinkenberg
Klinkenberg is actief in alles dat met elektriciteit te maken heeft

Focus op renovaties

Klinkenberg is dus reeds actief in een breed scala aan sectoren, maar daar hoeft het niet te stoppen: "We willen blijven groeien als bedrijf. Momenteel zijn we bijvoorbeeld nog niet echt bezig met renovatieprojecten. Met de betonstop in aantocht is dat voor ons een signaal om onszelf opnieuw uit te vinden. Het maakt deel uit van onze bedrijfsstrategie de komende jaren", aldus Klinkenberg.

Maar niet enkel de andere aanpak op vlak van elektriciteit en HVAC is iets om naar uit te kijken voor Klinkenberg. Ze zijn namelijk ook actief op de markt van thuisbatterijen en laadpalen. "Het is het logische vervolg voor klanten die zelfvoorzienend willen zijn. De hele energietransitie is ook een belangrijk element in onze strategie."

"Er zijn de Europese doelstellingen die gehaald moeten worden. Wij hebben ook een onderzoekscentrum om innovatieve oplossingen te zoeken. Zo proberen we ook steeds een beetje voorsprong te hebben op onze concurrenten."

Materialen van Ecostal

Voor de levering van de nodige materialen werkt Klinkenberg nauw samen met Ecostal. "Het is aangenaam om een partner te hebben die fysiek dicht bij ons gesitueerd is, en daarbij ook nog competitieve prijzen aanbiedt," zegt Christophe Klinkenberg.

Volgens Christophe Klinkenberg komt zo'n 80 procent van al hun aankopen van Ecostal: "Of het nu laadpalen zijn, zonnepanelen, omvormers, het komt zo goed als altijd van hen. Wij zijn altijd heel tevreden van hun producten."

Elektrisch wonen is de toekomst

We zitten momenteel volop in een energietransitie, en Klinkenberg volgt dit vanop de eerste rij. Al merkt hij toch op dat er nog te weinig woningen zijn met zonnepanelen: "Ik zie niet wat zich er achter huizen afspeelt. Als ik wandel of rondrijd en naar de voorkant van huizen kijk, zie ik nog niet veel fotovoltaïsche panelen. Veel mensen hebben nog geen panelen op hun dak, maar er zijn ook velen die dat wel hebben. Het is duidelijk dat de mensen ook weten dat de energietransitie nodig is."

installateurs van fotovoltaïsche panelen
"Er zijn nog te weinig huizen met fotovoltaïsche panelen"

Het zal in ieder geval niet aan de prijs liggen: "Ik zou eerder zeggen dat zij die nog geen panelen hebben, hun rendement op de investering nog niet berekend hebben. Het is inderdaad minder rendabel dan enkele jaren geleden, maar het is nog steeds een goede investering. Ze gaan heel lang mee, en er zijn weinig onderdelen die vervangen moeten worden."

"Hoe dan ook, nieuwe huizen worden niet meer gebouwd met stookolie en gas is eveneens steeds minder gangbaar. Tegenwoordig zijn 99 procent van onze projecten uitgerust met warmtepompen en zonnepanelen. En het is zeldzaam dat de klant er niet op ingaat."

Eén ding is zeker voor Christophe: in de toekomst woont iedereen elektrisch. "Er is geen andere oplossing. Voor mij was de oorlog in Oekraïne het moment dat ik besefte dat we moeten overschakelen. Ik ben ervan overtuigd dat het de manier is om de energiekosten te kunnen beheersen. We moeten er ook van uitgaan dat de return on investment interessant blijft. Dus ja, op vlak van gebouwen ben ik ervan overtuigd dat elektrisch de toekomst is. Ik zie niet hoe we het anders moeten doen."

Nog een lange weg voor auto's

Klinkenberg is dus rotsvast overtuigd op het gebied van gebouwen. Op het gebied van elektrische auto's is er echter meer scepsis: "Momenteel is er nog een groot tekort aan openbare laadpunten, vooral in Wallonië. Men probeert te vorderen, maar het gaat niet snel genoeg."

"De overheid wil dat bedrijven hun wagenpark vergroenen, maar dan moet het laadpaalnetwerk voldoende ontwikkeld zijn. Ik hoop dat het probleem binnen enkele jaren opgelost is, en dat de laadpalen ook de auto's van mijn werknemers op korte tijd kunnen opladen. Anders wordt het moeilijk voor mij. Ik wil niet dat ik hen twee uur lang moet betalen terwijl ze hun auto opladen en niets kunnen doen."

"Volledig elektrisch rijden is niet de toekomst"

Sterker nog: volgens Christophe Klinkenberg zal de elektrische automarkt achteruitgaan: "Ik ben er zelf van overtuigd. Elektrisch rijden is een oplossing voor de komende 4 tot 6 jaar, maar dan zullen we opnieuw zoeken naar alternatieve oplossingen. Welke dat zullen zijn, weet ik niet, maar volledig elektrisch rijden is niet de toekomst."

(Te weinig) installateurs van de toekomst

De ecologische evoluties zorgen er ook voor dat installateurs zich moeten aanpassen en andere vaardigheden moeten aanleren. "De rol van een installateur is niet enkel op een stopcontact of een schakelaar geconcentreerd, dat is duidelijk. Ze moeten completer zijn, met ook de opmars van BEN-woningen, omvormers, laadpalen, enzovoort", zegt Christophe.

Maar toch blijft er een groot tekort aan vakmensen, dat voelen ze bij Klinkenberg ook: "Het is geen aantrekkelijk beroep," betreurt Christophe, "ouders zeggen liever dat hun kind bijvoorbeeld dokter is dan elektricien. En dat is heel jammer. Want de mensen zijn heel blij wanneer een technieker hun zonnepanelen komt leggen. Ik hoop dat er manieren gevonden worden om de job aantrekkelijker te maken."

installateur Klinkenberg
"Het is jammer dat het beroep niet genoeg gewaardeerd wordt"

Verder uitbreiden richting het buitenland

Die helpende handen zal Klinkenberg zeker nodig hebben: "Wij bekijken wat er mogelijk is om onze activiteiten naar Frankrijk uit te breiden. Frankrijk is een interessante markt qua werkgelegenheid. Mijn ambitie is niet om mijn personeelsbestand te vergroten, mijn ambitie is om hetgeen dat wij doen te maximaliseren."

"Ik wil een job aanbieden met een grotere meerwaarde en steeds verder specialiseren met mijn techniekers. Maar we hebben nog altijd onze basis: een huis, een appartement, of het nu nieuwbouw of renovatie is. Die markt zal altijd blijven bestaan. Maar in mijn activiteit, bij Klinkenberg, zullen de proporties veranderen."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
ad

Ontdek vorige edities