2016/Q2
HOGER WERKVOLUME MAAR WEINIG VERTROUWEN
Bouwbarometer Bouwunie stijgt tot 98,6
Na de forse daling van het eerste kwartaal kent de bouwbarometer van Bouwunie in het tweede kwartaal van 2016 opnieuw een stijging met 1,3 indexpunten. Dat brengt de teller op 98,6; nog niet voldoende om boven de gezonde grens van 100,0 uit te komen. Het werkvolume mag dan wel gegroeid zijn, maar het vertrouwen van de Vlaamse bouw-kmo's blijft duidelijk laag.
DIKKERE ORDERBOEKJES
Heel wat Vlaamse bouw-kmo's konden het voorbije kwartaal op meer werk rekenen. Bij 36% van de ondervraagden is het aantal opdrachten ten opzichte van het kwartaal voordien gestegen en 21% verwacht ook in de komende maanden meer werk. Daartegenover staat dat 18% minder werk heeft en 16% een daling verwacht. De orderboekjes blijken nochtans relatief goedgevuld. Vier op de tien geven aan dat de agenda nog drie maanden volgeboekt zit, terwijl 41% nog drie tot zes maanden goed zit. Maar liefst 20% van de ondervraagden heeft nog langer werk en 9% is verzekerd van opdrachten tot de lente van volgend jaar. Vorig kwartaal genoot slechts 4% van zo'n goedgevuld orderboekje.
PRIJZENSLAG
Tot zover het goede nieuws, want de concurrentie blijft zwaar. Vlaamse bouw-kmo's die met eigen werknemers werken, lijden nu eenmaal nog steeds onder sociale dumping en andere fraudepraktijken. 38% geeft aan dat de concurrentiedruk opnieuw verscherpt is en volgens 26% van de bouwbedrijven zijn ook de prijzen weer gedaald. Meer nog, 24% van de ondervraagden verwacht dat die trend zich de komende maanden zal voortzetten. Dat is nefast voor een sector waarin amper 46% van de bedrijven met winstgevende prijzen zegt te werken en nu al 5% met verlies draait.
MINDER WERKGELEGENHEID
Wat de werkgelegenheid betreft, blijft een verbetering intussen uit. De voorbije vijf jaar zijn er in de Vlaamse bouw meer dan 11.000 arbeidersjobs verloren gegaan. Vandaag zegt 14% van de ondervraagden met minder personeel te werken dan vorig kwartaal en 11% verwacht in de toekomst een verdere daling. Hoewel 13% wel met meer personeel werkt en 17% binnenkort denkt aan te werven, voorspelt de sector een verdere afkalving van de werkgelegenheid en dat, zolang de regering geen concrete maatregelen neemt. Net als andere beroepsorganisaties pleit Bouwunie dan ook voor de directe invoer van een lastenverlaging van 6 euro per uur.