DE SLAGMOLEN INVESTEERT 100.000 EURO IN NIEUWE AFZUIGINSTALLATIE
Massief en plaatwerk: gescheiden productie en afzuiging
Houthandel De Slagmolen uit Bilzen heeft dit voorjaar flink geïnvesteerd in nieuwe machines. Twee nieuwe schaafmachines, een verticale CNC, een kantenlijmer en een breedbandschuurmachine. Met de uitbreiding van het machinepark drong zich ook een aanpassing van de stofafzuiging op. Het management koos voor een nieuwe installatie van Limoco uit Opglabbeek, goed voor een investering van zo'n 100.000 euro.
HOUTZAGERIJ SINDS 1922
“Toen mijn schoonvader, Chrétien Theunissen, in 2002 plots overleed, hebben zijn twee zonen Luc en Raf samen met ikzelf als schoonzoon het bedrijf overgenomen en omgevormd tot bvba", zegt Guy Vanspauwen.
“De firma is in 1922 ontstaan als houtzagerij in een oude watermolen waarvan het rad een raamzaag aandreef. Aan die locatie heeft het bedrijf zijn naam ontleend. Zes jaar geleden zijn we van het dorpscentrum verhuisd naar een kmo-zone aan de Kieleberg in Bilzen. We beschikken er over een bedrijfsterrein van vijf hectare en sinds zes jaar over een volledig nieuwe winkel, atelier en magazijn."
Massief hout en platen
“We verkopen zowel massief hout als allerhande meubelplaten, binnendeuren, parket, tuinhout, isolatiemateriaal, gipskarton, beslag enz. Daarnaast hebben we alle noodzakelijke machines in huis om het hout te zagen, schaven, frezen, verlijmen en drenken.
Een strikt investeringsplan hanteren we niet, maar geregeld kopen we nieuwe machines om ons machinepark en de kwaliteit van onze dienstverlening op peil te houden."
Nieuwe machines
Het voorjaar van 2017 kenmerkte zich voor Houthandel De Slagmolen alvast door enkele grote aankopen: twee schaafmachines, een verticale CNC, een kantenlijmer en een breedbandschuurmachine. Samen goed voor een investering van 750.000 euro.
HERSTRUCTURERING VAN ATELIER
“Gevolg hiervan was dat we ook onze afzuiginstallatie moesten aanpassen", zegt Guy Vanspauwen.
“De bestaande installatie bleek onvoldoende krachtig voor het nieuwe en uitgebreide machinepark. Met de aankoop van de nieuwe machines en de afzuiginstallatie hebben we ook onze werkplaats grondig geherstructureerd. Terwijl in het verleden alle machines kriskras door elkaar stonden, hebben we nu twee duidelijk door een tussenwand afgescheiden werkruimtes gecreëerd. Eentje voor het plaatwerk en eentje voor het massieve hout. Elke afdeling heeft nu ook haar eigen afzuiginstallatie.
Voor de aankoop van de nieuwe afzuiginstallatie hebben we een rondvraag gericht aan meerdere leveranciers, maar we hebben uiteindelijk opnieuw gekozen voor de firma Limoco uit Opglabbeek. Ook zij hadden onze eerste installatie al geleverd en daarover zijn we nog altijd heel tevreden. Bovendien is Limoco op korte afstand van ons gelegen, zodat we bij eventuele mankementen ook snel een technicus over de vloer kunnen krijgen." De omschakeling en de ontkoppeling van de twee afzuiginstallaties hebben een viertal weken in beslag genomen. Dat is in meerdere fasen gebeurd, zodat de productie nooit stilgelegd moest worden.
Guy Vanspauwen: “De nieuwe installatie voldoet ruimschoots aan onze behoefte en er is zelfs nog wat marge voor toekomstige uitbreidingen"
JFK-BLOWERFILTER
De nieuwe afzuiginstallatie, die geplaatst werd op de productielijnen in de massiefhoutafdeling, is identiek aan de installatie die eerder al werd aangekocht. Het gaat om een Deense JFK-blowerfilter van het type 90-5,0 met schraper. “Ingenieurs van Limoco hebben de nodige capaciteit berekend en opnieuw een installatie geadviseerd met een afzuigvermogen van 40.000 m³/uur", zegt Guy Vanspauwen.
“Deze voldoet ruimschoots aan onze hedendaagse behoefte en heeft nog wat reserve voor een eventuele toekomstige uitbreiding."
Rotorbladen verwijderen vuil
De werking van een dergelijke filter berust op twee principes: de stofafscheiding verloopt volgens het cyclooneffect en de filtering gebeurt via filtermouwen. De filter bestaat uit een stalen plaat van 3 mm dikte met daaronder een sluis die voorzien is van rubberen rotorbladen om het stof uit de filter te verwijderen.
Automatische reiniging
De filter wordt automatisch gereinigd met externe perslucht die beurtelings ook de filtermouwen schoonmaakt.
Het toestel vergelijkt het verschil in druk tussen de zuivere en de vuile zijde van de filter, waarna - afhankelijk van de vooraf ingestelde reinigingsfrequentie - het reinigingsproces start. Op die manier wordt de filter niet nodeloos veel gereinigd, wat de slijtage van de filtermouwen zou verhogen.
Zuiniger in verbruik
De filter werkt volledig in onderdruk, wat betekent dat de ventilator in zuivere lucht draait en dus geen stof moet aanzuigen. Dit komt de levensduur van de installatie ten goede. Bovendien daalt het elektriciteitsverbruik in vergelijking met een ventilator die in vuile lucht werkzaam is. De hoofdventilator heeft in deze opstelling immers zo'n 30% minder vermogen nodig.
Frequentiegestuurde hoofdventilator
Daarnaast is er nog het feit dat de hoofdventilator frequentiegestuurd werkt. Dit betekent dat de ventilator sneller of trager draait op basis van het aantal machines dat in werking is. Er treedt dus geen piek op bij het starten. Volgens de leverancier verbruikt deze installatie plusminus 1 kWh per 1.000 m³ afgezogen lucht.
Brandveilig
Dat er ook aan brandveiligheid gedacht moet worden, is evident. De luchtuitlaat van de filter heeft een brandklep met elektrisch contact. Wanneer er een temperatuur van 72 °C wordt gemeten, valt de brandklep dicht en wordt het kanaal afgesloten. Onmiddellijk wordt een elektrisch signaal aan de sturing gegeven, waardoor alle motoren worden stilgelegd. De brandklep heeft een Belgisch veiligheidscertificaat en de brandweerstand bedraagt twee uur.
Luchtrecuperatie
De afgezogen en gefilterde lucht wordt gerecupereerd en via een buis met een diameter van 900 mm weer in de werkplaats geblazen. Het stof en de houtkrullen die enerzijds uit de plaatafdeling en anderzijds uit de massiefhoutafdeling worden afgezogen, komen in aparte containers terecht.
Werkcomfort
Naast de technische kwaliteiten van de nieuwe installatie is er ook nog de impact op de werknemers in het atelier. Enerzijds door de frequentiegestuurde filter en anderzijds door gebruik te maken van geluidsdempende leidingen, wordt de lawaaihinder tot een minimum beperkt.