APPENZELLER®, DE PITTIGSTE KAAS VAN ZWITSERLAND
AMBACHTELIJK EN VEELZIJDIG, GESCHIKT VOOR ELK GENIETMOMENT
Appenzeller® is een halfharde rauwmelkse kaas, ivoor tot lichtgeel, met mooie regelmatige gaatjes van 3 tot 6 mm. De korst is roodbruin. Qua karakter mild pittig tot extra pittig, afhankelijk van de variëteit. Deze smaaksensatie is een van de grootste Zwitserse specialiteiten. Al 700 jaar een vaste waarde en geapprecieerd door kenners dankzij de ongerepte weidelanden waarin de koeien grazen en de traditionele knowhow van de ambachtelijke kaasmakers.
EERLIJKE SMAKEN SCOREN
Natuurlijke rauwe melk
In het oosten van Zwitserland ligt het Appenzellerland, aan het Bodenmeer en het massief van Alpstein. Het glooiende landschap is er puur en bezaaid met weides. De ideale bodem voor voedzaam gras en sappige kruiden waaraan de koeien zich tegoed doen. Zij leveren de rauwe melk voor de Appenzeller®-kaas. Er is ongeveer 80 liter nodig voor één Appenzeller®-wiel.
Ambachtelijk proces
Deze streek houdt het traditionele kaasmakersambacht zorgvuldig in stand.
De unieke smaak is uiteraard te danken aan het originele recept. Bovendien worden de wielen lang gekoesterd in de rijpingskelders, waar ze een optimale maturiteit bereiken na 3 tot 9 maanden De kaasaffineurs wrijven de wielen enkele keren per week in met een mengeling van kruiden en specerijen, de zogenoemde 'sulz'. Die veroorzaakt een secundaire rijping, van de korst tot het hart van de kaas, waarbij de smaak zich verder ontwikkelt. Deze befaamde pekel wordt al eeuwenlang gebruikt. De samenstelling ervan is een goed bewaard geheim.
Traceerbare origine
Elk wiel Appenzeller® krijgt een identificatienummer met vermelding van de fabricagedatum en de naam van de producent. Dit maakt het mogelijk om na te gaan waar de kaas precies gemaakt werd. Bovendien heeft de organisatie van de Zwitserse Kazen de mogelijkheid om de zuivel te testen. Want er gaat niets boven de enige echte Appenzeller®.
BIJZONDER VEELZIJDIG
Geef de consument tips mee voor het gebruik: op een kaasplank, in kleine, niet te dikke plakken, komt hij bij kamertemperatuur het best tot zijn recht. Appenzeller® is ook heerlijk in ovenschotels. Of wat te denken van een 100% Appenzeller® fondue? Raad aan om deze lekkernij bijvoorbeeld te serveren bij het aperitief of op een broodje. In blokjes in salades, of verwerkt in een hartige taart.