Kruiden & specerijen

APPENZELLER®, DE PITTIGSTE KAAS VAN ZWITSERLAND

AMBACHTELIJK EN VEELZIJDIG, GESCHIKT VOOR ELK GENIETMOMENT

Appenzeller
De optimale maturiteit wordt bereikt na 3 tot 9 maanden

Appenzeller® is een halfharde rauwmelkse kaas, ivoor tot lichtgeel, met mooie regelmatige gaatjes van 3 tot 6 mm. De korst is roodbruin. Qua karakter mild pittig tot extra pittig, afhankelijk van de variëteit. Deze smaaksensatie is een van de grootste Zwitserse specialiteiten. Al 700 jaar een vaste waarde en geapprecieerd door kenners dankzij de ongerepte weidelanden waarin de koeien grazen en de traditionele knowhow van de ambachtelijke kaasmakers.

EERLIJKE SMAKEN SCOREN

Natuurlijke rauwe melkAppenzeller

In het oosten van Zwitserland ligt het Appenzellerland, aan het Bodenmeer en het massief van Alpstein. Het glooiende landschap is er puur en bezaaid met weides. De ideale bodem voor voedzaam gras en sappige kruiden waaraan de koeien zich tegoed doen. Zij leveren de rauwe melk voor de Appenzeller®-kaas. Er is ongeveer 80 liter nodig voor één Appenzeller®-wiel.

Ambachtelijk proces

Deze streek houdt het traditionele kaasmakersambacht zorgvuldig in stand.
De unieke smaak is uiteraard te danken aanAppenzeller het originele recept. Bovendien worden de wielen lang gekoesterd in de rijpingskelders, waar ze een optimale maturiteit bereiken na 3 tot 9 maanden De kaasaffineurs wrijven de wielen enkele keren per week in met een mengeling van kruiden en specerijen, de zogenoemde 'sulz'. Die veroorzaakt een secundaire rijping, van de korst tot het hart van de kaas, waarbij de smaak zich verder ontwikkelt. Deze befaamde pekel wordt al eeuwenlang gebruikt. De samenstelling ervan is een goed bewaard geheim.

Traceerbare origine

Elk wiel Appenzeller® krijgt een identificatienummer met vermelding van de fabricagedatum en de naam van de Appenzellerproducent. Dit maakt het mogelijk om na te gaan waar de kaas precies gemaakt werd. Bovendien heeft de organisatie van de Zwitserse Kazen de mogelijkheid om de zuivel te testen. Want er gaat niets boven de enige echte Appenzeller®.

 

BIJZONDER VEELZIJDIG

Geef de consument tips mee voor het gebruik: op een kaasplank, in kleine, niet te dikke plakken, komt hij bij kamertemperatuur het best tot zijn recht. Appenzeller® is ook heerlijk in ovenschotels. Of wat te denken van een 100% Appenzeller® fondue? Raad aan om deze lekkernij bijvoorbeeld te serveren bij het aperitief of op een broodje. In blokjes in salades, of verwerkt in een hartige taart.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door REPORTAGE
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine