StortbetonPremium

Wat is het verschil met de Benor-certificatie van stortklaar beton?

Caroline Ladang
Caroline Ladang (Be-Cert)

Caroline Ladang: “De beide certificaties hebben dezelfde basistechnische referentie: de Europese betonnormen. Voor stortklaar beton vormt deze norm de volledige referentie, met een aantal aanvullende bepalingen in TRA 550. Voor het wegenbeton is er echter een bijkomende technische referentiespecificatie opgesteld voor de specifieke eisen. Deze sluit heel sterk aan bij de bestekken van de respectievelijke overheden.

Een ander belangrijk verschil is de uitvoering van de initiële proeven. In stortklaar beton gaat men uit van een betonnorm en baseert men zich op het 'deemed-to-satisfy'-principe. Indien men met andere woorden de samenstellingseisen van de betonnorm respecteert, dan kan men ervan uitgaan dat het betonmengsel voldoende duurzaam is voor gebruik in de overeenstemmende omgeving.

De volledige verantwoordelijkheid ligt hier bij de producent. Hij ontwerpt zijn betonsamenstelling, ontwerpt productcatalogi, doet proeven en beslist of het product aan de eisen voldoet alvorens het op de markt te lanceren. Voor het wegenbeton, dat onderhevig is aan zeer zware belastingen, zowel mechanisch als betreffende duurzaamheid (bijvoorbeeld bij het strooien van zout), is het 'deemed-to-satisfy'-principe niet meer volledig van toepassing.

Betonsamenstellingen worden nog steeds door de producent ontworpen, maar een bijkomende garantie van de geschiktheid van deze mengsels om te weerstaan aan langdurige en hoge belastingen wordt noodzakelijk geacht. Daarom bevat de certificatie voor elke betonsamenstelling een proefondervindelijke voorstudie die volledig onder externe controle valt. Enkel die mengsels die voldoen aan de overeenkomende eisen in de voorstudie, mogen opgenomen worden in de productcatalogi.

Een laatste verschilpunt heeft betrekking op de levering van het beton. Voor stortklaar beton strekt het Benor-keurmerk zich uit tot en met het transport en eventueel het verpompen van het beton. Voor het wegenbeton werd geopteerd om het transport buiten beschouwing te laten. Deze verantwoordelijkheid komt dan volledig bij de uitvoerder te liggen."

Dirk Van Loo: “Een belangrijk onderdeel van de certificatie is de voorstudie op elk typemengsel. Dat geeft extra zekerheid, maar vraagt ook extra tijd."

Steven Schaerlaekens: “Dat is dan ook een van de grote vrezen van betonproducenten. Stel dat je de moeite doet om een ganse reeks voorstudies te doen en op basis daarvan een catalogus aanmaakt. Indien de eerste werf een levering verwacht van een type beton dat je nog niet beproefd hebt, dan heb je geen tijd meer om de procedure nogmaals te doorlopen. Bij stortklaar beton kan dat allemaal een stuk flexibeler."

Zijn er specifieke eisen aan gecertificeerd wegenbeton?

Anne Beeldens: “Vroeger diende er volgens het Standaardbestek 250 steeds een voorstudie uitgevoerd te worden bij elke werf. Nu dient deze vooraf gemaakt te worden. De proeven zijn ook uitgebreid: enerzijds is de bepaling van de buigsterkte erbij gekomen. Dit is een eigenschap die gebruikt wordt in de dimensionering van de weg en dus een idee geeft over het structurele gedrag van het beton op lange termijn. Een andere verplichte proef is de weerstand tegen afschilfering in aanwezigheid van dooizouten bij vorst-dooicycli. Deze is dan weer een maat voor de duurzaamheid van het beton. Bij de voorstudie wordt ook een onderscheid gemaakt in de manier van aanleg: handmatig of machinaal en voor de oppervlakbehandeling: gebezemd, uitgewassen of geprint."

Margo Briessinck: “Wegenbeton moet altijd machinaal aangelegd worden. Manuele plaatsingen kunnen in uitzonderlijke omstandigheden en enkel met een goedkeuring uitgevoerd worden."

Anne Beeldens: “Bij de productie zal er dan gecontroleerd worden of er aan de samenstelling en de eigenschappen, bepaald tijdens de voorstudie, voldaan is. Die controles vinden plaats in de centrale. Op de werf blijven de controles die nu ook reeds uitgevoerd worden. De eisen op zich zijn niet veranderd, maar zijn meer prestatiegericht. Zo wordt er op zich geen eis meer opgelegd aan het luchtgehalte, maar moet het beton voldoen aan de eis betreffende de afschilfering in aanwezigheid van dooizouten. Uiteindelijk wordt het luchtgehalte wel gecontroleerd om na te gaan of het in overeenstemming is met het luchtgehalte van de voorstudie."

Be-Cert

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Meerwaarde creëren met duurzame en kwaliteitsvolle producten

Precies een jaar geleden nam caroline ladang het roer over bij be-cert. als voormalig hoofd van de r&d-afdeling voor cementtoepassingen bij cbr en gewezen hoofdcoördinator betontechnologie bij seco was haar aanstelling als directeur van de certificatie-instelling geen verrassing. het samenstellen van een competent team, vertrouwen creëren in de producten en koers zetten richting duurzaamheid waren slechts enkele van de doelen die werden vooropgesteld. infrastructure blikt samen met directeur caroline ladang terug op wat een bewogen, maar succesvol jaar mag worden genoemd.

Vakkennis en ervaring noodzakelijk bij plaatsen gepolierd beton

In moderne tuinen wordt meer en meer gekozen voor gepolierd beton. dat materiaal is grotendeels naadloos, kan in veel kleuren worden aangeleverd en beschikt over een goede prijs-kwaliteitverhouding. de plaatsing van gepolierd beton vraagt echter heel wat ervaring en vakkennis, want het eindresultaat kan worden beïnvloed door verschillende factoren. zo wordt de timing (en de precieze uitvoering) van de betonbewerkingen bepaald door het verhardingsproces van het beton. de uitharding zelf is dan weer onlosmakelijk verbonden met de weersomstandigheden.

Circulair beton groeit naar industriële schaal

Beton heeft niet altijd een positief imago. het zou niet duurzaam zijn en een té grote impact hebben op ons milieu. maar er is innovatie op komst ... wat doet de betonindustrie op vandaag om dit imago op te blinken?

Beton als eyecatcher in de tuin

Beton staat gekend als het sterke, grijze materiaal met een goede prijs-kwaliteitverhouding dat dienst doet in constructies. de laatste jaren zien we echter een opmars van beton als esthetisch product. zo wordt het steeds vaker gebruikt voor ...

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine