BUXUSMOT: DE OPLOSSINGEN VAN BSI
De buxusmot is sinds enkele jaren het grote probleem in onze tuinen. Het nachtvlindertje, dat uit Azië komt, veroorzaakt zelf geen schade. Maar de rupsen zijn vernietigend en vreten grote buxusmassieven genadeloos kaal.
Gelukkig zijn de rupsen goed te bestrijden. Maar je moet wel kennis van zaken hebben over de cyclus van de buxusmot. Al bij het eerste warme weer tijdens de lente veroorzaken de rupsen schade. De rupsen overwinteren in de buxusplanten en worden al vroeg in het voorjaar actief. Vaak zijn tuinliefhebbers verrast, omdat je eerst een rupsenplaag hebt en pas nadien motten ziet.
Ter bestrijding van de rupsen stelt BSI OMNI-INSECT voor. Met dit product, dat toegepast wordt met een drukspuit, is er vrijwel onmiddellijk resultaat.
De buxusmot heeft vaak 3 generaties per seizoen. Met de voornaamste schade door rupsen in april, opnieuw van eind juni tot begin augustus en nogmaals in september en oktober. Tussen deze rupsenplagen in zijn er de vluchten van de buxusmotten.
Deze buxusmotten kan je monitoren met feromoonvallen. BSI heeft een aantrekkelijk assortiment feromoonvallen en feromooncapsules. De vallen bevatten een seksuele lokstof die de mannelijke motten aantrekt, zodat ze geen vrouwtjes meer kunnen bevruchten. Met feromoonvallen alleen kan de plaag niet gestopt worden. Maar het helpt heel goed om te monitoren wanneer er veel motten vliegen. En dat is de voorbode voor een rupsenaantasting enkele weken later. Dan kan de buxusbezitter best zijn planten goed opvolgen om, indien nodig, in te grijpen tegen de rupsen.
Voor een overzicht van de bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot kan u de website van BSI raadplegen.