BeregeningPremium

SLIMME BESPROEIINGSSYSTEMEN BREKEN DOOR IN 2017

Automatische oplossingen optimaliseren bewatering

Automatische besproeiing stond enkele jaren geleden nog in zijn kinderschoenen. 2017 mogen we echter beslist het jaar van de grote doorbraak noemen, met tal van oplossingen die hun weg zullen banen naar het grote publiek. Logisch toch, want na installatie krijgen planten de exacte hoeveelheid water die ze nodig hebben terwijl de eigenaar geniet van meer vrije tijd. Toch wil dit niet zeggen dat er geen interesse in manuele besproeiing meer is. Ook in dit assortiment vinden we nieuwigheden en updates die het leven van de consument makkelijker maken.

AUTOMATISCHE BESPROEIING

Er bestaan vandaag diverse automatische besproeiingssystemen voor het gelijkmatig besproeien van het gazon of voor het gericht bewateren van bloemperken, heggen, balkon- en terrasplanten. Zulke systemen handelen alles automatisch af naar wens, ook wanneer je er niet bent. Het resultaat: een gelijkmatig, diepgroen gazon en gezonde planten.

Automatische gazonbesproeiing

Het neerzetten, verzetten en opruimen van sproeiers behoort definitief tot het verleden, dankzij onopvallend ondergronds geïnstalleerde verzonken tuinsproeiers voor het gelijkmatig bewateren van het gazon. De sproeiers verdwijnen na gedane arbeid opnieuw ondergronds. Dergelijke systemen bestaan er voor verschillende gazongroottes en oppervlakken. De installatie wordt op de gewenste tijd en voor de gewenste duur geactiveerd door een automatische besproeiingscomputer, ook als je niet thuis bent.

Waterbesparende druppelbesproeiing

Niet alleen gras kan automatisch worden besproeid, ook voor hagen, bloembedden en potplanten zijn er slimme en waterbesparende oplossingen.

SEMIAUTOMATISCHE BESPROEIING

Omdat de automatische besproeiingssystemen goedkoper en handiger in gebruik worden, opteren consumenten minder en minder voor semiautomatische producten zoals druppel-en zweetslangen. Volledig automatische besproeiingssystemen geven bovendien exact op de gewenste plaats
en enkel daar water, terwijl druppelslangen voor veel verlies zorgen door ook op onnodige plaatsen te bewateren.

MANUELE BESPROEIING

Sproeiers

Voor het bevochtigen van de tuin zijn er uiteraard ook nog steeds verschillende manuele mogelijkheden. Het eenvoudigste middel om water te geven, is en blijft besproeien. Van eenvoudige sproeiers en broezen over spuitpistolen tot zwenksproeiers en multifunctionele modellen, het aanbod is groot en alle prijsklassen en kwaliteiten zijn vertegenwoordigd. Bij de sproeiers onderscheiden de duurdere systemen zich van de goedkopere producten door zuiniger te werken en verder te sproeien. Bovendien zijn duurdere sproeiers doorgaans ook meer ergonomisch en gemaakt uit betere materialen, waardoor ze een langere levensduur hebben.

Slangen

De meest verkochte slanglengtes zijn 20, 25 en 50 m. De courantste diameter is 12,5 of 13 mm, al is het voor professioneel gebruik wel aangeraden om bredere diameters te gebruiken. Het verschil tussen de goedkope en de duurdere exemplaren zit hem in de souplesse, duurzaamheid, uv-resistentie, vorstbestendigheid enzovoort. Duurdere slangen zijn vaak ook in meerdere kleuren te verkrijgen, en beschikken soms over een extra versterking, zodat de slang niet in de knoop kan raken.

Koppelstukken

Opvallend bij de koppelingenis het nieuwe assortiment van snelkoppelingen met groot debiet die ervoor zorgen dat de tijd die nodig is om te sproeien verkleint. Voorts zien we ook dat sommige koppelingen de slang gaan beschermen door een antiknikkraag, die de slang niet altijd op dezelfde plaats laat knikken. En dankzij de nieuwe griptechnologie zorgen koppelingen voor een nog vastere verbinding. Het prijskaartje van de koppelstukken hangt voorts ook nog af van het gebruikte materiaal (pvc of messing), de vorstbestendigheid, het design enzovoort.

TIPS VOOR EEN EFFICIENTE PRESENTATIE

Ga voor een duidelijk en overzichtelijk schap

Waterproducten worden meestal samen in één afdeling opgesteld. De ideale schapverdeling van de verschillende producten is uiteraard afhankelijk van het type winkel en de vraag naar waterproducten. Aangezien de consument echter niet altijd over voldoende kennis van besproeiingssystemen beschikt, is een heldere schappresentatie steeds een must. Fabrikanten doen hier ook hun duit in het zakje, en zorgen voor duidelijke verpakkingen, informatief POS-materiaal zoals video's, shelfstoppers, infobrochures ...

Vergeet de extra opstellingen niet

Mooie schappen doen uiteraard verkopen, maar vergeet ook de extra opstellingen niet. Zo zullen bijvoorbeeld de torens met koppelingen zeker hun steentje bijdragen aan de omzet, aangezien die op strategische plaatsen in de winkel geplaatst kunnen worden.

Presenteer per merk of per productsoort

Besproeiingsproducten kunt u per merk of per soort opstellen. Voor beide valt wat te zeggen. Met een presentatie per productsoort kun je de shopper makkelijker zelf laten kiezen en eventueel bijstaan in zijn keuze. Dat maakt dat je winkel meteen ook uitgroeit tot een echte specialist. Een presentatie per merk is dan weer veel overzichtelijker, omdatde verschillende merken vaak mooie schappresentaties uitwerken. Zo krijg je duidelijk afgelijnde merkenblokken in het schap, wat voor meer overzicht zorgt.

Werk aantrekkelijke promoties uit

Afhankelijk van de winkelgrootte en de mogelijkheden kun je bepaalde promoties uitwerken om het besproeiingsaanbod een boost te geven. Fabrikanten helpen hier graag een handje, en geven bijvoorbeeld een koppeling gratis bij aankoop van een pistool, een slang of een timer. Maar ook kortingen en andere acties zijn erg aantrekkelijk voor de consument. Daarnaast bieden fabrikanten vaak complete sets aan, die zorgen immers voor een betere verkoop. Denk aan een kraanstuk met verloopstuk, een koppeling, een waterstop en een lans of een slang.

Denk ook aan crossselling

Tot slot zijn er nog andere producten die samen met besproeiing verkocht kunnen worden. Denk aan slangenwagens en pompen. Zo zijn pompen belangrijk voor de besproeiing: de waterfactuur is al heel hoog in België, en de regen valt meestal met bakken uit de lucht. Waarom dan niet de regen gebruiken om uw tuin te gaan besproeien?

PIEKPERIODE BIJ WARM WEER

De piekperiode voor besproeiingssystemen is normaliter het voorjaar en de zomer, en meer bepaald van vlak na de vorst tot en met augustus. In normale seizoenen is de zomer de belangrijkste periode, maar in België is het weer heel onvoorspelbaar. 
De regel is: warm weer is de belangrijkste periode voor besproeiingsproducten. Dat kan van maart tot oktober zijn.?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine