AutobatterijenPremium

TRADITIONELE BATTERIJ KAN ENERGIEVRAAG NAUWELIJKS AAN

Transportondernemingen en chauffeurs ontberen kennis

De bestel- en vrachtwagens van vandaag steken vol sensoren, actuatoren, displays, koel- en verwarmingselementen enz. Indien de chauffeur bij zijn pauzes ook nog eens gebruikmaakt van een resem elektrische toestellen, kan de batterij van het voertuig dieper ontladen raken. Zo diep dat ze onvoldoende bijlaadt tijdens het rijden. Op termijn leidt dit tot problemen. CarFix bekeek hoe u dit kunt voorkomen.


HOE WERKT EEN BATTERIJ?
 

Bij een traditionele loodaccu 'hangen' loden platen in verdund zwavelzuur. Daardoor ontstaat er een chemische reactie. Een cel met twee platen levert 2,12 volt op. Om de capaciteit op te drijven, is het mogelijk om verschillende cellen naast elkaar te plaatsen, waarbij ze gescheiden zijn door een poreus kunststofplaatje. Bij de chemische reactie komt er zuurstof en waterstof vrij, een explosieve combinatie. Daarom mag men een batterij nooit opladen in de buurt van een vlam.  Bij oudere batterijen moest men regelmatig gedistilleerd water toevoegen. De meeste huidige modellen zijn van het 'onderhoudsvrije' type. Een misleidende benaming die eigenlijk alleen betekent dat er niet bijgevuld moet worden (de batterijen beschikken dan ook niet over vulopeningen). Maar het controleren van de laadtoestand en het reinigen blijft wel degelijk nodig. Dat eerste kan met een eenvoudige voltmeter en gebeurt het best wanneer de winter voor de deur staat.


CAMPER VERSUS VRACHTWAGEN

Professionele chauffeurs moeten op onze wegen de rij- en rusttijden respecteren. Veel internationale chauffeurs 'leven' onderweg zowat in hun cabine. Ze maken dankbaar gebruik van de pauzes om een koffiezet of een kooktoestelletje aan te sluiten. Zelfs bij stilstand zijn er tal van 'verbruikers' die elektrische energie van de accu opnemen. Gezien de beperkte rijtijd tot aan de volgende stop, raken de batterijen vervolgens onvoldoende opgeladen. Het fenomeen is vergelijkbaar met mensen die op reis gaan met een camper. Alleen is een camper uitgerust met twee soorten batterijen, een startbatterij en een 'leefbatterij' (ook cyclische batterij genaamd), terwijl de batterij van een truck of bestelwagen vandaag beide functies moet vervullen. Vandaar dat de levensduur tegenwoordig soms beperkt blijft tot amper een jaar. Sommige constructeurs werken daarom een gelijkaardige 2 accu-oplossing uit voor trucks. Anderen ontwikkelen nieuwe types batterijen met betere gebruiksresultaten. Ook het inzetten van semitractiebatterijen (zie kaderstuk) opent perspectieven. Die worden gekenmerkt door een stabiele stroomafgifte en blijken uitermate geschikt voor diepontlading. Er hangt wel een hoger prijskaartje aan vast.


HET STRATIFICATIEPROBLEEM

Na verloop van tijd raakt de batterij van een truck of bestelwagen dus dieper ontladen (deels 'gesulfateerd'), waardoor ze zelfs niet langer tot haar volledige capaciteit opgeladen kan worden. De gevolgen laten zich raden. Op een koude, natte dag weigert ze dienst. Met in het slechtste geval enkele uren productiviteitsverlies als ongewenst resultaat. Bij een dieper ontladen batterij zit er namelijk meer loodsulfaat op de platen, terwijl de hoeveelheid zwavelzuur in de elektrolyt (de vloeistof) daalt. Water is lichter dan zwavelzuur, zodat het soortelijk gewicht van de elektrolyt daalt. Indien de dynamo er niet in slaagt om de batterij weer op te laden tot de volledige capaciteit, ontstaat er een hogere zwavelzuurconcentratie op de bodem. Dat proces noemen we stratificatie. Het resulteert in een snelle oxidatie van het plaatmateriaal onderin (met een verhoogd risico op kortsluiting), een capaciteitsverlies en een kortere levensduur.

WAT IS EEN SEMITRACTIEBATTERIJ?

Een semitractiebatterij is een nieuwigheid in de truckwereld. Het is een cyclische batterij die naast de startbatterij wordt ingezet om de levensduur ervan te verlengen. Tal van 'verbruikers' halen er hun energie uit en ze kan dieper ontladen worden dan een gewone batterij. Een startbatterij heeft 200 cycli, een semi-tractiebatterij heeft 400 cycli.

VERBETERDE TECHNOLOGIE

file://fileserver/red/MCFbe/MCFbe1705/A08/170920KEB0006.jpgOm het stratificatieprobleem op te lossen, ontwikkelden de producenten de AGM-batterij. Daarbij zit het batterijzuur gevangen in glasvezelseparatoren (AGM staat voor Absorbent Glass Mat). De elektrolyt kan niet vrij stromen en dus is stratificatie onmogelijk. AGM-batterijen zijn wel gevoeliger voor warmte, waardoor ze doorgaans in het interieur (moeten) worden geplaatst. Voorlopig worden ze vooral toegepast in personenwagens met start/stopsysteem. Voor trucks is de aankoopprijs nog te duur. De volgende technologische stap mondde uit in de EFB-batterij (Enhanced Flooded Battery). In mensentaal komt het erop neer dat dit type batterij gebruikmaakt van circulatoren. Zo blijft de zuurdensiteit overal in de batterij optimaal. Dit resulteert in een opmerkelijke temperatuurbestendigheid, een langere levensduur en een ladingsacceptatie op het hoogste niveau. EFB-batterijen zijn bovendien beter bestand tegen schokken en trillingen, wat meer opties vrijlaat voor de plaats waar ze gemonteerd worden. Dit type batterij vindt steeds meer ingang in de transportwereld.


ZONNEPANELEN EN DRUPPELLADERS

Hoe kan je de batterijen van vracht- of bestelwagens die enige tijd stilstaan (rusttijden, weekend, onderhoud in garage …) nu in topvorm houden? Vanuit de markt klinkt de vraag naar zonnepanelen, gemonteerd op het dak van de vrachtwagen, steeds luider. Op die manier worden de accu's overdag steeds bijgeladen, zodat de chauffeur of eigenaar er geen omkijken naar heeft. Deze technologie staat evenwel nog niet helemaal op punt. Een andere voor de hand liggende oplossing is het voorzien van een druppellader om in te zetten bij momenten van stilstand. Ook wanneer een vrachtwagen in de werkplaats binnenkomt voor een onderhoud, is het goed de batterijen meteen aan de druppellader te leggen. Zo zijn ze alvast volledig geladen bij het buitenrijden. Nog een mogelijkheid is een intern ruilsysteem. Men haalt de batterijen bij aankomst uit de truck en brengt ze naar de laadkamer om hun capaciteit op peil te brengen. Ze worden vervangen door batterijen die uit de laadkamer komen. Dit systeem verlengt de levensduur van de batterijen aanzienlijk en herleidt het risico op uitval onderweg tot het minimum.



HOE HOUDT EEN DRUPPELLADER DE BATTERIJ IN CONDITIE?

Een druppellader is een intelligente acculader. Wanneer de capaciteit van de batterij lager is, begint het laden, om te stoppen bij een volgeladen batterij. Zo wordt de batterij nooit 'lui'. De werking van de druppellader is dus vergelijkbaar met die van de dynamo, die de accu tijdens het rijden telkens oplaadt.

KENNIS ONTBREEKT BIJ GEBRUIKERS

Batterijspecialisten kunnen vandaag een analyse maken van de batterij in een vracht- of bestelwagen over een specifieke periode. Vaak merken ze dan dat de balans niet in orde is. Zo gebeurt het vaak dat een chauffeur zijn motor een halfuurtje stationair laat draaien vanuit de veronderstelling dat de batterij zo voldoende wordt opgeladen. Zo werkt het evenwel niet. Sommige trucks hebben dan weer twee batterijen aan boord, maar van verschillende merken, types of zelfs capaciteiten. Dat is om problemen vragen. Een tip: wanneer een batterij de geest geeft, moet de technicus altijd beide batterijen vervangen, en dit door twee identieke modellen. Zo niet, zal de oudere batterij energie onttrekken aan de nieuwe, zodat deze alweer minder lang meegaat.


INVESTEER IN KWALITEIT

Het verschil in aankoopprijs van batterijen onderling kan oplopen tot enkele tientallen euro's. In de transportwereld, waar de marges onder grote druk staan, kiezen fleetowners daarom vaak voor het goedkoopste alternatief. De batterijen vervangen van enkele tientallen trucks kan namelijk een behoorlijke investering vertegenwoordigen. Toch heeft dat prijsverschil altijd een reden. Daarom raden we aan om uit te gaan van de 'Total Cost of Ownership' (TCO). Daarbij houdt men rekening met alle kwaliteitsaspecten, zoals de levensduur en het benodigde onderhoud. Opteer dus bij voorkeur voor de batterij met de laagste kost, maar dan gerekend over de volledige levenscyclus.

Met dank aan Battery Supplies, Bosch en TecMate International

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door KEB
Vier 40 jaar Aquaplan met ons!Krijg een GRATIS emmer bij aankoop van een Aquaplan productMeer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Hoe zo veel mogelijk eigen zonne-energie benutten?

Dankzij een batterij en thermische buffer kan tot 60% van door pv-panelen geproduceerde zonne-energie worden ingezet voor eigen gebruik. daar is echter een zorgvuldige dimensionering van de opslagsystemen en pv-panelen voor nodig.

Hou batterijen in optimale conditie

Als we de batterij beschouwen als het 'hart' van de elektrische autosystemen en we weten dat hedendaagse voertuigen meer dan ooit afhangen van elektronica, komt snel het besef dat de batterij steeds in optimale conditie moet zijn. daarom is het nodig om professionele apparatuur te gebruiken bij het testen, laden en vervangen van de batterij. wij helpen u door het kluwen van accutesters, 'memory savers', diagnoseapparatuur en laders.

Batterij essentieel onderdeel van automotive elektronica

De eerste voertuigen met start-stopsystemen betreden nu volop de aftermarket, terwijl oem's momenteel al de vierde generatie van dergelijke systemen monteren. in de eerste montage zitten er in een voertuig met start-stopsysteem andere batterijen, aangezien conventionele exemplaren moeilijk het voortdurende heropstarten aankunnen. voor welke automotive batterijen die cyclische belasting evenwel geen probleem vormt, kunt u lezen in dit artikel.

Verwarmen en koelen via luchtgroepen

Koeling in luchtgroepen is niet altijd vanzelfsprekend. als de koelingsbehoefte te groot is, of als er per zone een te sterk verschillende vraag naar afkoeling is, wordt ervoor gekozen het koelsysteem niet in de luchtgroep te integreren. is dat niet het geval, dan is koeling in luchtgroepen een aanrader, voor zowel residentiële als niet-residentiële projecten. de luchtgroep combineert meerdere thermische aspecten in één installatie en wordt beheerd door één sturingssysteem. het systeem is dus plaatsbesparend, de operating costs liggen laag en het onderhoud is miniem.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine