BuitenzonweringPremium

DE ESTHETISCHE MEERWAARDE VAN SCHUIF- EN VOUWPANELEN

Samenwerking architect en fabrikant gebeurt het best in een vroeg stadium

Schuifpanelen geven de architect de kans om een gevel een geheel eigen karakter te geven: kleuren en vormen maken de gevel uniekSchuif- en vouwpanelen bestaan in tal van uitvoeringen en technisch is er heel wat mogelijk, al gaapt er wel degelijk een kloof tussen plan en realisatie. Zaak is dus om de fabrikant zo snel mogelijk in de plannen te betrekken, om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. Op die manier komt men tijdens de montage niet voor onverwachte problemen te staan.

HAAL LICHT BINNEN, HOU DE WARMTE BUITEN

Schuifpanelen zijn een eenvoudig principe van zonwering: men plaatst ze voor een raampartij of terras wanneer het te warm wordt, en men schuift ze weg indien ze niet langer nodig zijn. Anders dan bijvoorbeeld screens kunnen panelen niet uit het zicht geplaatst worden als ze niet nodig zijn, al hoeft dat allerminst een probleem te zijn, integendeel: de schuifpanelen kunnen zo een onderdeel worden van de gevel, waarbij men een spel van strakke lijnen en tal van kleuren kan creëren.

TYPES

Schuifpanelen worden doorgaans op maat gemaakt; standaardafmetingen zijn er niet echt. Daarom is het belangrijk om tijdig met de fabrikant rond de tafel te zittenEr bestaan diverse systemen om de panelen te laten schuiven. Er is uiteraard het eenvoudige principe van één paneel dat heen en weer schuift. Daarnaast is er het symmetrisch schuivende principe: twee panelen worden met een (glasvezelversterkt) tandriemsysteem verbonden. De beide panelen schuiven dan symmetrisch weg van elkaar.
Bij een telescopisch systeem worden er twee of meer panelen aan elkaar gehaakt; wanneer ze voor een raam worden geschoven, trekt het ene paneel het andere met zich mee, dit met alle panelen in dezelfde richting. Worden ze weer weggeschoven, dan schuiven alle panelen achter elkaar - ze worden immers aan diverse geleidingen bevestigd.
Dan zijn er nog vouwpanelen: bij het sluiten draaien de diverse panelen 90° en vouwen ze tegen elkaar aan.

Lamellen

Lamellen zorgen voor een gedeeltelijke blokkering van het zonlicht en de zonnewarmte, en worden vervaardigd uit aluminium, hout of andere materialen. Men kan kiezen tussen vaste en verstelbare lamellen; bij de laatste kan men dus kiezen hoeveel licht (en warmte) men doorlaat.

Screens

Afhankelijk van het materiaal, de openingsfactor en de kleur van het weefsel zal meer of minder licht en energie doorgelaten worden en zal men al dan niet het zicht naar buiten behouden. Hoe opener het weefsel, hoe meer licht en energie doorgelaten worden. Hoe groter de openingsfactor van het weefsel, hoe beter ook het contact met de buitenwereld. Donkere kleuren geven een groter contrast met de openingen in het weefsel waardoor het licht komt.

Perforaties

Men kan ook kiezen voor een geperforeerde plaat van aluminium. Door de perforaties komen er erg dunne zonnestralen die samen voor diffuus licht zorgen.

BEDIENING

Schuifpanelen kunnen manueel of automatisch bediend worden, door bij die laatste een elektrische motor toe te voegen. Het vermogen hangt af van de grootte (en dus ook het gewicht) van de panelen.
Automatische bediening kan met een afstandsbediening, vergelijkbaar met een rolluik. Het kan ook via de koppeling aan een gebouwbeheersysteem: sensoren meten licht en/of temperatuur, en op basis van die parameters wordt het schuifpaneel al dan niet voor het raam geschoven.

MATERIALEN

Bij houten lamellen kiestmen vaak voor cederhout door zijn duurzaamheidSchuifpanelen worden vervaardigd met het oog op duurzaamheid. Zo bestaan de profielen uit aluminium. Ook de lamellen kunnen uit aluminium gemaakt zijn, al kan men evengoed kiezen voor hout of andere materialen.
Bij hout kiest men dikwijls voor cederhout: het is immers een lichte houtsoort die erg duurzaam is; het enige wat met het hout gebeurt over de jaren, is dat het verkleurt naar een zilverachtig grijs.
Naar afwerking toe wordt het aluminium (zowel de profielen als de lamellen) doorgaans voorzien van een laag poederlak; tegenwoordig wordt er ook vaak voor een structuurlak gekozen. Ook de screens kunnen afgewerkt worden in allerlei RAL-kleuren. Dat schept alvast heel wat mogelijkheden voor de invulling van gevels.

AFMETINGEN

Schuifpanelen worden meestal op maat gemaakt en hebben dus niet echt standaardafmetingen
tenzij op het vlak van profieldiepte. Doorgaans werkt men met een minimale diepte van 40 mm. Indien de situatie dat vereist, kan men ook profielen van 60, 80 tot zelfs 130 mm nemen. Die profieldieptes hangen vooral af van de windkracht.

ROL VAN DE ARCHITECT

Elk plan moet technisch haalbaar blijven. Daarom is het belangrijk om al in een vroege fase samen met de fabrikant van de zonwering alle details te bespreken. Een voorbeeld is de zonweringsstudie, waarvan de resultaten kunnen bepalen welk type en welke grootte van schuifpanelen men kan gebruiken.
Fabrikanten bieden de mogelijkheid aan om zelf de zonweringsstudie te doen, om zo meteen de juiste zonwering voor te stellen, wat uw keuze vereenvoudigt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine