totaalrenovatie Antwerp tower
vorsselmans genomineerd voor schrijnwerk awards 2021
Op verzoek van architect Wiel Arets en de bouwheer Matexi schoof Vorsselmans al tijdens de ontwerpfase van de renovatie van de Antwerp Tower mee aan tafel. Daar werden ze gevraagd om samen met Decomo - de leverancier van de prefab betonnen sierelementen - mee te denken aan geschikte oplossingen voor de renovatie van deze woontoren. Dankzij de intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen werd een van de gebouwen met de minste uitstraling van de stad omgetoverd tot een van de mooiste gebouwen in Antwerpen, ondanks alle technische en logistieke uitdagingen.
Ontwerp
De Antwerp Tower is meer dan honderd meter hoog en ontworpen met hoog schrijnwerk. Deze bestaan zowel uit vaste, opengaande als schuivende gehelen. Tijdens het ontwerp moest dus al rekening gehouden worden met enkele eisen, zoals naar wind- en waterdichting. Om de problemen te voorkomen, werden er specifieke profielen gevraagd, waar het uitzicht van de vaste en de schuiframen identiek was. Dit resulteerde in een blokkader, gebaseerd op de afmetingen van de CP155-schuiframen van Reynaers.
Voorbereiding
De renovatie van de toren ging gepaard met de uitbreiding van de bestaande betonstructuur. Er werd drie meter extra vloer rondom de toren geplaatst. De uitbreiding van de vloerplaten zorgde wel voor een te grote doorbuiging, wat door het schrijnwerk niet kon worden opgenomen. De volgorde van de montage werd dan ook op voorhand grondig voorbereid. Er werd beslist om eerst de ramen te plaatsen, vervolgens het gebouw te voorzien van waterbestendigheid om uiteindelijk het glas te plaatsen. Daarna werden de betonpanelen en de chape gelegd.
Om de werking van de opengaande schuifdeuren te garanderen, werd naar een oplossing gezocht voor het stijf maken en houden van het schrijnwerk en in het toepassen van geleidende ankers. Hiervoor werden door Vorsselmans testen uitgevoerd op de site van Reynaers. Deze testen werden uitgevoerd op vier verschillende vlakken: vast raam, smal en hoog schruifraam, gecombineerd raam (vast en opengaand deel) en breed en hoog schuifraam. De werking van de verschillende gehelen werd voor, tijdens en na het stimuleren van de doorbuiging gecontroleerd.
Op het schuifraam werd bijkomend nog een blowerdoortest gedaan. Deze werd in schuine stand getest op de testplank, voor het doorlopen van de wind-, waterdichtheids- en pulsatietesten. Toen alle afzonderlijke gehelen de testen hebben doorstaan, werden deze toegepaste oplossingen verder in het project gebruikt voor het schrijnwerk.
plaatsing
Tijdens de effectieve plaatsing van het project kwam een volgende moeilijkheid naar boven. De locatie van de Antwerp Tower, midden in het stadscentrum, bracht de nodige logistieke uitdagingen met zich mee. Om de verdiepingshoge ramen in het gebouw te kunnen transporteren, werden er op maat gemaakte pallets gebruikt die door middel van een
I-boom met een aangepast hijsframe tot op de verdiepingen werden gebracht. Het gebouw was omringd door hefsteigers, waar de prefab betonnen plafonds gemonteerd waren, waardoor de vrije hoogte gereduceerd werd.
De grootste en hoogste ramen zitten bovenaan in de penthouses van de toren. Voor deze glasplaatsing werd een zware L-boom gehuurd om de zware inpandige volumes te kunnen monteren.
afwerking
Het architectenbureau Wiel Arest Architecten koos voor een gevelsysteem van gepolijste betoncomponenten met een lichtgouden tint. Voor het aluminium schrijnwerk werd een licht bronzen kleur gekozen, die gerealiseerd werd door anodisatie in C31. De grote ramen creëren het effect van stijlloos schrijnwerk door het maximale aan glas en dienden naadloos over te gaan in de beglazing van de balustrade.