twee verdiepingen bijbouwen op een oud gebouw
PxP Projects BVBA genomineerd voor Schrijnwerk Awards 2021
In de Brusselse binnenstad moest PxP Projects een oud gebouw optoppen. De bovenste verdieping moest volledig verdwijnen en in de plaats daarvan moesten er twee verdiepingen bijkomen. Door de ligging van het project en de moeilijke bereikbaarheid moesten veel zaken al in het atelier klaargemaakt worden om de verloren tijd in de file op te vangen. Daarnaast kende het gebouw allesbehalve een stevige basis om twee verdiepen aan toe te voegen. Kortom, veel moeilijkheden, maar een prachtig resultaat. De ideale combinatie om genomineerd te worden voor de Schrijnwerk Awards 2021!
project
Voor dit project rukte Pieter Vrijsen met zijn manschappen uit naar Brussel. De klant wilde de volledige vijfde verdieping van het oude gebouw afgebroken zien en twee extra verdiepingen in de plaats realiseren. Dit was een enorme uitdaging voor iedereen binnen het team van PxP Projects. "Iedereen heeft hier zijn limieten moeten verleggen", zo geeft Pieter mee. Samen met het bouwtechnische aspect, de moeilijkheidsgraad van de prefabricatie en de strakke planning is dit een zeer uniek project.
Ontwerp en voorbereiding
Om de werken vlot te laten verlopen, werd tijdens de eerste fases van het bouwproces veel tijd besteed aan de voorbereidingen van het project. PxP Projects nam namelijk quasi het volledige project in handen. De effectieve bouwplannen werden wel uitgetekend door een architect. De onderlinge verstandhouding was echter zeer goed, want toen de schrijnwerkers een leuk voorstel hadden voor het plafond van een ruimte, paste de architect zijn plannen probleemloos aan. De gedetailleerde tekeningen werden op locatie gemaakt door PxP Project. Vervolgens werden deze tekeningen nog eens gecheckt bij twee ingenieursbureaus, namelijk Ney en partner WoW en het ingenieursbureau van de bouwheer. Zo wilden ze op voorhand al elk probleem voorkomen.
Op het vlak van materialen kozen ze enerzijds voor het massieve houtpaneel Baubuche, die met zijn grote overspanning en met de nodige uitzettingscoëfficiënten over de volledige lengte van het gebouw het perfecte raster vormt. Het gebruik van deze platen was echter ook een moeilijkheid. Het hout is zo hard, dat alles altijd geboord moet worden. Ook op het vlak van verzagen is dit een van de moeilijkere structuren.
Daarnaast viel de keuze ook op enkele betonprefabelementen voor een houtskeletbouwstructuur. Op deze manier was alles makkelijk demonteerbaar. Dat was ook nodig, want - aangezien het project in Brussel uitgevoerd werd - verliep het transport allesbehalve makkelijk. Het is dan ook interessant om op andere plekken tijd te winnen, wat mogelijk is door de snelle demonteerbaarheid.
plaatsing en afwerking
Op logistiek vlak was dit project een absoluut huzarenstuk, aangezien het traject naar de werf via de kleine ring van Brussel liep. Het bleek al snel dat de prefabelementen hun meerwaarde zouden bieden. De achtergevel werd reeds in grote delen gemonteerd in het atelier. Vervolgens werd het weer uit elkaar gehaald om het makkelijk te kunnen verplaatsen en uiteindelijk werd hij in verschillende delen geplaatst op locatie.
Een tweede moeilijkheid was de oorspronkelijke staat van het gebouw. De basis was immers allesbehalve stabiel genoeg om op verder te bouwen. Zowel de vloeren als de muren waren zwak, waardoor ze speciale verankeringen dienden te gebruiken om te voorkomen dat de twee extra verdiepingen in de toekomst niet zomaar naar beneden zouden komen.
Het absolute pronkstuk van dit project is zonder enige twijfel de marmeren geven. Deze werd gerecupereerd uit het Noordstation en krijgt hier een tweede leven.