Metalen profielenPremium

Correcte lastechniek vermijdt kromtrekking

De verschillende delen van een metalen trap worden meestal aan elkaar gelast. Dat is een erg arbeidsintensieve klus – die ongeveer twee tot drie dagen duurt – waarvoor heel wat technische kennis nodig is. Er moet namelijk op een juiste manier te werk worden gegaan om kromtrekking te vermijden.

metalen trap

Constructie en plaatsing

Kromtrekking vermijden

De verschillende delen van een metalen trap worden meestal aan elkaar gelast. Dat is een erg arbeidsintensieve klus – die ongeveer twee tot drie dagen duurt – waarvoor heel wat technische kennis nodig is. Er moet namelijk op een juiste manier te werk worden gegaan om kromtrekking te vermijden. Dat gebeurt onder andere door geleidelijk te lassen en door de trap tijdens het lassen goed en voldoende te schoren zodat ze verschillende delen niet kunnen verschuiven. Het is dan ook uitermate belangrijk dat de laswerken worden uitgevoerd door een gekwalificeerd lasser.

Verlichting voor een goede zichtbaarheid van trappen
6 artikels
Alles over trappenOntdek ons digitaal magazine over trappen
Lees magazinechevron_right

De lasverbindingen kunnen – en moeten voor binnentoepassingen – natuurlijk ook nog onzichtbaar worden weggewerkt. Daarvoor moet de trap volledig worden ontbraamd en opgeslepen. Als de trap daarna wordt gelakt, is de verbinding nagenoeg onzichtbaar.

Montagehandelingen

Een metalen trap wordt volledig op maat gemaakt, dus op de werf moeten alle af­metingen uiteraard volledig kloppen. De montagehandelingen die bij de plaatsing dienen te gebeuren, hangen af van de toegankelijkheid. Bij voorkeur wordt de trap geplaatst als een soort prefabelement, maar er zijn natuurlijk ook situaties waarbij een trap in meerdere delen moet worden binnengebracht. Dat kan zijn door plaatsgebrek, maar een metalen trap is natuurlijk ook erg zwaar, wat de installatie bemoeilijkt. Als de metalen trap in meerdere delen wordt geplaatst, kunnen de verschillende (onder-)delen mechanisch met elkaar worden verbonden. Sommige onderdelen, zoals een balustrade, worden met schroeven bevestigd omdat ze pas op de werf worden geïnstalleerd.

Kostprijs

Het vervaardigen van een trap in staal, inox of aluminium is een erg arbeidsintensieve klus. Er zijn heel wat manuren – en haast geen machine-uren – nodig om tot een afgewerkt product te komen. Daarnaast hebben die materialen een zekere kostprijs. Die kenmerken zorgen er dan ook voor dat een metalen trap beduidend duurder is dan een houten exemplaar. Terwijl je voor 1.000 euro een basismodel in hout kan kopen, moet je voor een stalen of aluminium trap al snel 6.000 euro neertellen.

Veiligheidsvoorschriften

Door het gewicht van een metalen trap moet er bij de installatie steeds erg veel getakeld worden. Het is dan ook belangrijk dat al het werkmateriaal dat bij de installatie wordt gebruikt – zoals takels en linten – veilig is. Daarop moeten worden toegezien door de installateurs zelf. Verder gelden voor de plaatsing – naast de gebruikelijke zaken zoals een helm, veiligheidsschoenen … – geen verdere specifieke veiligheidsvoorschriften en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Afwerking

Zoals hierboven aangegeven zijn er voor de afwerkingstrede heel wat mogelijke materialen. Maar er zijn natuurlijk nog extra zaken die van de metalen trap een volledig afgewerkt product maken.

Staal afwerken

Voor binnentoepassingen kan staal op vier verschillende manieren afgewerkt worden: natlak, poederlak, galvanisatie en brut (onbehandeld dus). Natlak wordt aangebracht met een spuitsysteem, voor poederlak en galvanisatie moet een extern, gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld. Het poederlakken van staal is een ingewikkeld (en dus gespecialiseerd) proces. Poederlakken bestaat er namelijk in dat het staal magnetisch wordt gemaakt. Wanneer het poeder (de verf) dan wordt verspoten, wordt het magnetisch aangetrokken door het staal. Dat zorgt voor een perfecte dekking, zelfs op moeilijk bereikbare plekken.

metalen trap
Bij metalen trappen met houten treden
wordt idealiter een uitzetvoeg voorzien

Geluiddemping

Om het geluid te dempen bij het contact van voeten of schoenen op het oppervlak van de metalen trap, is het eerst en vooral belangrijk dat de aluminium-, inox- of staalplaat voldoende dik is. Immers, hoe dikker de plaat, hoe minder contactlawaai. Daarnaast moet ervoor worden gezorgd dat de trap stevig tegen de muur verankerd wordt. Sommige bedrijven hebben ook een eigen geluiddempend systeem ontwikkeld dat tussen de materialen wordt verwerkt. Een laatste mogelijkheid is om de treden af te werken in een ander materiaal (dat wel geluiddempend is) dan metaal, bijvoorbeeld hout of solid surface.

Bij treden in hout moet er natuurlijk wel rekening mee worden gehouden dat hout nog een klein beetje kan gaan uitzetten. Aangezien het slechts om kleine oppervlaktes gaat, zal die uitzetting altijd miniem zijn, maar het is toch aangeraden om een uitzetvoeg te voorzien.

Krasbestendig / slijtvast

Een afwerking met enkel nat- of poederlak is niet slijtvast. Voor extra stevigheid kan er een structuurlak toegevoegd worden, maar dan is het nog steeds afgeraden om met schoenen (vooral met schoenen met hakken) de metalen trap te betreden. Sommige fabrikanten raden voor de treden van een metalen trap aan om een natte lak te gebruiken. Als er dan toch slijtage is door schoenen, kunnen de treden in dat geval na een vijftal jaar gemakkelijk nog eens opnieuw behandeld worden. Om zeker te zijn dat de trap voldoende slijtvast is, is het beter om voor een afwerkingstrede in een ander materiaal te kiezen, zoals keramiek of beton ciré.

metalen trap
Een echte trend bij metalen trappen is de zwarte afwerking

Verlichting

Bij designtrappen is het erg gebruikelijk om ingebouwde verlichting te voorzien. Vroeger werd de verlichting meestal tegen de muur of in de trap zelf voorzien, maar die opties zijn tegenwoordig erg passé. De huidige trend is om strakke verlichting te installeren in de muurhandgreep of onder de leuning. De elektriciteitskabels probeert men dan weg te werken in (onder andere) de bevestiging van de handgreep tegen de muur.

Onderhoud

De manier waarop een metalen trap moet worden onderhouden, hangt af van de afwerking. Een gepoederlakte trap vraagt bijvoorbeeld weinig onderhoud, water volstaat. Bij een houten trap kan het aangeraden zijn om een parketzeep te gebruiken. Een belangrijk aandachtspunt is wel dat er bij een brute, onbehandelde trap zeker geen water op de trap mag blijven staan, anders gaat het materiaal vanzelfsprekend roesten. Onderhoud met een licht vochtige doek mag natuurlijk wel.

metalen trap
Een trap in staal kan ook onbehandeld blijven. Dat noemt men een brute afwerking
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine