GevelsPremium

De juiste grondlaag en afwerkingslaag kiezen

Ondergrond en toestand van gevel bepalen de grondlaag

Grondlaag

In de meeste gevallen vereist een buitenmuur een grondverf oftewel ‘primer’ op maat van de ondergrond en de toestand van de muur.

grondlaag aanbrengen

Geschilderde ondergronden in een goede staat vereisen geen grondlaag, die zijn rechtstreeks te overschilderen met een eindlaag. 

Het plaatsbezoek ligt aan de basis van een goede workflow
11 artikels
Alles over gevelafwerkingOntdek ons digitaal magazine over gevelafwerking
Lees magazinechevron_right

Oude, ongeschilderde baksteenmuren die een klant in de verf wil laten zetten, hebben eerst een gepaste primer nodig voor een goede hechting van de gevelverf. De primer verdunnen helpt deze om goed door te dringen en een hechtingsbrug te vormen met de afwerkingslagen. Echter, niet elke primer vereist verdunning, sommige zijn gebruiksklaar, ook voor ongeschilderde baksteenmuren. 

Voor gladde, niet-zuigende stenen zoals faiences bestaan er primers speciaal voor alle gladde ondergronden. Is het voegwerk tussen die stenen poederig, dan is wel een aangepaste, verstevigende en fixerende grondlaag nodig. Zanderige, onsamenhangende voegen moeten eerst uitgeslepen en vernieuwd worden. Ook voor speciale gevallen zoals onderlagen met teer bestaan er primers op maat.

Is de ondergrond echter een verpoederde verflaag, dan voorziet u best een fixerende laag

Is de ondergrond echter een verpoederde verflaag, dan voorziet u best een fixerende laag! Primers met een kleine korrel zorgen voor een goede aanhechting van de afwerkingslaag.

Als een goede ‘benatting’ van de ondergrond noodzakelijk is, is een fixeerproduct een betere optie dan een (gepigmenteerde) primer.

Na het aanbrengen van de primer dicht u alle voegen, kieren of aansluitingen tussen muur en hout zorgvuldig af met een elastische en goed overschilderbare acrylaatkit. Voor bredere voegen en bewegende barsten in cementeerwerk kiest u beter voor een niet-krimpende, overschilderbare voegkit voor buitenmuren.

Afwerkingslagen aanbrengen

Na de nodige voorbereidingen, eventuele herstellingen en de grondlaag volgen één of twee afwerkingslagen. De voorgeschreven rendementen op de technische fiches van de verf dienen gerespecteerd te worden. In dit verband mag men stellen dat laagdikte heel belangrijk is. De totale droge laagdikte van het verfsysteem is belangrijk voor de dekkracht van de verf. Ze is een parameter voor de levensduur van het verf­systeem, eerder dan voor de hechting. Een correcte voorbereiding en de juiste primer/fixateur zijn de belangrijkste factoren voor een goede hechting.

Materiaalkeuze

Wat verfrollen betreft, gaan kwaliteitsrollen niet alleen langer mee maar ze leveren ook een mooier eindresultaat op. Het type ondergrond bepaalt de nodige haarlengte. Bijvoorbeeld bij baksteenmetselwerk met diepere voegen, of ruwe muren (grove crepi) is een langharige gevelrol aangewezen, terwijl bij gladdere of meer effen oppervlakken een rol met iets kortere haarlengte volstaat. Kwasten helpen om af te boorden of om moeilijk bereikbare delen te schilderen. Ook hier is de kwaliteit belangrijk, om dezelfde reden. Voor het aanbrengen van kwartsverven of kaleisystemen gebruikt men een goede blokborstel.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Michiel De Mylle
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine