Ladders & steigersPremium

BRENG UW EXPERTISE IN STELLING IN EEN TRAPHAL

WERKEN OP HOOGTE IN EEN TRAPHAL HOEFT GEEN LASTIGE KLUS TE ZIJN

ladder

Uw projecten zijn erg divers, maar met één constante: ze zijn zelden rechttoe rechtaan. In het geval van een traphal mag dit gerust complex genoemd worden, met name op het gebied van de toegang tot het volledige oppervlak – ook in de hoogte. Door een stelling of een hoogtewerker te gebruiken, kunt u evenwel snel verder.

WETGEVEND KADER

Bij het werken op hoogte komt er verraderlijk veel kijken. Zo moet je sowieso rekening houden met KB 31/08/05, de wetgeving betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte. Die stelt dat je altijd een risicoanalyse moet maken van de situatie ter zake, met daarbij de gepaste maatregelen om de veiligheid maximaal te garanderen.

Vanaf 1 januari 2018 is het verplicht om rondom altijd een leuning te hebben bij de betreding van een platform in een rolsteiger. Dat geldt dus ook voor het opbouwen van de rolsteiger. Die wetgeving is voorlopig enkel van kracht in Nederland, maar verwacht wordt dat deze regel doorgetrokken zal worden naar ons land. Fabrikanten hebben zich alvast reeds aangepast, aangezien zij vaak over de grenzen opereren. 

Niet iedereen mag zomaar een steiger opbouwen; je moet daarvoor over de juiste attesten beschikken, met name het AV-021. Het KB verplicht ook om een bevoegd persoon aan te duiden, die toeziet op een veilige en correcte toepassing van de steiger. Dit gaat dan om het attest AV-022.

Niet de norm

Voorts geldt er een zekere beperking op het gebruik van ladders, aangezien ze worden beschouwd als een groter risico dan een steiger. Ladders mogen in feite enkel gebruikt worden voor een korte tijd en bij een gering risico. Uiteraard
kun je soms niet anders dan de ladder gebruiken wanneer een stelling niet mogelijk is. Desalniettemin lijken ladders bestempeld te worden als een alternatief op steigers omdat die laatste meer stabiliteit geven.

Niet compatibel 

Bij het gebruik van een steiger moeten voorts ook altijd een gebruiksaanwijzing en de berekeningsnota aanwezig zijn. Die laatste is een nota die het ‘venster’ bepaalt waarin de steiger mag opereren. Gegevens als de maximale hoogte,
de maximale belasting, de stabiliteit, de sterkte en zo meer staan hierin vermeld. Belangrijk om weten is dat men verschillende merken niet met elkaar mag vermengen, ook al passen de onderdelen op elkaar. De berekeningsnota is immers geënt op de testen die een bepaald type steiger met zijn eigen onderdelen heeft doorstaan. Wie onderdelen van een ander merk integreert, doet de facto de berekeningsnota teniet.

Keuring

Arbeidsmiddelen in de hoogte moeten op een periodieke basis gekeurd worden. De wetgeving is hier behoorlijk vaag in, aangezien er geen specifieke periode benoemd wordt. Niettemin raden fabrikanten en leveranciers aan om dit
jaarlijks te doen of na een incident zoals een val of een (kleine) beschadiging. De keuring gebeurt door een extern bedrijf of door een bevoegd persoon. Elk onderdeel van de steiger of ladder wordt onderworpen aan een grondige visuele check-up. Vaak is dit al afdoende; er zijn immers geen ingewerkte stukken of onzichtbare delen aan. Bij eventuele schade zal men al snel overgaan tot de vervanging van het onderdeel. Voorts wordt aangeraden om elke dag een korte check-up van de steiger te doen. Dit kan als het ware gezien worden als een onderdeel van uw ochtendritueel op de werf. 

STEIGERS

ladder
Steigers zijn, naast veiligheid, geënt op gebruiksgemak, met een zo eenvoudig mogelijke montage en demontage

Er zijn tal van mogelijkheden om een steiger te gebruiken in een traphal. De verschillende types variëren immers niet zoveel. Steigers zijn per definitie al modulair opgebouwd en bestaan dan ook in tal van types, groottes en breedtes:

  • Rolsteigers: standaardmateriaal, aangezien nagenoeg alle types zijn voorzien van wielen.
  • Eenpersoonssteiger: dit type rolsteiger kan zo opgesteld worden dat er een trolley gevormd wordt, waarin alle overige onderdelen passen. Door de compacte vorm kan die makkelijk door deuropeningen gereden worden.
  • Steiger met trappenkit: dit type kan op een oneven oppervlak geplaatst worden. Zo staat de steiger op stabiele wijze op verschillende treden van een trap.

Gebruiksgemak

Steigers zijn tegenwoordig vooral vervaardigd met een focus op gebruiksgemak. Zo zijn de meeste steigers erg eenvoudig te vervoeren en op te bouwen. Kleine tweaks in het ontwerp zorgen voor een verhoogd gemak. Zo werken sommige merken met een ophangmechanisme aan het platform, waaraan je dan andere onderdelen kunt hangen. Zo hoef je de onderdelen niet naar boven te dragen, maar wordt de steiger als het ware van platform naar platform opgebouwd.

Dubbele schoor

Omdat je boven de 2 m maatregelen moet nemen zoals leuningen, hebben fabrikanten speciale onderdelen ontworpen. Je mag immers niet eerst het volgende platform installeren om van daarop voort te bouwen, aangezien je op dat platform nog niet beschikt over een leuning. Met specifieke, ‘dubbele’ schoren of een voorloopleuning die je vanop het lagergelegen platform kunt installeren, kun je de steiger toch veilig verder opbouwen, ook wanneer je hoger gaat
dan 2 m.

STEIGER IN DE TRAPHAL

ladder
Met een steiger met trappenkit staat de vakman te allen tijde stabiel

Specifiek voor traphallen, met wanden tegenover de trap, zijn er steigers ontworpen die op de verschillende treden van een trap geplaatst kunnen worden, om die voorheen moeilijk te bereiken wand (en plafond) nu ook makkelijk te bewerken. Dergelijke steigers beschikken over opbouwframes in variërende groottes om het hoogteverschil op die manier op te vangen. Is er toch nog een hoogteverschil dat niet met de opbouwframes opgevangen kan worden, dan zijn er nog de voetplaten van de steiger, die een speling van zo’n 20 cm hebben, zodat je zo goed als altijd kunt beschikken over een stabiele opstelling. Het spreekt voor zich dat wielen op een trap potentieel nefaste gevolgen kunnen hebben. Het vastzetten van die wielen wordt immers sneller vergeten dan we durven toe te geven. Daarom kunnen die wielen bij de installatie op een trap vervangen worden door voetplaten.

Steiger voor één persoon

Als schilder werkt u vaak alleen en moet u alles vanzelfsprekend alleen doen, dus ook de opbouw van een steiger. Tegenwoordig zijn er evenwel al steigers die je alleen kunt opzetten en afbreken.

LADDER IN DE TRAPHAL

ladder
Dankzij verstelbare poten kan men op een trap toch nog stabiel staan

Ladders zijn tegenwoordig heel wat moderner en veelzijdiger geworden dan vroeger. In een traphal kan men gebruikmaken van een vouwladder, die in verschillende standen kan worden geïnstalleerd; van een simpele A-stand en een ladderstand tot een platformstand en een muurstand. Afhankelijk van de hoogte, de duur van gebruik of het vereiste comfort kan men gaan voor een bepaalde opstelling. Sommige ladders hebben ook voeten die onafhankelijk van elkaar te verstellen zijn, wat een groot voordeel biedt op trappen met een of meerdere bochten.

TRANSPORT

Voor een maximaal comfort is een steiger erg eenvoudig te vervoeren, zowel op de werf zelf als van de werkplaats
naar een werf. Zo zijn de onderdelen van een steiger vaak erg eenvoudig op elkaar te stapelen, om zo te komen tot erg compact materiaal. Doordat alles bestaat uit aluminium, is het compacte geheel nog steeds licht genoeg om in en uit de bestelwagen te rijden; alles wat je nodig hebt, zijn twee rijplaten.

Aanhangwagen

Wie erg vaak in de hoogte werkt en dus zelf over een (grote) steiger beschikt, zal snel merken dat het niet altijd wenselijk is om die in de bestelwagen te vervoeren; ofwel is die te groot, ofwel zit er al te veel ander materiaal in het laadcompartiment. Daarom zijn er speciaal ontworpen aanhangwagens, waarin men de onderdelen van de
steiger snel en compact kan opbergen, vaak zelfs zonder spanbanden.

ACCESSOIRES

Steigers en ladders kunnen aangevuld worden met nogal wat accessoires, afhankelijk van de noden en wensen.

Steigers

Omdat men in een traphal werkt, is het nog meer dan anders opletten geblazen om nergens tegenaan te zitten; beschadiging van het interieur kan zowel de klant – de eigenaar van het pand – als de vakman wel missen als kiespijn. Daarom bestaan er speciale afstandshouders die men op de hoeken van een steiger kan plaatsen. Vaak gaat het om schijven die een buffer vormen tussen de steiger en een deurlijst, wand, kast of radiator. Daarnaast kan men kiezen voor verschillende types platformen in hout of kunststof. Bovendien kan men kiezen voor platformen met een ingebouwd
luik.

Ladders

De accessoires bij ladders zijn wat uitgebreider omdat ze duidelijk een toegevoegde waarde bieden. Denk daarbij aan het bekende uitklapbare platform waarop men een verfemmer of ander gereedschap op kan zetten. Er is evenwel
veel meer mogelijk:

  • Zo bestaan er ook speciale ‘ladderemmers’, die bevestigd kunnen worden op de ladder, voor een stabiele emmer. De bakjes zijn ook erg onderhoudsvriendelijk, want snel gereinigd. Optioneel is er een (magnetische) borstelhouder voor meer comfort.
  • Dan zijn er ladderbankjes, die de vakman veel meer comfort bieden als hij langdurig op de sport van een ladder moet staan.
  • Laddermatten zorgen op een gladde vloer voor extra grip, zodat de ladder niet wegglijdt.
  • Ladders die in steigerstand staan, worden ook al snel van een platform voorzien.

Wat met hoogtewerkers?

Werken op een hoogte, dan denkt een mens al snel aan hoogtewerkers. Voor binnenin is dat evenwel minder evident. Zo moet die sowieso al elektrisch aangedreven zijn, aangezien er binnenshuis gewerkt wordt. Daarnaast lijkt een schaarlift niet aangewezen omdat die te beperkt is in zijn bewegingen. Indien er plaats genoeg is, kan een spinhoogtewerker soelaas bieden. Met een knik in de arm van de hoogtewerker kan men zich op hoogte ook lateraal bewegen. Ook hier moet je beschikken over verschillende attesten en keuringen. Daarnaast zijn ook PBM’s verplicht: een harnas met korte lijn of een speciaal valblok om het ‘katapulteffect’ te voorkomen. Aangezien de schilder evenwel vaak reeds beschikt over een steiger en hij vaak langere tijd op een werf doorbrengt, zal hij niet snel de voorkeur geven aan (het huren van) een hoogtewerker.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Rory Moerman

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine