VTI Brugge op 'Bouwkamp Tanzania'
20 leerlingen en 6 begeleiders blazen school nieuw leven in
Op woensdag 13 november raakten de wielen van een lijnvlucht uit Tanzania het tarmac op de luchthaven van Zaventem. Aan boord twintig leerlingen en zes begeleiders van het zesde jaar Bouwtechnieken en het zevende Restauratie Bouw van VTI Brugge, net terug van vijf intensieve weken bouwkamp in het oosten van Afrika. Zo kwam een einde aan een project dat twee jaar in beslag nam, van plan tot uitvoering.
Intensieve voorbereiding
Zomaar even een school renoveren in Afrika doet men niet zonder de nodige voorbereidingen. Voor men zo'n project aanvat, moet er duidelijkheid zijn over waar men precies aan begint en dient men zicht te hebben op de financiering van het project.
Situatie ter plaatse
De voorbereidingen voor het bouwkamp startten bijna twee jaar geleden. In een eerste fase gingen twee begeleiders op prospectie naar Tanzania om de situatie in te schatten. Samen met de lokale partner, NGO Moja Plus Foundation, werden de belangrijkste noden van basisschool Uparo in kaart gebracht. Dat vroeg om een uitgebreide inspectie van alle lokalen, de keuken, de toiletten en de omgeving. "Samen met de directeur van de school werd vervolgens alles opgemeten, werden schetsen gemaakt en per lokaal genoteerd wat er diende te gebeuren."
Op basis van de vaststellingen werd een gedetailleerd renovatieplan uitgewerkt.
Financiering project
Na de plannen, de budgetten. Omdat alles tot in detail werd bestudeerd, kon de fundraising heel gericht starten.
Het geld voor de renovatie van de school werd gevonden bij sponsors, steden en gemeenten, aangevuld met financiële giften. Er werd een bijkomende fundraising opgezet voor de aankoop van nieuwe schoolboeken voor Uparo Shule ya Msingo.
5 weken Tanzania
Op 8 oktober 2024 trok de delegatie van VTI Brugge naar Tanzania om er de werken aan te vatten. De leerlingen voorzagen alle klaslokalen van een nieuwe vloer, een frisse verflaag en pleisterwerk. Ook de buitengevel werd volledig opgeknapt en er werden figuren op getekend om de school een speels karakter te geven. Speciaal voor de kinderen ontwierp het team een hinkelspel van gerecycleerd afval en installeerden ze twee wipplanken en schommels.
"We zijn bijzonder trots op hetgeen onze leerlingen gerealiseerd hebben", klinkt het bij VTI Brugge.