Voor welke opleidingen kiest Gen Z?
Opleidingen Voedings- en Dieetkunde, Elektromechanische Systemen in de lift
Met de start van het nieuwe academiejaar in het vooruitzicht, geeft hogeschool Odisee een inkijk in de voorlopige inschrijvingscijfers voor 2024-2025. De trends daarin worden stilaan duidelijk: voor welke opleidingen kiest Gen Z? En waar lopen de aula’s vol?
Op de Technologiecampus van Odisee-hogeschool in Gent scoort vooral de opleiding Voedings- en Dieetkunde (+ 48%) erg goed. Ook de praktijkgerichte graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen gaat er sterk op vooruit (+ 17%).
Voedings-en Dieetkunde populair bij jongeren én volwassenen
De bacheloropleiding Voedings-en Dieetkunde doet het dit jaar uitzonderlijk goed, het klassieke traject voor jongeren kent een stijging met 48 % vergeleken met vorig jaar. “We hebben afgelopen jaar enorm hard gewerkt aan de hervorming van onze opleiding”, zegt opleidingshoofd Kathleen Temmerman.
“We gingen in gesprek met onze eigen studenten en het werkveld en vroegen hen hoe zij de opleiding zouden perfectioneren. Met de verzamelde input gingen we aan de slag en vormden we het gloednieuwe curriculum waar we nu mee van start gaan. Studenten kunnen veel meer eigen keuzes maken en krijgen de mogelijkheid om zich te specialiseren binnen verschillende disciplines."
"We hebben ook een nieuw vak geïntroduceerd waarvan de inhoud elk jaar wordt aangepast op basis van wat er leeft in de maatschappij en de heersende trends en hypes rond voeding en gezondheid. We willen studenten kritisch laten kijken naar die trends, zo zijn ze goed voorbereid wanneer ze het werkveld instappen. Jongeren hebben zich duidelijk laten overtuigen door deze nieuwe aanpak.”
Ook heel wat volwassenen schrijven zich in voor de vernieuwde opleiding. Het traject in afstandsonderwijs, waarbij studenten werk en studies combineren, verdriedubbelt in studentenaantallen. Er waren nog nooit eerder zoveel inschrijvingen voor het volwassenentraject.
"Zo goed als al onze studenten hebben al een jobaanbieding op zak in hun laatste jaar”, vertelt opleidingshoofd Kathleen Temmerman
Praktijkgerichte graduaatsopleiding elk jaar bekender
Het graduaat Elektromechanische Systemen met de afstudeerrichting Onderhoudstechnieken overtuigt dit jaar 17% meer studenten. “De graduaatsopleidingen zijn nog wat nieuw voor heel wat mensen”, zegt opleidingshoofd Kim Schelfaut.
“Een graduaat is een tweejarige opleiding die heel erg praktijkgericht is. Studenten beginnen in het eerste jaar al aan de praktijk en doen heel wat ervaring op tijdens de vele stages, zo komen ze meteen in aanraking met het werkveld. De opleidingsvorm is ideaal voor wie na het secundair onderwijs wel verder wil studeren maar liever meteen de handen uit de mouwen steekt. We merken dat dit type onderwijs steeds bekender wordt. Bedrijven zijn ook steevast op zoek naar technische profielen die meteen ingezet kunnen worden op de werkvloer. Zo goed als al onze studenten hebben al een jobaanbieding op zak in hun laatste jaar.”
Dit academiejaar worden er in totaal ongeveer 2.000 Odisee-studenten op de Technologiecampus verwacht. De inschrijvingscijfers zijn niet definitief en stijgen nog verder. Late beslissers kunnen zich nog inschrijven tot en met 10 oktober.