Veelgestelde vragen over warmtepompen
Hebt u warmtepompgerelateerde vragen? Dan kunt u bij Frixis, de Koninklijke Belgische Vereniging van de koude, warmtepomp / airconditioning en luchtbehandelingssector, terecht. Dagelijks ontvangt Frixis, heel wat technische en aanverwante vragen van haar leden. En als aanspreekpunt voor de warmtepompsector, dus ook over warmtepompen. We delen een greep uit de ‘Warmtepompvragen aan Frixis”.
Ik wil een aircotoestel op R407C vervangen door een toestel op R32. De klant wil zoveel mogelijk koelleidingen en luchtkanalen hergebruiken. Is het aangewezen om die koelleidingen te hergebruiken of wordt dit afgeraden gezien de verschillende samenstelling van de koudemiddelen?
In de praktijk gebeurt het hergebruik van koelleidingen vaak, maar hou rekening met:
- Oliecompatibiliteit: R407C gebruikt PAG of POE-olie; R32 enkel POE. Reinig leidingen grondig, vacumeren volstaat niet.
- Werkdruk: R32 heeft een hogere druk (45 bar of meer). Controleer of het koper bestand is tegen deze druk.
- Vervuiling: Oude leidingen kunnen vervuild zijn en schade veroorzaken.
- Leidingdiameter en oliehuishouding: R32 vereist vaak dunnere leidingen. Te grote diameters kunnen leiden tot slechte olieterugvoer naar de compressor.
- Fabrieksgarantie: Afwijking van installatievoorschriften kan garantie doen vervallen.
Kortom: hergebruik is mogelijk maar risicovol. Als installateur blijf je verantwoordelijk.
Mijn klant kan ons bedrijf niet terugvinden in de lijst van gecertificeerde koeltechnische bedrijven in Vlaanderen. Is ons certificaat van Brussel niet voldoende?
Een Brussels certificaat is niet automatisch geldig in Vlaanderen. Technici en bedrijven die buiten het Vlaamse Gewest een ‘Europees certificaat’ behaald hebben, moeten zich aanmelden via het Omgevingsloket én jaarlijks een retributie betalen om erkend te zijn in Vlaanderen.
Hoe vaak moet een airconditioningssysteem energetisch gekeurd worden?
Airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW op gebouwniveau (die door de eigenaar gebruikt worden voor comfortkoeling), moeten verplicht energetisch gekeurd worden.
In Vlaanderen valt dit onder de VLAREM II wetgeving. Bij nieuwe of aangepaste installaties moet de keuring binnen 12 maanden na ingebruikname plaatsvinden.
Belangrijk:
Bij een airconditioningsysteem dat op gebouwniveau bestaat uit een aantal individuele installaties, moet men de vermogens van de verschillende individuele installaties optellen om het nominaal koelvermogen te bepalen.
Alle info: https://www.vlaanderen.be/energetische-keuring-van-airconditioningsystemen
Wat verstaat de wetgeving onder een verplicht jaarlijks onderhoud? Wat houdt dat precies in?
Het is belangrijk én verplicht dat een installatie jaarlijks wordt onderhouden om te verzekeren dat alles nog goed werkt.
Voor het verplichte jaarlijkse onderhoud van een installatie moet je de gebruikershandleiding van de fabrikant volgen.
Ben je zelf fabrikant, dan moet je zelf (schriftelijk) een gebruikershandleiding opstellen met daarin veiligheidsrichtlijnen volgens EN ISO 12100 en richtlijnen omtrent het onderhoud. Je kan hiervoor kijken naar de norm EN378 – deel 4, bijlage D.