VerwarminginstallatiesPremium

Wat te doen bij het buiten gebruik stellen van een stookolietank?

In Vlaanderen staat in de milieuwetgeving VLAREM II duidelijk omschreven welke stappen dienen te worden ondernomen bij de buitengebruikstelling van een stookolietank. Nu VLAREM II op 1 januari 2025 werd gewijzigd, is het wellicht een goed idee om de belangrijkste maatregelen bij het buiten gebruik stellen van particuliere opslaginstallaties voor stookolie nog eens op een rijtje te zetten.

Tank verwijderen
Ondergrondse tanks moeten worden verwijderd. Als verwijdering niet mogelijk is, moeten ze worden opgevuld met zand, schuim of een ander inert materiaal © Tank-Service

Wetgeving gewijzigd

Sinds 1 januari 2025 is de wijziging van de milieuwetgeving VLAREM II van kracht. VLAREM II bevat ook een luik rond particuliere opslaginstallaties voor stookolie en wat te doen als de tank niet langer wordt gebruikt.

Stookolietank buiten gebruik stellen

Als u een stookolietank definitief buiten gebruik wilt stellen, dan gelden er enkele belangrijke verplichtingen. De regels zijn afhankelijk van het doel waarvoor de stookolietank gebruikt wordt en de grootte en de plaats van de tank.

Wat is verplicht bij definitieve buitengebruikstelling?

Leegmaken én reinigen. Het leegmaken en reinigen van de tank moet binnen de 36 maanden na buitengebruikstelling gebeuren.

Voor bovengrondse tanks met een capaciteit van minder dan 5.000 kg (6.000 liter) is verwijdering niet verplicht. Bij grotere tanks of tanks gebruikt voor andere doeleinden dan woningverwarming (zoals in ziekenhuizen, kantoren of scholen), is verwijdering wel verplicht, tenzij dit onmogelijk is.

Ondergrondse tanks moeten worden verwijderd. Als verwijdering niet mogelijk is (bijvoorbeeld vanwege stabiliteitsrisico's voor de woning), moeten ze worden opgevuld met zand, schuim of een ander inert materiaal.

Een buiten gebruik gestelde stookolietank mag niet worden omgevormd tot een regenwaterput of drinkbak voor vee. In de vrijgekomen ondergrondse ruimte na het verwijderen van de stookolietank kan wel een nieuwe hemelwatertank geplaatst worden.

Regenwaterput verwijderen
In de vrijgekomen ondergrondse ruimte na het verwijderen van de stookolietank kan een hemelwatertank geplaatst worden © Tank-Service

Door wie?

De eigenaar is verantwoordelijk voor de buitengebruikstelling. Dit moet gebeuren met de nodige kennis en in overleg met een erkende stookolietechnicus of een erkende milieudeskundige in de discipline houders voor gassen of gevaarlijke stoffen.

Op de website van het Departement Omgeving is een lijst van technici en milieudeskundigen te vinden die erkend zijn door het Vlaamse Gewest. Op in4fuels.be is een overzicht van bedrijven te vinden die tanks leegmaken, neutraliseren en/of verwijderen in de lijst van ‘tankprobleemoplossers’.

Attest?

Wanneer de stookolietank alleen wordt leeggemaakt en gereinigd, is een attest niet nodig.

Als de stookolietank wordt verwijderd, moet de erkende technicus of milieudeskundige een attest afleveren dat bevestigt dat de buitengebruikstelling volgens de regels is uitgevoerd. Op dit attest moeten onder andere de naam en het erkenningsnummer van de technicus of deskundige vermeld staan. Als de tank wordt opgevuld in plaats van verwijderd, moet de reden hiervoor op het attest worden vermeld.

Alleen met een attest van buitengebruikstelling kan een verwijderde tank als schroot- of kunststof-afvalstof worden afgevoerd naar een vergunde verwerker, een geregistreerd inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar. Bovendien is het aan te raden om het attest bij een verkoop op te nemen in de verkoopakte en door te geven aan de nieuwe eigenaar.

Brussel en Wallonië?

De wetgeving omtrent de buitengebruikstelling van stookolietanks is in Brussel en Wallonië grotendeels gelijklopend. De tanks dienen te worden geledigd, gereinigd en bij voorkeur te worden verwijderd. Er zijn per gewest wel wat verschillen in aanpak. In Brussel bijvoorbeeld moet er voor opslagplaatsen van meer dan 10.000 liter een bodemonderzoek worden uitgevoerd en is het gebruik van schuim voor het opvullen van ingegraven tanks verboden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine