Hernieuwbare energiePremium

CREG: “Verwarmen met een warmtepomp minder voordelig dan verwarmen met fossiele brandstoffen”

De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) onderzocht of het verwarmen met een lucht-water warmtepomp al dan niet duurder is dan het verwarmen met fossiele brandstoffen over de periode 2018-2024. De conclusie: de kosten voor het verwarmen met een warmtepomp zijn hoger.

Minder voordelig

Warmtepomp of condensatieketel?

De CREG vergeleek de kosten van verwarmen met een lucht-water warmtepomp met de kosten van verwarmen op een condensatieketel op aardgas/propaan of stookolie.

Verwarmen met een lage CO2-uitstoot wordt de norm, wat nu?
15 artikels
Alles over warmtepompenOntdek ons digitaal magazine over warmtepompen
Lees magazinechevron_right

In de studie wordt ervan uitgegaan dat deze technologieën aangesloten zijn op een centraal verwarmingssysteem met een warmteverdeelsysteem bij lage temperatuur (vloerverwarming, wandverwarming, plafondverwarming of lage-/middelhoge-temperatuurradiatoren) en dat ze ook zorgen voor de gecombineerde productie van sanitair warm water met behulp van een warmwatertank van 150 liter.

In de studie is rekening gehouden met verschillende belangrijke parameters, waaronder investeringskosten, onderhoudskosten, energiekosten, efficiëntie van de warmteproductie en distributie, mogelijke toegekende premies en toepasselijke btw-tarieven. Let wel, de mogelijke integratie van zonnepanelen, een zonneboiler en/of een thuisbatterij is niet ingecalculeerd.

De vergelijking werd uitgevoerd over een periode van januari 2018 tot januari 2024, en dat bij verschillende woningen (er werden drie referentiewoningen met verschillende isolatieniveaus bestudeerd) in de drie gewesten.

Wat is economisch het voordeligst voor de consument?

Het gebruik van een warmtepomp wordt economisch voordelig voor de consument wanneer de verhouding tussen de prijs van elektriciteit en die van fossiele brandstoffen onder een kritische drempel ligt (de zogenaamde energieratio).

Deze drempel geeft het punt aan waarop de kostprijs van elektriciteit in vergelijking met fossiele brandstoffen het verwarmen met een warmtepomp economisch voordeliger maakt dan verwarming met fossiele brandstoffen.

De CREG berekende dat doorsnee genomen de prijsverhouding tussen elektriciteit en gas bijvoorbeeld maximaal tussen 1,73 en 2,06 zou mogen liggen om een warmtepomp rendabel te maken. Dit betekent dat een warmtepomp, wat betreft investering en verbruik, goedkoper is dan een ketel op gas. Maar gedurende de bestudeerde periode lag de gemiddelde verhouding tussen 4,15 en 6. Dit betekent dat de elektriciteit twee tot drie keer te duur was om een warmtepomp rendabel te maken.

Tabel prijsverhouding
Rentabiliteitsanalyse van een warmtepomp voor de drie bestudeerde woningen, in het geval van een niet-beschermde klant, vanuit het standpunt van de eigenaar, zonder rekening te houden met gewest, bouwjaar of inkomenscategorie

Op basis van de resultaten van dit onderzoek brengt CREG een advies uit met aanbevelingen en te nemen maatregelen om de rentabiliteit van warmtepompen te bevorderen met betrekking tot de kostprijscomponenten van de energiefactuur.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine