Europese Unie erkent Iers grasgevoerd rundvlees
De Europese Unie heeft het traditioneel grasgevoerde rundvlees van Ierland – dat wereldwijd wordt geprezen – nu de status van beschermde geografische aanduiding (BGA) toegekend. Dit is een erkenning van de expertise van Ierse familieboerderijen en het op gras gebaseerde productiesysteem, met als resultaat rundvlees met een unieke smaak en textuur.
Iers grasgevoerd rundvlees met BGA
Rundvee met het BGA-keurmerk 'Iers grasgevoerd rundvlees' moet geboren en getogen zijn op grasland en afgemest, geslacht, gekoeld en uitgesneden zijn op het eiland Ierland. Gedurende hun leven moet het rundvee minimaal 220 dagen per jaar op grasland doorbrengen. Hun dieet moet voor ten minste 90% uit gras bestaan. Dit is voornamelijk vers gras, in de winter aangevuld met kuilgras.
Ossen en vaarzen tot 36 maanden oud met een bevleesdheid beter dan O- en een vetheidsklasse tussen 2+ en 4+ komen in aanmerking. Vleesrunderen tot 120 maanden met een bevleesdheid beter dan O+ en een vetheidsklasse tussen 2+ en 5 komen ook in aanmerking.
Beoordelingen voor grasgevoerd rundvlees met het BGA-keurmerk voldoen aan internationale best practice-normen en worden streng en onafhankelijk gecontroleerd op de Bord Bia-verwerkingsnormen ('Food Processor Standard', FPS) en door het Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS) op de boerderij. Samen streven deze audits naar BGA-compliance.
De FPS (en het Scheme op basis van de FPS) zijn geaccrediteerd volgens de internationale normen voor productcertificering ISO 17065: 20122 door de Ierse Nationale Raad voor Accreditatie.
De keuze van de fijnproever
Uit consumentensmaaktests die Bord Bia uitvoerde op Europese en wereldmarkten, bleek dat ‘Iers grasgevoerd rundvlees’ bij consumenten hoog scoort op smaakintensiteit, textuur en vetbalans in het vlees. Deskundige proefpanels kennen consequent meer onderscheidingen toe aan entrecotes, ribeyes en ossenhaas van ‘Iers grasgevoerd rundvlees’ dan aan vlees uit concurrerende landen. (World Steak Challenge 2022, 2023)
Veel toonaangevende restaurants over de hele wereld prijzen ‘Iers grasgevoerd rundvlees’ aan en zetten het op hun menukaart vanwege de unieke organoleptische eigenschappen die afkomstig zijn van een op gras gebaseerd productiemodel, dat van cruciaal belang is om de BGA-status voor Iers grasgevoerd rundvlees te waarborgen.
De Chefs’ Irish Beef Club (CIBC), die wereldwijd acht afdelingen en 80 chef-koks telt, trouwe supporters van Iers rundvlees, is ingenomen met de nieuwe BGA-status voor Iers grasgevoerd rundvlees.
Het nieuwe BGA-label voor ‘Iers grasgevoerd rundvlees’ is een kans om een uitzonderlijk product in het assortiment op te nemen. Sinds het in december de BGA-status verkreeg, worden verwerkers regelmatig gecontroleerd en goedgekeurd om Iers grasgevoerd rundvlees BGA te verwerken, wat zorgt voor een bredere toegang tot rundvlees dat in aanmerking komt voor BGA.
Praat met uw huidige leverancier van Iers rundvlees om meer te ontdekken of bezoek de Bord Bia-stand op Sial Paris: 6J190.