Ladders & steigersPremium

Voer veilig werken op het dak uit met een geschikte dakladder

dakladder nokhaak

Bij plaatsgebrek is het geen optie om bij werkzaamheden aan of op het dak een stelling of hoogtewerker te gebruiken. In dat geval wordt beter geopteerd voor een dakladder. Zo’n ladder is immers speciaal uitgerust om toch op een veilige manier een hellend dak te kunnen betreden. Een dakladder in hout of aluminium kan stevig worden bevestigd door middel van een nokhaak. Rubberen dakladders zijn dankzij hun flexibiliteit dan weer ideaal voor gebogen daken.

Waarom een dakladder gebruiken?

(Flexibele) dakladders zijn speciaal ontwikkeld om makkelijk een ladder te kunnen plaatsen op een hellend of gebogen dak. Op die manier kunnen werken – zoals onderhoud en herstellingen – aan het dak makkelijker en veiliger worden uitgevoerd. Dakladders mogen ook worden ingezet voor de installatie, het onderhoud en de reiniging van zonnepanelen.

Er moet wel een onderscheid worden gemaakt tussen vaste en flexibele dakladders. Die eerste blijven steeds op het dak aanwezig en moeten daarom voldoen aan de norm DIN EN 12951. Flexibele dakladders, daarentegen, dienen enkel voor tijdelijk gebruik. Ze vallen dan ook niet onder een specifieke norm.

Aluminium en houten dakladders

Houten dakladder
Houten dakladders genieten soms de voorkeur omdat ze de dakbedekking niet beschadigen

Rechte dakladders zijn meestal verkrijgbaar in hout of aluminium. Die laatste heeft als voordeel te zijn vervaardigd uit een erg licht materiaal, waardoor een aluminium ladder gemakkelijker kan worden getransporteerd en geplaatst. Hout is iets zwaarder, maar geniet in sommige gevallen de voorkeur omdat het de dakbedekking – zeker in het geval van leien dakpannen – niet beschadigd.

Rechte dakladders in hout of aluminium kunnen gebruikt worden voor hellende daken met een hellingsgraad tussen 15° en 60°.

Rechte of uitstekende sporten

Voor vaste dakladders is er naast de verschillende materialen ook keuze uit twee soorten sporten. Zo beschikken sommige modellen – vooral de houten dakladders – over rechte sporten. Die rechte sporten kunnen wel een nadeel vormen op bepaalde daken, want een aandeel van dakpannen is natuurlijk golvend. De rechte sporten komen dan tegen de dakpannen aan, waardoor de ladder onstabiel wordt. Bovendien is er op rechte sporten minder plaats om de voeten te plaatsen.

Een ander type ladder – dit is voornamelijk het geval bij de aluminium variant – beschikt over uitstekende of golvende sporten. Die nemen dan ook de vorm van de dakpannen aan, waardoor de ladder stabieler staat op daken met een golvende bedekking. Daarnaast is er op ladders met uitstekende sporten meer plaats en grip om de voeten te plaatsen, wat het stacomfort bevordert.

Stijve of flexibele aluminium dakladder

In de categorie van de aluminium dakladders kan een onderscheid worden maken tussen de zogenaamde stijve en flexibele versies. Die laatste heeft als voordeel dat de ladder zich vormt naar het dak, en dus meebuigt met bijvoorbeeld een verzakking het dak.

Het voordeel van een stijve dakladder is dat dergelijk exemplaar geen ‘torsie’ vertoont bij het verdraaien van de ladder in de breedte. Dat verdraaien is nodig om de ladder te kunnen verplaatsen op het dak. De torsie wordt groter naarmate ook de lengte van de ladder toeneemt.

Dakladder
Het voordeel van een stijve dakladder is dat dergelijk exemplaar geen ‘torsie’ vertoont bij het verdraaien van de ladder

Beschadigingen voorkomen

Zoals hierboven vermeld krijgen houten dak­ladders in sommige gevallen de voorkeur omdat de kans op beschadigingen aan de dakbedekking daarmee enorm verkleint. Om ook met (de lichtere) aluminium dakladders te kunnen genieten van dat voordeel, is aan de achterkant van de ladderboom van de meeste aluminium exemplaren een houten bescherming voorzien. Andere modellen hebben dan weer een rubberen bescherming om beschadigingen aan de dakpannen te vermijden.

In de praktijk wordt de dakladder bij werken aan/op het dak soms bevestigd aan de dak­goot, maar dat mag eigenlijk nooit gedaan worden

Ladderdelen koppelen

Rechte dakladders in hout of aluminium zijn steeds beschikbaar in verschillende lengtes, variërend tussen de 2 en5 m. Om een bepaalde daklengte te kunnen overbruggen, kunnen die ladders met elkaar gecombineerd en gekoppeld worden. De dakladders zijn daarvoor voorzien van koppelstukken en borgpennen, die een stevige verbinding tussen de verschillende ladderdelen garanderen.

Natuurlijk moet de stabiliteit van de gekoppelde dakladder steeds verzekerd worden. Daarom is het beter om zo weinig mogelijk verschillende ladders met elkaar te combineren. Dus, een daklengte van bijvoorbeeld 10 m wordt idealiter overbrugd met twee gekoppelde ladders van 5 m, en niet met vijf gekoppelde ladders van 2 m.

WANNEER IS EEN UNIVERSELE NOKHAAK INTERESSANT?

Indien u slechts sporadisch werken op daken moet uitvoeren, kan u opteren voor een universele nokhaak. Dankzij dergelijke universele nokhaak is het immers mogelijk om een gewone ladder te gebruiken als dakladder. Zo kan u heel wat geld besparen, want er moet naast een (aantal) standaard ladder(s) geen specifieke dakladder meer worden aankocht.

Dakladders zijn echter speciaal gemaakt om gemakkelijk in de hoogte te worden gemanipuleerd. Daarom zijn ze lichter dan gewone ladders en zijn ze ook in heel wat verschillende lengtes beschikbaar. Bovendien is bij een dakladder de afstand van de sporten ten opzichte van dakvlak veel kleiner, wat de veiligheid ten goede komt. Die voordelen vallen dan ook weg wanneer gebruik wordt gemaakt van een universele nokhaak met standaard ladder.

universele nokhaak
Dankzij een universele nokhaak kan ook een standaard ladder gebruikt worden op het dak

Dakladder bevestigen met nokhaak

Aan de kop van dakladder wordt steeds een nokhaak bevestigd. Die haak komt vast te staan over de nok van het dak en vermijdt dat de dakladder wegglijdt. De nokhaak moet dan dus het gewicht opvangen van zowel de ladder als van de persoon die erop staat, wat in totaal neerkomt op een gemiddeld gewicht van zo’n 100 kg.

dakladder constructie
Met de wielen die zich op de dakhaak bevinden, rol je de ladder gemakkelijk omhoog

In de praktijk wordt de dakladder bij werken aan/op het dak soms bevestigd aan de dak­goot, maar dat mag eigenlijk nooit gedaan worden. Een dakgoot is immers niet gemaakt om dergelijk gewicht op te vangen. De bevestigingspunten van de dakgoot kunnen in dat geval dan ook loskomen, met alle tragische gevolgen van dien.

Correct plaatsen

Wanneer de dakladder de juiste lengte heeft en de nokhaak is bevestigd aan de kop, kan de ladder op het dak worden bevestigd. Daarvoor moet de ladder eerst op zijn rug op het dak worden geplaatst, want de nokhaak is vaak voorzien van wielen aan de hand waarvan de ladder gemakkelijk naar boven kan worden geduwd. Eens de bovenkant van het dak is bereikt, kan de ladder dan worden omgedraaid zodat de nokhaak stevig komt vast te zitten over de nok. Vanaf dan kan de dakladder veilig worden beklommen.

Wanneer de dakladder correct is geplaatst (stevig bevestigd dankzij de nokhaak) wordt deze idealiter niet meer naar links of rechts verplaatst. Dat zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de ladder plooit.

Rubberen dakladders

rubber
Een rubberen dakladder is erg flexibel, en kan daardoor zowel op hellende daken als op gebogen daken worden gebruikt

Naast een (rechte) dakladder in hout of aluminium kan ook geopteerd worden voor een rubberen exemplaar. Een rubberen dakladder is erg flexibel, en kan daardoor zowel op hellende daken als op gebogen daken worden gebruikt.

Verschillende voordelen

Een dakladder in rubber is erg flexibel en kan volledig worden opgerold. Dat type dak­ladder kan op die manier gemakkelijk getransporteerd worden. Het materiaal is ideaal om te gebruiken op dakpannen, riet- en zinkdaken, en zal zeker de dakbedekking niet beschadigen. Verder is een rubberen dak­ladder ook duurzaam, want hij is bestand tegen ozon, zuurstof, weersinvloeden en vele chemische oplossingen.

Met dank aan: Altrex, Heyerick en Lecot

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine