VOORKOMEN, OM NIET TE MOETEN GENEZEN
Hoe agressiever de omgeving (aan de kust, in de stad of nabij industrie), hoe vaker een correcte reiniging van de profielen zich opdringt. Maar ook in andere gevallen vergt een goede bescherming een regelmatig en juist onderhoud.
Cruciaal onderhoud
Belangrijk is dat de eindgebruiker steeds zowel het glas van een raam/deur reinigt, om aantasting van het glasoppervlak door neergeslagen vuil te voorkomen, als de stalen profielen zelf, opdat daar geen vuil waswater in achterblijft. Voor het schoonmaken gebruik je het best warm, zuiver water, een spons en een neutrale, niet-krassende zeep (met een pH-waarde tussen 6 en 8, terug te vinden op de verpakking van een schoonmaakmiddel).
Hoe vaak en door wie?
In een landelijke omgeving moeten profielen minstens twee keer per jaar schoongemaakt worden, indien de oppervlakken geregeld ‘gereinigd’ worden door neerslag. In de stad of verstedelijkte gebieden worden de profielen het best minstens drie keer per jaar schoongemaakt, tot viermaal indien de profielen niet beregend worden en zelfs maandelijks in agressieve omgevingen zoals aan de kust. Elke maand schoonmaken is sowieso een must voor een permanent fraaie look. Tegelijk dient het kitproduct van de ramen jaarlijks te worden gecontroleerd om zeker te zijn dat het nergens lost. Ramen, deuren en profielen wassen kan de eindgebruiker uiteraard zelf, maar het kitproduct controleren en waar nodig herstellen, dat laat hij het best aan een vakman over.
Hoe zeker niet reinigen?
Geef de eindgebruiker zeker mee dat hij ramen en deuren nooit met solventen, alkalische (bv. ammoniak) of zure (bv. zwavelzuur) reinigingsproducten mag schoonmaken. Gebruik geen aluminiumborstels of staalwol, schuursponsjes en -papier, een hogedrukreiniger enzovoort. Uw klant mag de profielen zeker ook niet schoonmaken wanneer ze warm hebben (bijvoorbeeld door de zon). Vliegroest verwijdert u eveneens door regelmatig grondig te reinigen. Het valt ook weg te nemen met speciale poederlakreinigers, waarin een licht polijstmiddel zit, of met een lichtzuur product. Dat laatste vereist echter een zekere kennis van zaken. Belandt er tijdens de bouw specie en cementwater op de poederlak, dan kan dit de coating ernstig aantasten. Die stoffen moet u dan ook zo snel mogelijk verwijderen. Wilt u nog meer tips meegeven, opdat de eindgebruiker lang van een mooie afwerking kan genieten? Vraag dan een onderhoudsdocument aan bij de lakker of de leverancier van de poederlak.

hoe toch genezen?
Roest en beschadigde afwerkingslagen
Ernstige roestschade en andere beschadiging van afwerkingslagen zal ter plaatse worden bijgewerkt met een aangepast verfsysteem, al dan niet door een gespecialiseerde firma. Niet alle speciale kleuren, metallics en andere effecten van poederlakken zijn identiek bij te werken. Er bestaan echter toch vele specialisten die heel wat gepoederlakte materialen onzichtbaar kunnen herstellen. De onderneming reinigt en schuurt eerst het oppervlak, waarna ze het opnieuw beschermt met een zinkrijke verf en het geheel van een nieuwe eindlaag (natlak) voorziet. Het verfsysteem is aangepast aan de agressiviteit van de omgeving. Bij herlakken ter plaatse moet het volledige element opnieuw worden gelakt. Bij beschadiging van een raam of deur met buitencontact moet het volledige anticorrosiesysteem in elk geval opnieuw worden opgebouwd voor een vernieuwde langdurige bescherming. Eén gespoten laagje verf volstaat hoegenaamd niet. En zoals we daarnet al schreven: als u een probleem vaststelt bij de plaatsing zelf, wordt het element opnieuw meegenomen naar het atelier om het daar te herlakken.
Kleine schadegevallen
Minimale, lichte, oppervlakkige krassen kunt u eventueel wel zelf bijwerken, met een polijstproduct of een lakretoucheerstift. Een polijstproduct haalt een oppervlakkig, dun laagje weg. Een retoucheerstift legt er een laagje op. Een polijstproduct kunt u weliswaar enkel inzetten op een glanzende laklaag, niet op matte of structuurlakken. Gebruikt u een retoucheerstift, dan blijft u wel zien waar u de laklaag bijwerkte.
Krassen op hang-en-sluitwerk
De krasjes op de laklaag van het hang-en-sluitwerk zijn relatief eenvoudig op te lossen. Gezien de onderdelen los te schroeven vallen, worden ze na een tiental jaar meestal afgenomen en opnieuw gelakt.