hoe schade bij productie voorkomen?
Bij het stralen
De levensduur van de behandeling is uiteraard ook afhankelijk van de zorg waarmee die uitgevoerd werd. Voor het stralen moeten bijvoorbeeld de werkdruk, de korrelgrootte en het straalmiddel worden afgestemd op de materiaaldikte van het profiel.
Bij het metalliseren en poederlakken
Bij de metallisatie moet de specialist zorgen voor een mooi, effen oppervlak zonder zinkspatten of andere oneffenheden. Bovendien dient de laag precies dik genoeg te zijn. Is ze te dik en niet constant, dan loop je risico op ontgassing bij het poederlakken, waardoor de afwerking minder kwaliteitsvol is. Indien er ontgassing optreedt, is er maar één goede oplossing: opnieuw beginnen. Ook het poederlakken moet met zorg gebeuren. Een te dikke laag poederlak heeft zijn invloed op esthetisch vlak, een te dunne leidt op zeer korte termijn tot roest. Tegelijk spreekt het voor zich dat de coating geen gaatjes mag vertonen en dat de buitenzijde van een profiel volledig behandeld moet zijn.
Is het poederlakprobleem eerder esthetisch van aard, dan valt het meteen op – nog in het lakatelier. Moeilijker wordt het wanneer een ander probleem pas op de werf ontdekt wordt. Daar vallen ramen of deuren wel opnieuw te lakken, maar dan met natlak, niet met poederlak. Natuurlijk vermijdt u dit het best door voor kwaliteitsvolle leveranciers te kiezen. Slaat de wet van Murphy toch toe, overleg dan meteen met het lakbedrijf om dat probleem zo snel mogelijk op te lossen, bijvoorbeeld door te herlakken in het atelier van de lakkerij.

Doorheen de gehele behandeling
Doorheen de verschillende behandelingsfasen (stralen, metalliseren en poederlakken) is vervuiling van het oppervlak te vermijden. Die verhoogt immers het risico dat de volgende lagen slecht hechten. Om dat probleem te vermijden, is het belangrijk dat alle behandelingen in hetzelfde bedrijf plaats vinden.