Metalen profielenPremium

OPTOPPEN IN DE PRAKTIJK

Om optoppen in de praktijk uit te voeren, is een goede voorbereiding cruciaal. De funderingen moeten immers stabiel zijn en de ondergrond moet voldoende draagkracht hebben. Daarnaast helpt een digitale voorbereiding om alles vooraf te analyseren en optimaliseren. Tijdens de plaatsing is het dan weer belangrijk om bovenop het oude (platte) dak een nieuwe vloer te voorzien die het gewicht van de optopconstructie kan dragen.

optoppen
Een grondige digitale voorbereiding is primordiaal bij het optoppen van woningen, appartements- en bedrijfsgebouwen

VOORBEREIDINGEN

Voorstudie

Het optoppingsproces staat of valt met een grondige voorstudie. Er moet namelijk eerst onderzoek worden gedaan naar de stabiliteit van de bestaande funderingen en naar de draagkracht van de ondergrond. Als er plannen bestaan, kan het gemakkelijk zijn om te controleren of een gebouw geschikt is voor optopping. Zijn die er niet, dan moeten er boringen gebeuren in de funderingszolen en in de bestaande balken en kolommen. Zo kan worden bepaald of een constructie al dan niet voldoende draagkracht heeft om dat extra gewicht bovenaan te kunnen opvangen.

Die voorstudie kan ervoor zorgen dat een bepaalde methode sowieso wordt uitgesloten. Bij een beperkte draagkracht kan men immers twijfelen of houtskeletbouw al dan niet kan worden gebruikt. Aangezien staalframebouw met een zeer lichte structuur werkt, kan die methode in de meeste gevallen wel worden toegepast (ook al is het misschien slechts één verdiepingslaag).

Softwareoplossingen

Naast een voorstudie van de funderingen en de ondergrond is ook een goede voorbereiding met softwareoplossingen als BIM cru­ciaal. Nadat het gebouw grondig is opgemeten, worden die metingen gekoppeld aan de plannen van de architect. Op die manier kan een 3D-model worden gemaakt van de uiteindelijke constructie. Aan de hand daarvan kunnen alle bouwknopen, verbindingen, aansluitingen en eventuele heikele punten uitvoerig geanalyseerd en geoptimaliseerd worden. Ook alle kabels en leidingen kunnen op die manier worden weggewerkt in de constructie.

Tijdens die digitale fase wordt het volledige uitzicht van het opgetopte gebouw bepaald, dus ook de ramen en deuren moeten al worden gekozen. Die kunnen namelijk meteen na de opbouw van het houtskelet of het staalframe worden toegevoegd aan de constructie. Er wordt tijdens de voorbereiding dus veel verwacht van alle betrokken partijen, maar dat zorgt ervoor dat alles tijdens de opbouw vlot kan verlopen.

optoppenPLAATSING

Dakgebinte verwijderen

Wanneer het dakgebinte wordt verwijderd, is het vooral belangrijk om te weten of het gebouw al dan niet bewoonbaar (of functioneel in het geval van een bedrijfsgebouw) moet blijven. In de meeste gevallen is het aangeraden om binnen in het gebouw een tijdelijke vloer met waterdichting te voorzien. Zodra die vloer er ligt, kan het dakgebinte zonder problemen worden weggenomen en kan er worden begonnen aan de opbouw van de structuur.

Plat dak voorbereiden

Een optopstructuur mag meestal niet zomaar op een plat dak worden aangebracht, want een dak heeft niet dezelfde draagkracht als een vloer. Indien het plat dak bestaat uit gewelven of een stabiele ondergrond, is er geen probleem, maar in de meeste gevallen moet er toch nog een nieuwe vloer worden gelegd. Daarvoor wordt een soort ringbalk gemaakt op de bestaande draagmuren. Vanuit die ringbalk wordt er dan gewerkt met vakwerkliggers om een stevige ondergrond te creëren.

optoppen
Voor een optopping moet het bestaande dakoppervlak zorgvuldig worden voorbereid

Opbouw constructie

De uiteindelijke opbouw van de constructie gebeurt volgens het principe van een bouwdoos. De prefabelementen worden aange­leverd op de werf en worden stuk per stuk volgens de richtlijnen van het montageplan in elkaar gestoken. En net daardoor kan het erg snel gaan. Een optopping kan al in een goeie week (maximaal twee weken) worden afgewerkt.

Omdat het hele proces zo snel gaat, kan de constructie meteen water- en luchtdicht worden gemaakt (CLT heeft trouwens sowieso al een goede luchtdichtheid omdat de houten panelen kruislings worden verlijmd). Dat is uiteraard voordelig, want zo kan er ook vlugger aan de afwerking worden begonnen. Voor de buitenafwerking wordt er bij voorkeur gebruikgemaakt van lichte structuren, zoals steenstrips of hout. Uiteraard is een traditionele afwerking ook mogelijk, maar dat kan het kostenplaatje wel sterk de hoogte injagen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine