HoutproductenPremium

TYPES SPORTVLOEREN

PUNTELASTISCHE VLOEREN

Bij een puntelastische vloer is de vervorming of inzakking van het oppervlak rondom de voet van de gebruiker geconcentreerd binnen een zeer beperkte zone (punt). Sportvloeren uitgevoerd in pvc, rubber en polyurethaan zijn typische puntelastische sportvloeren. Dit type vloeren voelt zacht aan en is veilig voor kinderen, want bij een val (incidenteel) treden er minder snel blessures op. Het belangrijkste minpunt van puntelastische vloeren is echter de geringe schokabsorptie, wat maakt dat sporten op een puntelastische vloer een relatief zware belasting is voor de sporter.

vlakelastische vloer
Vlakelastische sportvloeren zijn vaak uitgevoerd in hout
en worden op onderliggende steunen gemonteerd

VLAKELASTISCHE VLOEREN

Bij een vlakverende vloer is de vervorming (inzakking) van de sportvloer meer gespreid over een grotere zone rondom de voet van de gebruiker. Dit type vervorming is typisch voor sportvloeren, opgebouwd uit een verende onderconstructie en een toplaag (hout, pvc of linoleum). Vlakelastische sportvloeren hebben een hogere schokabsorptie en zijn dus uitermate geschikt voor sporten waarbij vaak gesprongen moet worden zoals volleybal en basketbal. Deze vloeren zijn wel minder ideaal voor gebruik door kinderen, omdat deze onvoldoende gewicht hebben om het systeem correct te doen functioneren.

COMBIVLOEREN

Combivloeren zijn een combinatie van puntelastische en vlakelastische vloeren. De systeemonderbouw zorgt voor extra demping van de toplaag (pvc, linoleum of polyurethaan). De onderbouw kan zeer uiteenlopend van opbouw zijn, bijvoorbeeld een schuimlaag of een honingraatstructuur.

PVC

Veel moderne sportvloeren op basis van pvc maken gebruik van vernieuwende oppervlaktecomplexen. Hierbij worden bijvoorbeeld gekalandeerde en geperste pvc-lagen met verschillende densiteiten gecombineerd met een versterkt niet-geweven raster van glasvezels. Hierdoor ontstaat een zeer resistente oppervlaktelaag en wordt een nog grotere weerstand en hogere schokabsorptie verkregen en wordt de globale duurzaamheid van het oppervlaktecomplex verhoogd. Dat pvc-vloeren gedurende hun volledige levensduur niet gerenoveerd (gerecoat) moeten worden, is uiteraard een groot voordeel.

Schuimlaag

Bijna alle sportvloeren op basis van pvc zijn voorzien van een dempende schuimonderlaag. Door de optimalisering van de grootte en de vorm van de gesloten cellen wordt aan sporters nog meer comfort en veiligheid geboden zonder dat aan de schokabsorptie of de materiaaleigenschappen afbreuk wordt gedaan.

Antibacteriële laag

Een sportvloer in pvc kan behandeld zijn met een bacteriostatisch en schimmelwerend product. Deze behandeling garandeert een absolute hygiëne die gedurende de volledige levensduur van de sportvloer meegaat.

Speciale oppervlaktebehandelingen

Sommige fabrikanten van pvc-sportvloeren bieden een innoverende, 'intelligente' oppervlaktebehandeling aan, die de glijcoëfficiënt van de sportvloer aanpast aan diverse acties of bewegingen. Tevens voorkomt dit ongecontroleerd uitglijden bij een abrupte acceleratie of sprong. Dankzij deze oppervlaktebehandeling kunnen sporters ook eenvoudiger om hun as draaien. Hierdoor is de kans op een brandend gevoel door wrijving zeer klein doordat er minder hitte ontstaat en deze bijzonder kort aanblijft. Tenslotte wordt door deze oppervlaktebehandeling het onderhoud heel wat eenvoudiger.

Sportvloeren in pvc zijn uitermate geschikt voor indoorsporten zoals volleybal, handbal, tafeltennis, badminton, zaalvoetbal en tennis. De redenen hiervoor zijn o.a. de zeer geringe ontstane wrijvingswarmte (geen brandwonden) en de speciale, bijvoorbeeld gewafelde, oppervlaktestructuren.

LINOLEUM

Net zoals de pvc-sportvloeren worden linoleumvloeren eerst op de ondergrond verlijmd en vervolgens worden de naden gefreesd en gelast.

Sportvloeren in linoleum zijn geschikt voor een breed gamma aan indoorsporten, vergelijkbaar met pvc. Linoleumvloeren zijn geschikte vloeren voor een multifunctioneel gebruik, dus een combinatie van sportvloer en evenementenhal.

RUBBER

sportbaan in rubber
Sportvloeren in rubber zijn sportspecifieke vloeren en worden, in vergelijking met andere materialen, ook vaak buiten gebruikt

Rubber is een sportvloer die met een kalander gemaakt wordt en waarna de rollen gevulkaniseerd worden in een oven. De rollen, tussen 2 en 14 mm dik, worden vervolgens met lijm op een vlakke, droge ondergrond aangebracht. Deze ondergrond kan mogelijk asfalt, beton, chape of een vlakverende onderbouw zijn. Afhankelijk van het type sport (zoals bijvoorbeeld handbal, volleybal, basketbal etc.) wordt de dikte en de elasticiteit bepaald. Men kan rubber afwerken met een vlakke oppervlaktestructuur, een sealskinstructuur (voor tennis) of een atletiekstructuur geschikt voor spikes. Rubber kan fabrieksmatig voorzien worden van een onderlaag (zowel schuimlaag of andere). Eveneens zijn er kwaliteiten die ervoor zorgen dat men er bv. met ijsschaatsen overheen kan gaan zonder dat de schaatsen of de vloer hieronder lijden. Rubber is zeer brandbestendig en eveneens resistent tegen water waardoor deze vloer ook uitermate geschikt is als polyvalente vloer voor evenementen (resistent tegen sigaretten). Dit is een niet te onderschatten voordeel; in 90% van alle sportzalen vinden er namelijk fuiven plaats. Sportvloeren in rubber zijn sportspecifieke vloeren. Ze zijn geschikt voor atletiek en voor tennis, maar ook voor andere toepassingsgebieden zoals volleybal, handbal, zaalvoetbal, indoor- en outdoortennis, indoorhockey, skeeleren, indoor-/outdooratletiek, gymnastiek, tafeltennis en badminton. Sommige uitvoeringen maken het gebruik van spikes mogelijk; iets wat bij andere sportvloeren totaal onmogelijk is. Ze kunnen ook gebruikt worden voor outdoorsporten en multifunctionele zalen.

polyurethaan gietvloer
Polyurethaangietvloeren zijn een populaire oplossing voor sportvloeren vanwege hun naadloze karakter

POLYURETHAAN (PU)

Polyurethaangietvloeren zijn een populaire oplossing voor sportvloeren vanwege hun naadloze karakter. Onder de polyurethaangietvloer komt een schokabsorberende onderlaag of een rubberen mat (in dikte variërend tussen 4 en 10 mm). Qua opbouw bestaat dergelijke sportvloer (van onderen naar boven) uit een hechtingslaag van PU, een geprefabriceerd tapijt van PU-schuim of rubber, een poriënafsluitende PU-laag, een egalisatielaag van PU en finaal een afwerkingslaag in PU. Deze vloeren worden op een vlakke ondergrond gegoten, waardoor er in de praktijk doorgaans eerst geëgaliseerd dient te worden met een laag epoxybeton. Sportvloeren van polyurethaan worden vanwege hun zeer resistente PU-toplaag veel toegepast voor multifunctioneel indoorgebruik. De toplaag van PU-vloeren kan gefacelift worden zonder daarbij de hele vloer te vervangen. Bij PU-vloeren kan de belijning mee ingehard worden in de vloer, wat de duurzaamheid ervan verhoogt.

POLYPROPYLEEN (PP)

De nieuwe generatie van modulaire sportvloeren uit polypropyleen zijn combivloeren die hun puntelastische eigenschappen halen uit de speling tussen de modules onderling en vlakelastisch zijn dankzij het materiaal zelf en de verende rustpunten. Dit veelzijdige en duurzame materiaal (bestand tegen scheuren, breuken en vocht) is geschikt voor zowel binnen- als buitenterreinen voor de meeste bal- en racketsporten. De modules kunnen eenvoudig en snel op elke verharde ondergrond geplaatst worden. Fabrikantafhankelijke verbindingssystemen zorgen voor een goede onderlinge verbinding en uitstekende sporttechnische eigenschappen. Doordat modulaire sportvloeren demontabel zijn, zijn deze ook geschikt als tijdelijke sportvloer bij evenementen. In vergelijking met traditionele sportvloeren heeft een modulaire sportvloer weinig onderhoud nodig en heeft die een verwachte levensduur van 25 à 30 jaar. De modules zijn in diverse kleuren beschikbaar en kunnen worden voorzien van een belijning en logo's. De combinatie van kleuren, geschilderde lijnen en inleglijnen laat toe om eenvoudig multisportterreinen aan te leggen. De outdooruitvoering is voorzien van uv- en rek- en krimpstabilisatoren.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Peter De Puysseleyr
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine