1 OP 55 ZWANGERSCHAPPEN IS TWEELING
Deze artikelen mogen niet ontbreken op de geboortelijst
Veel ouders zien door de bomen het bos niet meer als ze een geboortelijst komen leggen, laat staan bij een tweelingzwangerschap. Gelukkig kan de winkelbediende hen ondersteunen bij het selecteren van items voor de komst van hun dubbel geluk. Welke producten hebben zij nodig, welke items hoeven ze niet dubbel aan te kopen? Heel wat producten groeien mee met het gezin: ze komen bijvoorbeeld ook van pas wanneer broertjes en zusjes elkaar snel opvolgen.
MEER TWEELINGEN
De kans op een tweeling in Vlaanderen is statistisch 1 op 89 (Cijfers UZ Leuven). De praktijk is evenwel anders. Omdat steeds meer moeders hun zwangerschap uitstellen, hebben ze een grotere kans op een tweeling. Leeftijd is sowieso al een factor die de kans kan vergroten. Bovendien zoeken oudere moeders vaker hun toevlucht tot een vruchtbaarheidsbehandeling. Het opwekken van de ovulatie kan leiden tot een dubbele eisprong; bij vrouwen ouder dan 35 jaar mogen er bij een ivf-behandeling twee embryo's teruggeplaatst worden. Zo komt het dat vandaag ongeveer 1 op 55 zwangerschappen een tweeling oplevert.
De kans op meer dan twee kindjes ligt een stuk lager. Zo mogen er bij ivf slechts vanaf de derde poging drie embryo's teruggeplaatst worden bij moeders ouder dan 35, bij vrouwen ouder dan 40 is er geen maximum.
DUBBEL OP DE GEBOORTELIJST
Bij het opstellen van de geboortelijst bij een tweelingzwangerschap zijn er een aantal artikelen die ouders dubbel zullen nodig hebben, zoals twee bedjes, twee autostoelen, twee eetstoelen, twee relaxen … Daarnaast zijn er ook een aantal producten die erop voorzien zijn om voor twee kindjes tegelijkertijd te gebruiken. Voor tweelingen of voor broertjes en zusjes die elkaar snel opvolgen.
De meeste babyspeciaalzaken bieden ouders 5% extra korting bij het afsluiten van de lijst bij een meerlinggeboorte.
EEN KEER IS GENOEG
Sommige artikelen zijn niet nodig dubbel aan te kopen, omdat je ze moeilijk tegelijkertijd kunt gebruiken. Denk aan een badje of verzorgingstafel bijvoorbeeld.
Ruimer meubilair
Het kan evenwel praktisch zijn om te kiezen voor een extra grote commode, waar alle spulletjes van beide kindjes in opgeborgen kunnen worden. Sommige merken bieden de mogelijkheid om twee kussens te installeren op de commode. Deze kunnen uiteraard alleen gebruikt worden als je met tweeën tegelijkertijd de baby's wil gaan verschonen. Eén baby alleen laten liggen op het kussen, is niet veilig.
TWEELINGPRODUCTEN
Duowandelwagen
Onontbeerlijk is een wandelwagen voor twee kindjes. Ouders kiezen best voor een wandelwagen met een onderstel waar je twee reiswiegen of autostoeltjes op kunt klikken.
Tweelingpark
Bij de geboorte passen twee kindjes uiteraard nog in
een traditioneel park maar als de ouders het park ook willen gaan gebruiken als speelplek, komt een groter park van pas.
Een park voor één kindje wordt echt te krap voor twee op de leeftijd van 6 à 8 maanden of als de kindjes beginnen te rollen. Tweelingparken zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, van 145 tot 152 cm.
Duostoomkoker
Hongerige baby's worden op tijd gevoed met een duostoomkoker. Deze is uitgerust met twee kommen, waarin je 2 porties tegelijkertijd kunt bereiden.
Tweeling dragen
In een draagdoek is het ook mogelijk om twee kindjes tegelijkertijd te dragen. Draagdoeken zijn er in verschillende lengtes en er zijn verschillende knopen mogelijk om twee kindjes tegelijkertijd te dragen. Een andere optie is het gebruiken van twee draagdoeken of de combinatie van een doek en een draagzak.
Een alternatief is een draagzak voor twee kindjes. Er bestaan modellen waar je beide kindjes vooraan kunt dragen, en draagzakken waar je er eentje vooraan en eentje op de rug draagt.
Net zoals bij de duowandelwagens hoeft het hier niet noodzakelijk om een tweeling te gaan, ook peuters kunnen mee in de draagzak. Zo groeien deze producten mee met het gezin van uw klant.
UITBREIDBARE BABYFOON
Slapen de baby's in aparte ruimtes, dan kan een uitbreidbare babyfoon een oplossing bieden. Op één ouderunit kunnen meerdere babyunits aangesloten worden. Dit kunnen beeldbabyfoons of geluidsbabyfoons zijn.
BORSTVOEDING MET EEN TWEELING
Borstvoeding bij een tweeling kan een uitdaging vormen maar het is zeker haalbaar. Raad ouders aan om zich goed te laten begeleiden. Wanneer de baby's tegelijkertijd kunnen gevoed worden, kunnen ze ook samen aangelegd worden aan de borst. Er zijn verschillende houdingen om tweelingen tegelijkertijd aan te leggen. Het is wel belangrijk om de baby's regelmatig van borst te wisselen, de melkproductie aan beide borsten is niet gelijk en het ene kind drinkt vlotter dan het andere.
Borstvoedingskussens
Twee borstvoedingskussens of een speciaal borstvoedingskussen voor een tweeling zijn aan te raden voor meer comfort bij het voeden.
Kolven
Baby's die prematuur geboren worden, hebben soms nog niet genoeg zuigkracht. Kolven is hier dus nodig. Sommige ouders kiezen ervoor om sowieso melk af te kolven en de baby's zo met een flesje te voeden.