Regendouches steeds meer gekocht als vervanging
Rayon hydrotherapie optimaal inrichten
Onze collectieve zucht naar comfort blijft stijgen; regendouches met hun brede kop en zachte waterstralen dringen dan ook steeds dieper door, ook in de vervangingsmarkt. Zowel qua functionaliteit als qua design zien we nieuwe trends opduiken, die de 'beleving' nog een extraatje geven. Om optimaal te profiteren van dit luxueuzer wordende rayon hydrotherapie, loont het om de mogelijkheden te laten zien.
Vervangingsmarkt
De installatie van een volledig nieuwe badkamer gebeurt voornamelijk door een installateur, die niet enkel het technisch sanitair, maar meestal ook de afwerking met de nodige kranen en douchesystemen voorziet. Een douchesysteem slijt echter doorgaans sneller dan een volledige badkamer; klanten hebben soms ook gewoon zin in iets nieuws. In beide gevallen is het vervangen van louter een douchesysteem iets wat de meeste doe-het-zelvers nog makkelijk aandurven.
Systeem of losse stuks
In het professionele segment wordt er bij de installatie van een douche in 90% van de gevallen naar een opbouwdouchesysteem gekeken: een zuil met (in België doorgaans thermostatische) kraan, regendouche en handdouche. De overige 10% wordt daar gevormd door inbouwdouchesystemen. In de doe-het-zelf zijn losse onderdelen nog steeds belangrijker dan systemen, maar de verkoop van complete douchesystemen ter vervanging neemt de laatste jaren wel sterk toe. De gesproken fabrikanten schatten het aandeel in stuks op 60% losse onderdelen, 20% regendouches met ingebouwde kraan en 20% regendouches zonder ingebouwde kraan. In omzet liggen de verhoudingen uiteraard anders (zie grafiek). Binnen het rayon hydrotherapie loopt de verkoop van stangen met handdouche terug ten faveure van complete douchesystemen. Voor de vervangingsmarkt worden in hoogte verstelbare douchesystemen overigens sterk geapprecieerd. Binnen de losse stuks slijten slangen doorgaans het snelst, die blijven dan ook het beste verkopen.
Invloed op verkoop van kranen
De toename in verkoop van complete douchesystemen met ingebouwde kraan heeft uiteraard ook een invloed op het kranenschap: losse thermostatische kranen kunnen een daling vertonen, maar belangrijk is om het volledige plaatje in het oog te houden. Klanten denken soms nog dat de installatie van een volledig douchesysteem moeilijker is dan die van een losse kraan, als handelaar kunt u een mooie meerverkoop realiseren door hen van het tegendeel te overtuigen.
Trends
meer functionaliteit
Hoe evolueren douches en douchesystemen? Fabrikanten hebben de afgelopen jaren heel wat extra functies bedacht, de een al nuttiger dan de andere. Waterbesparing is veel gevraagd; een antikalkfunctie ook. Zelfreinigende functies en regelbare stralen raken ook steeds meer ingeburgerd; ledverlichting duikt hier en daar ook op. Bij de douchesystemen zijn ingebouwde plateaus om flessen shampoo, douchegel en andere benodigdheden op te plaatsen, een trend die ingang vindt. Tot slot is er nog de stopfunctie, waardoor je de kraan niet hoeft uit te zetten als je je inzeept.
Design
Hoekig of rond? De fabrikanten schatten de verhouding op 50/50. Nog op het vlak van design zien we de vraag naar zwart toenemen, maar het leeuwendeel blijft voor chroom, dat toch onderhoudsvriendelijker blijft (kalkaanslag!). Andere nichekleuren zijn wit en 'rose gold'.
Winkelaanpak
Om het meeste uit het rayon hydrotherapie te halen, geldt als steeds: laten zien is laten kopen. Laat de douchesystemen zien met behulp van expomodellen. Fabrikanten denken met u mee door deze bijvoorbeeld in een rail te hangen, waardoor ze makkelijk te verhuizen of desnoods te vervangen zijn. Uitleg is bij douchesystemen van groot belang om de klant van het installatiegemak te overtuigen en om een keuze te helpen maken in de veelheid aan vormen en functies. Ingelicht winkelpersoneel is een sine qua non, als ondersteuning zijn video-uitleg, productfiches en visuele materiaal een dankbare plus. Indien u de plaats heeft, kunt u investeren in een presentatiezuil waar vier regendouchesystemen aan gemonteerd kunnen worden; deze zuil kan zelfs over een deur beschikken om voorraad in op te bergen. Voor losse stuks blijven verpakkingen met een minimum aan uitleg op aangewezen.
Met dank aan Calodar, Franz Joseph Schütte en Wenko