Inloopdouches: een blijvende badkamertrend
Handleidingen een must, kant-en-klare installatiepakketten niet aangewezen
Inloopdouches zijn mooi, praktisch, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in vrijwel alle afmetingen. Een correcte installatie vergt echter enige voorkennis en behendigheid. De leveranciers helpen een handje door middel van gebruiksaanwijzingen en instructievideo’s. Als handelaar kunt u ook heel wat doen om inloopdouches in de verf te zetten en de verkoop te stimuleren.
Inloopdouches populairder dan ooit
De inloopdouche, waarbij de badkamertegels doorlopen in de douche, heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Ze oogt esthetisch en is door het ontbreken van randen en scharnieren eenvoudig in onderhoud. De installatie van een inloopdouche is niet geschikt voor 'leken', maar doe-het-zelvers kunnen vlot aan de slag met handleidingen en instructievideo’s van de leveranciers. Het is aangewezen om de installatie niet alleen uit te voeren omdat het een complexe klus is die al snel een halve dag in beslag neemt. Daarom laten veel particulieren de installatie van hun inloopdouche aan een professional over.
Aandachtspunten bij installatie
Voor inloopdouches geldt dat hoe meer breekwerk eraan te pas komt (bijvoorbeeld als een bestaande douche of een bestaand bad wordt omgebouwd), hoe moeilijker de installatie verloopt. Met de volgende zaken moet zeker rekening worden gehouden.
Minimale afmetingen
Inloopdouches vereisen een minimumbreedte van 90 cm en een diepte vanaf 120 cm. Anders zijn ze te klein
om comfortabel in te kunnen douchen. Bovendien wordt de waterdichtheid niet gegarandeerd door het spatwater op de badkamervloer.
Diepte chape
Er is voldoende diepte nodig in de dekvloer. Met name waar de afvoergoot komt, moet de vloer aflopend zijn. Vraag uw klant steeds naar de dikte van de chape; die bepaalt welk afvoersysteem er kan worden ingebouwd. Bij onvoldoende diepte wordt er bij voorkeur een douchebak geplaatst.
Waterdichtheid
Met het oog op de waterdichtheid, is het belangrijk dat er gedetailleerd wordt afgekit in de kieren van de inloopdouche zodat er geen lekken of schimmel ontstaan. Dit gebeurt met sanitaire siliconen. Ook een vochtbestendige ondervloermat is een must. Zorg dat deze producten in uw aanbod aanwezig zijn.
Douchebakken: waardig alternatief voor inloopdouche
In een nieuwe badkamer is een inloopdouche eenvoudig te plaatsen. In een bestaande badkamer vergt dit meer breekwerk, omdat de douche moet worden ingewerkt in de chape. Mensen die dit niet willen, opteren het best voor een douchebak. Douchebakken worden steeds platter en lager, waardoor ze qua look dichter aanleunen bij inloopdouches. Bovendien bieden ze een betere garantie op een spatvrije badkamer.
Vormen
Douchebakken zijn verkrijgbaar in vierkante, rechthoekige of kwartronde vorm. Rechthoekige bakken zijn in trek, aangezien ze de meeste gelijkenissen vertonen met inloopdouches. De populairste afmetingen zijn 90 cm x 90 cm, 90 cm x 120 cm en 90 cm x 140 cm. We zien ook breedtes van 80 cm, en de diepte kan oplopen tot 180 cm.
Materialen
Acryl is het meest courante materiaal: sterk, licht en prijsvoordelig. Ideaal voor doe-het-zelvers! Daarnaast zijn er douchebakken in sterkere (en duurdere) materialen zoals geëmailleerd staal en composiet. Ook douchebakken in gietijzer, kwarts, (imitatie)natuursteen, porselein en polybeton komen voor. Met deze producten richten de merken zich meer op professionals.
Kleuren
Wit, crème en graniet zijn de standaardkleuren voor douchebakken, maar om het even welke kleur is mogelijk.
Douchecabines: dalende markt
Douchecabines worden nog geïnstalleerd in de instapmarkt en in appartementen. Sommige mensen voorzien ook een cabine in hun garage of berging. Deze markt is vandaag niet meer groeiend. De snelle installatie is een voordeel, maar de andere types zijn de laatste jaren een pak goedkoper geworden. Douchecabines komen het meest voor in 80 cm x 80 cm en 90 cm x 90 cm.
Met dank aan Allibert, Calodar en Van Marcke