Technisch sanitairPremium

Technisch sanitair: een weldoordachte rayon loont

Overzichtelijke presentatie en goed opgeleide winkelmedewerkers helpen consument op weg

Een weldoordachte rayon loont
Een wirwar van buizen, koppelingen, slangen en gereedschap zorgt voor hoofdbrekens in het rayon technisch sanitair (Franz Joseph Schütte)

Het rayon met sanitaire buizen en verbindingen is nog al te vaak een rommeltje waarbij het aanbod buizen, koppelingen, slangen en gereedschap iedereens hoofd doet tollen. Technisch sanitair materiaal is echter geen gemakkelijk assortiment en heeft alle baat bij goed opgeleide winkelmedewerkers én een duidelijke presentatie. Kleurcodes, afbeeldingen en extra instore communicatie helpen klanten de juiste producten te vinden in slechts één enkele oogopslag.

Assortiment opbouwen

Wat hoort hier thuis?

Het assortiment technisch sanitair materiaal bestaat uit tal van producten: waterafvoer- en watertoevoerartikelen, schroef-, knel-, of persfittingen, buis per lengte, op rol of flexibel, bevestigings- en montagemateriaal, technische kranen en kraantoebehoren. Kortom alles wat nodig is om nutsvoorzieningen met elkaar te verbinden.

In elk seizoen is er wel iets aan te passen, iets te installeren of iets te herstellen

indeling volgens materiaalsoort
Het assortiment kan perfect ingedeeld worden volgens type materiaalsoort (Franz Joseph Schütte)

Permanente rotatie

Zowel toevoer- als afvoermaterialen kennen geen echte piekperiode. In elk seizoen is er wel iets aan te passen, iets te installeren of iets te herstellen, en dit zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Het assortiment moet een totaaloplossing bieden voor een volledige installatie.

Indeling volgens materiaalsoort

Het assortiment technisch sanitair kan perfect ingedeeld worden volgens type materiaalsoort, en hierbinnen dan telkens volgens de afmetingen.

Meerlagenbuis heeft de bovenhand

De meerlagenbuis (PEX) is het alternatief bij uitstek voor koper en ijzer. AluPEX buizen bestaan uit een binnen- en buitenkant van polyethyleen (HDPE) en een laag aluminium. Deze combinatie garandeert de zuurstofdichtheid en de vormvastheid van de buis.

De doe-het-zelver kan de installatie makkelijk uitvoeren met behulp van een ruim assortiment aan koppelstukken naar keuze (pers of knel).

Wat we wel zien is dat fabrikanten steeds meer naar gerecycleerde materialen grijpen. Een duurzamere omgang met het milieu staat hier voorop.

DE MEEST COURANTE DIAMETERS
Buisdiameters hangen voornamelijk af van de toepassing, maar voor toevoer in particuliere woningen wordt meestal voor 16 of 20 mm gekozen. Bij ijzer, staal en gegalvaniseerde leidingen gaat het over de duimse maten 3/8, 1/2, 3/4 en 4/4. Voor de afvoer opteert men vooral voor 32, 40 en 50 mm (behalve voor toiletten). Lengtes van 3 en 6 m zijn het meest courant.

Overige materialen

Rollen koper zijn nog altijd aanwezig in doe-het-zelf, maar in kleinere mate. Rechte buizen zijn gemakkelijker om mee te werken. U houdt best de korte maten 1 en 3 m in voorraad, en voor rollen zijn 3 en 5 m het meest courant.

Bij gegalvaniseerd staal verkoopt vooral 1 en 3 m goed, hoewel dit een zeer regionaal gebonden gegeven is. In bepaalde zones - regio Aalst bijvoorbeeld en Wallonië - doet galva het goed, in Limburg is de verkoop ervan dan weer laag.

Buisisolatie is cruciaal voor zowel de toevoer als de afvoer van water, en moet daarom zorgvuldig worden gepresenteerd nabij technisch sanitair

Extra omzet uit accessoires en isolatie

Complementaire producten

Om de verkoop te stimuleren, kunt u in cross-selling verschillende relevante producten aanbieden. Denk maar aan dichtingsproducten, gereedschappen, problem-solvers, …

Buisisolatie

Zowel voor toevoer als voor afvoer blijft buisisolatie belangrijk. Dit mag dus zeker in de nabijheid van technisch sanitair worden gepresenteerd.

Door warmwaterleidingen te isoleren, gaat er minder warmte verloren tijdens het transport van de warmtebron naar de kraan. Tegenwoordig is er leidingisolatie voor elke diameter in heel wat verschillende materialen, elk met hun eigen troeven en isolatiewaardes.

TECHNISCH SANITAIR IN 5 VRAGEN EN ANTWOORDEN
Welke diameter gebruiken we voor de installatie van een volledige badkamer?
• De meest courante diameters zijn 32 mm en 40 mm. In nieuwbouw kan 50 mm meer voorkomen.

Welke diameter gebruiken we voor het aansluiten van een toilet?
• De meest voorkomende diameter hierin is meestal 90 mm. Vanaf 2 toiletten op 1 leiding, gebruikt men het best 110 mm.

Waarom spreekt men soms van een beluchter op de afvoer?
• Het plaatsen van een beluchter is gunstig voor elke afvoer. Een beluchter zorgt ervoor dat een sifon niet leeggetrokken wordt en dat het afvalwater vlot wordt afgevoerd.

Welk materiaal gebruiken we het best om een installatie te verrichten in de vloer?
• Gebruik meerlagenbuis met mantel voor het eenvoudig ‘afrollen’ van de leiding en de eenvoudige installatie ervan. Let er wel op dat elke fitting in de vloer wordt beschermd door middel van tape of dergelijke om externe corrosie te voorkomen.

Kan een meerlagenbuis dienen voor sanitair en verwarming?
• Jazeker, dit systeem is geschikt voor beide toepassingen.

Technisch sanitair op de winkelvloer

Plaats in de winkel

Technisch sanitair krijgt idealiter een plaats naast het decoratieve sanitair, zoals kranen, douches en bad-toebehoren. De realiteit toont echter vaak dat toe- en afvoerassortimenten achteraan de winkel geplaatst worden, omwille van hun omvang.

Het uiterst grote aantal artikelen, dat vaak ook nog eens erg onderscheidend is qua afmetingen, maakt dat een presentatie per productsoort en/of afmeting hier de beste keuze is.

Technisch sanitair winkel
Duidelijkheid is key voor technisch sanitair. Hier wordt gewerkt met kleuraanduidingen per groep/diameter (Calodar)
Technisch sanitair winkel 2
Een overzichtelijke presentatie met behulp van kleurencodes en afbeeldingen helpt klanten de juiste producten te vinden in slechts één enkele oogopslag (Franz Joseph Schütte)
2/2

Retail-schappen

Technisch sanitair wordt best geplaatst in gewone retail schappen (rekken, draadmanden, bakken, ...). De meeste artikelen worden aangeboden in een compacte verpakking waarmee ze omhoog kunnen gehangen of in bakjes gelegd kunnen worden. De producten zijn duidelijk zichtbaar in de verpakking, op het etiket of via fotostrips en verkopen zichzelf.

Buizen en hulpstukken kunnen samen gepresenteerd worden. Hier worden de buizen meestal bovenaan (rechtop) gepresenteerd en de hulpstukken eronder, in draadmanden of rekken.

Optimale presentatie

QR-codes worden steeds belangrijker
Het belang van QR-codes voor winkel en klant neemt steeds toe (Calodar)

Duidelijkheid is key in deze categorie. Rekken worden daardoor best voorzien van infoborden bovenaan met alle gegevens erop. Vaak zijn deze borden ook voorzien van een kleur per diameter en toepassing, zodat de eindklant kan zien welke diameter voor welke toepassing kan gebruikt worden. Alternatief voor de infoborden bovenaan zijn de vlaggen, die net iets buiten de assortimenten tevoorschijn komen.

Ook zij zetten het product/assortiment extra in de kijker en geven de nodige informatie om wegwijs te raken in het volledige assortiment. Hulpstukken en buizen zijn best voorzien van een identificatielabel met productnaam, diameter, ...

Integratie van QR-codes is hier een must! Deze kan men op allerlei manieren en plaatsen laten opduiken. De klant heeft hierdoor in één klik toegang tot alle relevante informatie, zoals een overzicht van het volledige assortiment, how-to filmpjes en andere tips en tricks.

 En last but not least is goed opgeleid winkelpersoneel een sterke troef voor klussers die toch nog niet helemaal goed weten wat ze precies nodig hebben. Hier kunnen duidelijke POS-panelen zeker toe bijdragen.

Met medewerking van Calodar en Franz Joseph Schütte

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door An De Maere

Gerelateerde artikels

Alternatieven voor glyfosaat

Onkruidbestrijders op basis van glyfosaten horen niet meer thuis in onze tuin. het post-glyfosaattijdperk is aangebroken en dat wil zeggen dat er enkel nog herbiciden beschikbaar zijn op basis van natuurlijke vetzuren. die overgang zal niet eenvoudig of zonder extra inspanningen verlopen, maar loont de moeite voor onze gezondheid en het milieu. het verdwijnen van glyfosaat vergt aanpassingen van zowel handelaar als consument. natuurlijke vetzuren hebben immers een ander werkingsmechanisme, een andere dosering en een andere toepassingsmodaliteit. kennis, advies en een weldoordachte presentatie zijn daarom belangrijker dan ooit.

Ingrepen op je sanitair: problemen en oplossingen

Zit je ergens met een lekkende afvoerbuis, is er een leiding gesprongen of moet je een nieuwe aftakking maken in je watertoevoernetwerk? ingrijpen op een bestaande sanitaire installatie is een secuur klusje, zeker naar waterdichtheid toe, maar ...

Sanitaire leidingen leggen: van plan tot keuring

Ben je van plan om je sanitaire leidingen te plaatsen of te renoveren? of je dat nu zelf doet of het laat doen, er zijn een aantal zaken die je moet weten. we overlopen wat er onmisbaar is in een goed legplan en geven een resem praktische tips mee vo

Sanitair warm water: wat zijn de mogelijkheden?

Sanitair warm water valt uit ons alledaagse leven niet meer weg te denken; we gebruiken het voor de spoelbakken in keuken en badkamer, en voor douche of bad. vanzelfsprekend verbruikt het opwarmen van al dat water redelijk wat energie – al is dat natuurlijk ook afhankelijk van welk systeem je gebruikt. in dit artikel overlopen we verschillende mogelijkheden voor de voorziening van sanitair warm water en wegen we hun voor- en nadelen tegen elkaar op.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine