Verwarming en sfeer met vuurkorven, vuurschalen en terrashaarden
SPEEL IN op trends als onthaasten en outdoor cooking
Niets gezelliger dan cocoonen voor een haardvuurtje. Willen we datzelfde effect buitenshuis, dan moeten we denken aan vuurkorven, -schalen of terraskachels. Stuk voor stuk werken deze verwarmingselementen op hout of kolen en stoelen ze vooral op een imago als decoratieve sfeermaker. In dat kader kan je ze ook vinden in diverse materialen als inox, geborsteld of gepoederlakt (corten)staal, gietijzer of aardewerk. Sommige modellen zijn zelfs al gemaakt met gerecycleerd metaal.
Vuurschaal
Een vuurschaal lijkt het meest op een traditioneel kampvuur. De schaal heeft het ontwerp van een bord, met een brede, gesloten basis voor een breed en laag vuur – op ideale hoogte voor gasten die neerzitten. Een vuurschaal kan je vaak afsluiten met een deksel, zodat je sintels kan beschermen tegen een regenbuitje en gemakkelijk weer kan aanwakkeren. De as valt niet op de grond en er is vrij zicht op de vlammen. Windvlagen hebben wel vrij spel omdat er geen zijwanden zijn. Er zijn ook lasercut bolvormige schalen beschikbaar waar-mee creatieve, gepersonaliseerde designs gerealiseerd kunnen worden.
Vuurkorf
Dit type heeft een dieper, bekervormig ontwerp en is meestal voorzien van spijlen of gaatjes waardoor zuurstof makkelijker bij het hout kan, zonder dat de wind het vuur verstoort. De vlammen komen ho-ger waardoor deze vorm meer geschikt is om rond te gaan staan. De as valt wel door de spijlen en kan de ondergrond verbranden.
Terraskachel of tuinhaard
Deze types bieden een meer gecontroleerde verbranding en bootsen de woonkamer het meeste na. Ze zijn maar aan één zijde open (denk dus aan de plaatsing) en de rook wordt afgevoerd via een rookkanaal. De vorm is meestal hetzelfde, maar er zijn sterk uiteenlopende, leuke designs verkrijgbaar.
Voordelen:
- Esthetisch zeer aantrekkelijk door de vlammen.
- Naar ieders smaak is een design te vinden.
- Gemakkelijk te verplaatsen.
- Kan ook worden gebruikt om te koken.
- Relatief goedkope brandstof.
- Relatief goedkoop in aanschaf.
Nadelen:
- Niet milieuvriendelijk.
- Veel afval (as en rook).
- Stockageruimte nodig voor houtblokken.
- Minst veilige optie.
Met dank aan: Esschert Design, Galico, JLF Products, LivWise en OutTrade