TuinaccessoiresPremium

ALTERNATIEVEN VOOR GLYFOSAAT

Natuurlijke, mechanische en thermische alternatieven

fytoOnkruidbestrijders op basis van glyfosaten horen niet meer thuis in onze tuin. Het post-glyfosaattijdperk is aangebroken en dat wil zeggen dat er enkel nog herbiciden beschikbaar zijn op basis van natuurlijke vetzuren. Die overgang zal niet eenvoudig of zonder extra inspanningen verlopen, maar loont de moeite voor onze gezondheid en het milieu. Het verdwijnen van glyfosaat vergt aanpassingen van zowel handelaar als consument. Natuurlijke vetzuren hebben immers een ander werkingsmechanisme, een andere dosering en een andere toepassingsmodaliteit. Kennis, advies en een weldoordachte presentatie zijn daarom belangrijker dan ooit.

ALTERNATIEVEN VOOR GLYFOSAAT

Wereld in beweging

Er beweegt al enkele jaren veel in de wereld van onkruidbestrijding. Retailers moeten steeds meer informatie voorzien over alternatieve middelen en voor de klant wordt het er ook niet makkelijker op. Het verdwijnen van glyfosaat vergt dan ook de nodige inspanningen en aanpassingen van beide partijen.

Nieuw Koninklijk Besluit

Onlangs is het nieuwe Koninklijk Besluit met betrekking tot amateurgebruik van herbiciden (onkruidmiddelen) gepubliceerd. Middels dit besluit is de verkoop van synthetische totaal herbicide na 6 oktober 2018 niet meer toe­gestaan. Voor synthetische selectieve herbicide is de verkoop na 31 december 2018 niet meer toegestaan. Met andere woorden, bye bye glyfosaat, hallo alternatieven. De stof blijft wel Europees vergund en blijft voor professioneel gebruik toegelaten. In Nederland mag glyfosaat wel nog verkocht worden voor amateurgebruik.

fyto

Links: De gekartelde vleugelschoffel van Polet, om tussen de planten zowel trekkend als duwend onkruid te wieden. Beschikbaar in 12 en 22 cm breedte
Midden: Ook DCM heeft antionkruiden antimosproducten in het gamma,voor specifieke oppervlakten
Rechts: Herbiflam, een onkruidbrander op gas, en Herbex, een totale onkruidverdelger op basis van 500g/l pelargonzuren. Beide van BSI

Natuurlijke alternatieven

Chemische (synthetische) alternatieven voor glyfosaat zijn er niet, natuurlijke alternatieven wel. En die herbiciden zijn allemaal op basis van natuurlijke vetzuren, zoals bijvoorbeeld pelargonzuur. Dat is een organisch vetzuur dat van nature aanwezig is in sommige planten. Het is doeltreffend tegen de hardnekkigste onkruiden maar wel met respect voor mens en milieu. Het membraan van de planten wordt beschadigd bij contact met het product, waardoor de plant zal uitdrogen. Bovendien is de stof compleet biologisch afbreekbaar, zodat de bodem niet vervuild wordt.

Kortom, onkruidverdelgers op basis van pelargonzuur vormen een mooi ecologisch alternatief voor glyfosaat. Let op: het zijn en blijven gewasbeschermingsmiddelen met alle bijhorende beperkingen vandien: maximaal vergund tot 500 m² particulier gebruik en voorzien van veiligheidsvoorschriften en bijsluiter.

Mechanische alternatieven

Onkruidbestrijding gebeurt nog steeds hoofdzakelijk biologisch, maar het kan ook mechanisch. En dat wil zeggen manueel wieden en schoffelen of met een elektrische onkruidborstel of een onkruidtrekker.

Regelmatig onkruid wieden is een doeltreffende manier om verspreiding van onkruid tegen te gaan. Het onkruid krijgt zo geen kans om te vermeerderen. En door regelmatig te schoffelen, hebben we twee voordelen: we kappen het onkruid af en laten het verwelken. Tegelijkertijd maken we het bovenste laagje aarde los, waardoor we de waterverdamping afremmen. Naast onkruid verdelgen gaan we dus ook de waterhuishouding beschermen.

Thermische alternatieven

Tot slot kan je ook kiezen voor thermische onkruidbestrijding. Daarvoor ga je aan de slag met een onkruidbrander die het onkruid wegbrandt op opritten, paden, terrassen en borders. Dergelijke toestellen bestaan in twee varianten: elektrisch of op gas. Voor deze laatste variant bestaan er ook toestellen die je kan aansluiten op een grote gasfles, waardoor je een grote oppervlakte kan behandelen.

fyto

Links: De vernieuwde Roundup zonder glyfosaat, totale onkruidbestrijder KB Herbatak en Naturen Onkruidtrekker uit het assortiment van Evergreen Garden Care
Midden: De driehoekige tegelritser van AVR Tools is een efficiënt gereedschap om gemakkelijk onkruid tussen tegels te verwijderen
Rechtsboven: Het Ultima Quick-assortiment van ECOstyle telt 6 referenties, waaronder de nieuwe Ultima Quick Spray 5 l die dit jaar wordt gelanceerd
Rechtsonder: De Edialux Onkruidbrander pro op gas, een professionele onkruidbrander die je kunt aansluiten op een grote gasfles; en de Pursol van Edialux, een onkruidverdelger op basis van pelargonzuur. Verkrijgbaar in concentraat in een fles (850 ml) en in een ready-to-use sprayfles (750 ml)

KENNIS EN ADVIES

Vetzuren versus glyfosaat

In dit post-glyfosaattijdperk is kennis van vetzuren voor de retailer dé belangrijkste manier om de nieuwe producten in de verf te zetten. Zijn klanten worden geconfronteerd met – meestal – onbekende producten en een heel andere manier van toepassen. Goed advies is hier dus uiterst belangrijk. De handelaar zal zich deze kennis eigen moeten maken en op zijn beurt doorgeven aan de consument. Als de consument producten op basis van vetzuren toepast zoals hij dit gewoon was met glyfosaat, zal hij ontgoocheld zijn over de resultaten. Juist toegepast, geven vetzuren echter schitterende resultaten. Bovendien zijn vetzuren zelfs in staat bepaalde moeilijke onkruiden aan te pakken waar gly­fosaat niet in slaagt, zoals paardenstaart, zevenblad …

Grondig informeren

Kennis en advies zullen in 2019 veel belangrijker zijn. Het loont dan ook zeker de moeite voor de retailer om zich voor de start van het seizoen grondig te informeren over de vetzuren, de interactie tussen verschillende factoren zoals concentratie (opgelet: de concentratie verschilt naargelang het merk!), verdunning, prijs, toepassing (welke onkruiden, wanneer, hoe …), behandelbare oppervlakte …

fyto

PRESENTATIE

Beste van twee werelden samen

Links: Deze unieke displays van Herbistop openen zich in enkele seconden en zijn perfect voor de presentatie van de Herbistop-onkruidbestrijders (Compo)
Rechts: Met het nieuwe “kies bewust’-schap bieden Polet en SBM samen een mooie oplossing met mechanische en bio­logische middelen voor onkruidbeheersing

Kennis en advies zijn dit jaar onontbeerlijk op de winkelvloer, maar ook een weldoordachte presentatie helpt de consument bij het maken van zijn keuze. Een goede presentatie zorgt er enerzijds voor dat de consument snel vindt wat hij zoekt, maar anderzijds zet ze ook de producten extra in de verf. Twee fabrikanten ontwikkelden samen een gloednieuw concept met mechanische en biologische middelen voor onkruidbeheersing. Het is immers onmogelijk om alle onkruid mechanisch of biologisch aan te pakken. De duurzaamheid zit niet in de aard van het product, maar in de manier waarop je het probleem oplost. Op deze manier bieden ze het beste van de twee werelden samen aan.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Glyfosaat: wel verkopen, niet zelf gebruiken

De europese unie heeft in november vorig jaar beslist om glyfosaat nog vijf jaar extra op de markt toe te laten. in belgië zijn er echter plannen om de verkoop voor particulieren dit jaar nog af te schaffen en het gebruik ervan is al verboden in alle gewesten, behalve als men een tuinaannemer inhuurt in vlaanderen en wallonië. als verkoper is het vooral aangewezen om goed geïnformeerd te zijn, zodat klanten met vragen bij u terechtkunnen.

Grote nood aan kennis over fyto

Traditionele glyfosaatproducten zijn niet meer verkrijgbaar voor de particulier. dit zorgt voor een nieuwe tuinier- en winkelervaring. het gebrek aan kennis bij de gebruiker wegwerken is dé uitdaging bij uitstek.

Evergreen garden care

Het werd al meteen duidelijk op de beursstand op green begin september: heel wat nieuws bij evergreen garden care, het vroegere scotts, voor het komende seizoen. de focus ligt op groei door de ontwikkeling van sterke merken en de lancering van boeiende nieuwigheden voor de consument. voor belgië en luxemburg zijn deze sterke merken roundup, substral en kb. roundup is er nu zonder glyfosaat, substral wordt sterk uitgebreid met referenties van de vroegere merken naturen, evergreen en asef, en kb gaat meer de natuurlijke toer op.

Scotts brengt top-innovatie: kb herbatak

Scotts benelux lanceert met het productassortiment kb herbatak twee types niet-selectieve onkruidbestrijders. het nieuwe assortiment biedt een sterk alternatief voor glyfosaat, waarvan de verdwijning op de tuinmarkt is aangekondigd. kb herbatak biedt een concentraat op basis van pelargonzuur en een kant-en-klare spray op basis van azijnzuur. kb herbatak maakt komaf met onkruid en mos, een sterke oplossing ter vervanging van kb weedol.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine