BARBECUETRENDS
NIEUWE MODELLEN
Buitenkeukens
Aangezien we steeds meer cocoonen in de tuin, verkopen meerdere fabrikanten heuse buitenkeukens, zoals gasbarbecues met zowel een grill als een plancha, een bijzetstuk voor extra werkplaats … tot zelfs een gootsteen. Verder is er een gasmodel met twee temperatuurzones onder één kap.
Daarnaast bestaan er in te bouwen buitenkeukens met gasbarbecue. Of een met hout gestookt buitenkooktoestel, oorspronkelijk om pizza's te bakken, maar volgens de producent geschikt voor alle mogelijke baktechnieken.
Barbecue en vuurschaal ineen
Een ander nieuw model is niet alleen een vuurschaal, maar biedt ook een grill en eronder een planchakookring, waarop meerdere gerechten tegelijk kunnen worden klaargemaakt. Hout aanvullen kan vanuit de geïntegreerde houtopslag.
Keramische en kamadobarbecues
Deze houtskooltoestellen bestaan uit een dikke kuip met daarop een afsluitend deksel, geheel uit keramisch materiaal of geëmailleerd, dubbelwandig geïsoleerd staal. Daardoor blijven het vocht en de warmte in de barbecue, en controleert u zeer precies de luchtcirculatie en temperatuur. Zo kunt u niet alleen grillen, maar ook roken, koken, stomen en slowfood bereiden.
Social grilling, ook op verplaatsing
Enkele barbecues spelen ook nadrukkelijk in op de trend van social grilling, waarbij niemand meer afgezonderd verantwoordelijk is voor het grillen. Bij één model met gas staat iedereen rond de barbecue. Het compacte toestel heeft een ingebouwde, weggewerkte gasfles en twee afneembare zijtafels.
Andere barbecues voor social grilling met houtskool plaatst uw klant, net als bepaalde kamado's, op de tuintafel, het strand … Door een hitteschild of ventilatie tussen de binnen- en buitenschaal wordt het toestel aan de buitenkant niet heet.
Enkele accessoires in de kijker
Voor de keramische of kamadobarbecues bestaan pizzastenen, maar ook bijvoorbeeld keramische platen om op de kolen te plaatsen. Daardoor verandert het toestel in een oven voor indirecte slowcooking.
Ook nieuw zijn de al vermelde plancha's, naast vleesklauwen voor het bereiden van pulled pork, wokpannen, gebraadrekjes, een gevogeltestomer voor beer can chicken, een uitgerekte cocotte met rooster voor sappige spareribs enzovoort. Of nog: de omkeerbare braadroosters. De ene kant is scherp voor grillruiten, de andere kant is gegroefd om vlees in zijn eigen sap te laten bakken. En het draaispit met een systeem voor een gelijkwaardige hitteverdeling rond het vlees, zodat uw klant perfect kan grillen met de kap open.
ANDERE TRENDS
Hoewel velen nog altijd graag eenvoudig barbecueën op een 'gewoon' toestel, duiken er dus speciale nieuwigheden op, net als enkele tendensen.
Buiten koken, in comfort en stijl
We cocoonen steeds vaker in eigen tuin, mogelijk ook om te koken. Hiervoor willen we alle gemakken van binnen naar buiten brengen, wat ook het succes van de veelzijdige buitenkeukens verklaart.
Tegelijk verlangen bepaalde klanten dat de toestellen een eyecatcher zijn. Zoals een buitenkeuken met elementen uit een Zuid-Afrikaanse houtsoort, een gestroomlijnde barbecue met softtouchaanraakpunten of de vuurschaal annex barbecue. Zelfs accessoires als ovenwanten, schorten en pannenlappen krijgen een authentieke look met dubbele naden, lederen details en metalen klinknagels.
Toegenomen culinaire wensen
Buiten koken houdt ook in dat uw klant geavanceerde kooktechnieken in de tuin wil hanteren: à la plancha, slowcooking, homemade hamburgers, soep op de barbecue, fingerfood, noem maar op. Vandaar de vele gespecialiseerde toestellen en accessoires waarvan eerder sprake.
Ook populair is roken met houtskool- of gasbarbecues met houtsnippers, rookmot, hooi en andere soorten gras …
Gezond barbecueën
Barbecueën moet, indien mogelijk, met minder vet. Groenten worden vandaag ook op de rooster gegrild, zoals prei. Voor het vlees primeert kwaliteit meer en meer boven kwantiteit. Vlees hoeft trouwens niet altijd meer, het mag ook vegetarisch of met vis.
Steeds belangrijker: gebruiksgemak
Bij een nieuw model met houtskolen bevinden die laatste zich in een apart reservoir. Daardoor kan er geen vet op druipen, aldus de fabrikant. Het gevolg: minder kans op een steekvlam en geen rookvorming door vet. Bepaalde kookoppervlakken hebben een keramische coating. Deze is duurzaam en houdt de warmte goed op, wat het gasverbruik beperkt, vertelt de fabrikant. Tegelijk vallen de oppervlakken makkelijk te reinigen. Bepaalde roosters (niet gietijzeren) mogen trouwens vandaag in de vaatwasser.