Pbm persoonlijke beschermingPremium

De voordelen van zomerse werkkledij

comfortabeler, koeler én veiliger op warme dagen

Niet mogelijk om een korte broek te dragen? Dan biedt een lange broek met mechanische ventilatie verkoeling (Helly Hansen)
Niet mogelijk om een korte broek te dragen? Dan biedt een lange broek met mechanische ventilatie verkoeling (Helly Hansen)

Om het op warme dagen comfortabel te houden op de bouwwerf, is zomerse werkkledij geen overbodige luxe. Die biedt niet alleen de nodige koeling – door de juiste kleuren, een combinatie van polyester en katoen, of allerlei bijzondere vezels – maar dankzij de gebruikte stoffen en een aangepast design garandeert ze ook de nodige bewegingsvrijheid, zonder dat men aan veiligheid inboet. Integendeel zelfs.

GENOEG BEWEGINGSVRIJHEID

Met stretchstof

Om te beginnen moet zomerwerkkledij voldoende bewegingsvrijheid bieden. Nogal wat werkbroeken bestaan op kritieke plekken zoals het zitvlak, het kruis, de knieholtes en de broekspijpen uit stretchstof. Two-way-stretch is alleen in de breedte rekbaar, four-way-stretch in alle richtingen, om nog vrijer te bewegen.

Door het juiste design

Bepaalde werkkledij bevat daarbovenop ook minder stof in knieholtes en aan de binnenkant van de ellebogen. Zo heeft een broekspijp of de arm van de jas al de vorm van een been of arm, voor nog meer comfort.

PBM's: niet langer een noodzakelijk kwaad, maar een stijlvol statement
10 artikels
Alles over werkkledij voor de bouwOntdek ons digitaal magazine over werkkledij voor de bouw
Lees magazinechevron_right
Deze werkshort bevat ook four-way-stretchpanelen, voor extra bewegingsvrijheid (Snickers Workwear)
Deze werkshort bevat ook four-way-stretchpanelen, voor extra bewegingsvrijheid (Snickers Workwear)

 

Veiligheidsschoenen steeds lichter

De veiligheidsschoenen worden steeds lichter. De neus werd eerst van staal gemaakt, nadien meer en meer van aluminium en momenteel wordt er veel gebruikgemaakt van glasvezel of composietmaterialen. Dat helpt ook nog eens tegen koude voeten. Qua veiligheid en normering voldoen deze schoenen aan dezelfde eisen. Ook de soepelheid verbetert nog steeds, en het gebruiksgemak blijft stijgen.

Safety Jogger
Dankzij Safety Jogger's innovatieve TLS-sluiting doe je je veiligheidsschoenen vliegensvlug aan en uit. Met één hand en in alle omstandigheden, zelfs wanneer je veiligheidshandschoenen draagt

Genoeg koeling

In lichtere kleuren

Daarnaast moet u het natuurlijk koel genoeg houden. Hiervoor is de gebruikte stof cruciaal. Veel werkkleding combineert polyester en katoen. Polyester laat goed lucht door. Katoen heeft dan weer een zachte structuur en reguleert goed vocht, maar geeft het moeilijker af. Vandaar dat u bijvoorbeeld zomerse werkkledij vindt met katoen langs de binnenkant en polyester aan de buitenkant.

Dit T-shirt combineert de voordelen van katoen en polyester (Prosafco)
Dit T-shirt combineert de voordelen van katoen en polyester (Prosafco)

Allerlei bijzondere vezels

Bepaalde werkkledij bestaat uit stof met natuurlijke, actieve deeltjes ingebed op vezelniveau. Deze vergroten de vezels 800% en gebruiken lichaamswarmte om vloeistof sneller in damp om te zetten en dit versneld af te voeren. Hoe warmer u het krijgt, hoe sterker de stof transpiratie afvoert en nare geurtjes absorbeert, en hoe comfortabeler de kledij blijft.

Daarnaast vindt u baselayershirts uit waterafstotende vezels. Daarmee blijft het lichaam droog op hete dagen, maar houdt u het ook warm op koude dagen. 

Nog andere stoffen bestaan uit een polyestervezel met een vergroot oppervlak. De vezel voert vocht weg van de huid naar de buitenste stoflaag, waar het zich verspreidt en snel droogt. En dan zijn er nog jassen die waterdicht zijn en ademen dankzij membranen.

Ook 'sustainable'

In de betekenis van 'slijtvast' was werkkledij natuurlijk al altijd duurzaam, maar tegenwoordig is deze kleding ook meer en meer verantwoord. Bijvoorbeeld met stof uit vezels die deels van hernieuwbaar plantaardig materiaal gemaakt zijn. De stof is niet alleen sneldrogend, ademend, kleurvast en comfortabel, maar ook recycleer- en traceerbaar. Daarnaast vindt u werkkledij in fleece (bv. fleecejackets, maar ook voeringen van winterjassen) gemaakt met polyester gerecycleerd uit petflessen verzameld op stortplaatsen.

Werkkledij voor dames zijn anno 2022 niet louter gedownsizede herenmodellen, maar ontworpen door en voor vrouwen

Voor heren én dames

Al even belangrijk anno 2022: werkkledij vindt u vandaag ook voor dames, en dan niet louter gedownsizede herenmodellen, maar werkkledij ontworpen door en voor vrouwen.

Wasbaar op 60 graden

Ook met vochtverdrijvende vezels zult u nog altijd meer dan normaal transpireren op een warme werkdag. Vandaar dat er vandaag ook heel wat bovenkleding bestaat die u op 60 graden kunt wassen, in plaats van op 40 graden.

IN ALLE VEILIGHEID

Extra bescherming

Natuurlijk moet ook zomerkledij de veiligheid blijven garanderen. Daarvoor vindt u bijvoorbeeld kleding waarvan blootgestelde delen als zakken, knieën en mouwen versterkt zijn met Cordura. Dat is een sterk, slijtvast materiaal dat bovendien water en vuil afstoot en vormvast blijft.

Uiteraard houdt u ook met korte werkbroeken het nodige gereedschap bij de hand (Fristads)
Uiteraard houdt u ook met korte werkbroeken het nodige gereedschap bij de hand (Fristads)

Genoeg uv-bescherming

Het lijkt vanzelfsprekend, maar niet ieder kledingstuk beschermt even goed tegen uv-straling. Gewoon textiel weerkaatst en absorbeert uv-straling namelijk wel deels, maar laat ook een deel van de straling door.

Veel hangt af van het soort textiel, het materiaal, de kleur, en de vochtigheid of beschadiging van de stof. Een dunne, lichte stof heeft normaal gezien een beschermingsfactor van SPF 2 tot 10 (Sun Protection Factor). Bij een dicht geweven katoenen T-shirt kan dit oplopen tot SPF 20. Die SPF-waarde geeft aan hoelang de stof uv B-straling reflecteert of absorbeert.

Vandaag bestaat er echter werkkledij met een genormeerde uv-bescherming van UPF 30 of 40 en meer (volgens de Europese normering 13758-2). Deze kleding bevat bijvoorbeeld een uv-filter. De UPF of Ultraviolet Protection Factor geeft de beschermingsgraad van stof tegen uv A- en uv B-straling aan.

signalisatiekleding

Want ook hogezichtbaarheidskledij kan snel (te) warm aanvoelen. Vandaar dat u tegenwoordig signalisatiewerkbroeken, -shorts en -vesten in lichtere stofkwaliteit vindt.

Er bestaan zelfs hogezichtbaarheids-uv-polo's met een UPF van minimaal 50, die meer dan 98% van de schadelijke zonnestralen blokkeert. Mogelijk is de stof ook antibacterieel behandeld, om onaangename zweetgeurtjes te neutraliseren.

Als een hogezichtbaarheidsbroek lang moet zijn, bevat ze eventueel inzetstukken van ademende meshstof in het kruis en de knieholtes, voor optimale ventilatie. Of: de meshstof zit achter te openen ritsen aan de achterkant van de dijen, samen met een geperforeerde tailleband.

Hogezichtbaarheidskledij. De uv-polo en uv-T-shirt hebben UPF >50 en blokkeren daarmee 98% van de schadelijke zonnestralen, de broek met inzetstukken heeft in het kruis en de knieholtes een ademende mesh-stof (Dassy)
Hogezichtbaarheidskledij. De uv-polo en uv-T-shirt hebben UPF >50 en blokkeren daarmee 98% van de schadelijke zonnestralen, de broek met inzetstukken heeft in het kruis en de knieholtes een ademende mesh-stof (Dassy)
Een lange hogezichtbaarheidsbroek met open te ritsen openingen met meshstof aan de dijen (Texet)
Een lange hogezichtbaarheidsbroek met open te ritsen openingen met meshstof aan de dijen (Texet)

WAT BIJ ASBEST?

Chemische wegwerppakken

Volgens de reglementering moet u wegwerpkledij dragen als u asbest verwijdert: chemische beschermingspakken, bijvoorbeeld gemaakt uit Tyvek en Tychem. Asbest verwijderen met stoffen kledij aan is een no-go, want daarmee bestaat het risico dat u asbestdeeltjes meeneemt naar huis of dat ze opnieuw in het milieu terechtkomen. Na gebruik kunt u het wegwerppak eenvoudig meegeven met het asbestafval.

Met lichte, ademende kledij eronder

Onder een wegwerppak draagt u het best soepele, lichte en vooral ademende kledij, want zo'n pak vormt een nagenoeg ondoordringbare laag.

Met dank aan Dassy, Fristads, Helly Hansen, Herock, MEWA, Prosafco, Safety Jogger, Snickers Workwear en Texet

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe

Gerelateerde artikels

Hoe kies je de gepaste werkkledij?

Werkkledij is niet alleen sterker en veiliger om in te klussen, maar ook praktischer dan om het even welke vrijetijdskledij. hamerlussen en extra zakken voor schroeven, plooimeter, potlood en gsm zorgen ervoor dat je het hoogstnodige steeds binnen ha

Waarop letten bij het kiezen van werkkledij?

De bouwsector is een 24/7-industrie, onverschrokken tegenover alle weersomstandigheden. maar hoe zorg je ervoor dat je veilig en comfortabel kunt blijven werken, ongeacht het weer? in dit artikel ontdekt u alles over de juiste werkkleding voor ...

Alles over persoonlijke bescherming

Klussen doe je niet in maatpak of vrijetijdskledij, maar in aangepaste werkkledij. daarbij hoort ook de nodige bescherming. er kunnen zoveel accidenten gebeuren en lichaamsdelen in het rond vliegen doordat er niet genoeg rekening wordt gehouden met veiligheid.

Ten huize van de kinder hardware

Een beetje tegen de trend in liet de kinder hardware (buggenhout) zijn nieuwe gebouw volledig onderkelderen om méér voorraad in huis te kunnen hebben. een erg grote troef, vindt leen de kinder. “onze klanten hebben alles onmiddellijk nodig. je kunt hen één keer teleurstellen, maar na de tweede keer zullen ze naar ergens anders gaan. sinds we in het nieuwe gebouw zitten, kunnen we daarnaast veel meer laten zien aan de klanten. er ligt veel meer in de rekken dan vroeger, terwijl we toch bredere gangen hebben gemaakt om een gevoel van ruimtelijkheid te creëren. voor klanten is een winkelbezoek veel aangenamer geworden.”

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine